Cercetatori: Suntem in plin proces de extinctie. Vom disparea de 80 de ori mai repede ca dinozaurii
Speciile apar si dispar in mod natural dupa perioade lungi de timp. Insa, atunci cand e vorba de o extinctie in masa, ele dispar rapid. Terra a cunoscut pana acum 5 astfel de procese, iar un studiu recent arata ca ne aflam in mijlocul celui de-al 6 lea.
Vietuitoarele de pe Terra sunt in mijlocul celei de-a sasea extinctii in masa, comparabila cu cea care a dus la disparitia dinozaurilor. Aceasta este concluzia unui studiu recent care estimeaza ca trei sferturi dintre speciile existente astazi pe Terra vor disparea in urmatorii 300 de ani. “Suna sinistru, dar vestea buna e ca nu suntem chiar asa de aproape de sfarsitul inevitabil”, a explicat coordonatorul cercetarii, paleobiologul Anthony Barnosky de la Universitatea California, Berkeley.
Pamantul a cunoscut pana in prezent cinci procese de extinctie in masa, inclusiv pe aceea provocata de un asteroid care a sters de pe suprafata Terrei dinozaurii si alte vietuitoare, acum 65 de milioane de ani. Cercetatorii avertizeaza de ani de zile ca ne aflam in mijlocului celui de-al saselea proces de acest fel, cauzat de data aceasta de mana omului, in care speciile, de la broaste la pasari si tigri, sunt amenintate de schimbarile climatice, boli, distrugerea habitatului natural si lupta pentru resurse cu alte specii care au migrat din alte zone.
Cum se compara noua extinctie in masa cu celelalte cinci?
Barnosky si colegii lui si-au pus aceasta intrebare si au analizat ceea ce s-a intamplat in trecut. Mai intai, ei au calculat rata mortalitatii in randul mamiferelor, cercetand fosilele din ultimii 65 de milioane de ani. Asa au ajuns la concluzia ca rata de extinctie este mai mica de doua specii la un million de ani. Dar, in ultimii 500 de ani, acest proces s-a accelerat, 80, pana la 5.570 de specii de mamifere disparand. Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca daca luam in calcul si speciile care sunt in prezent pe cale de disparitie, atunci imaginea devine si mai sumbra. “Priviti pe fereastra si imaginati-va ca trei sferturi dintre vietuitoarele pe care le vedeti acum nu vor mai exista in urmatorii 334 de ani si ganditi-va bine daca vreti sa traiti intr-o asemenea lume”, a spus Barnosky.
Cercetatorii au extins metodele de analiza si asupra amfibienilor, reptilelor, pasarilor, plantelor, molustelor si a altor forme de viata. Au ajuns la aceleasi concluzii: 1-2% dintre specii sunt deja disparute astazi, iar 20-50% sunt pe cale de disparitie, cifre care se apropie de cele care au caracterizat extinctiile in masa de pana acum. “Estimarea noastra este ca actuala extinctie in masa are un ritm de 80 de mai mare decat al celorlalte cinci de pana acum”, a mai spus Branosky.
Pe de alta parte, paleobiologul David Jablonski de la Universitatea Chicago, Illinois, care nu a participat la cercetare a atras atentia ca exista totusi o sansa ca acest proces de extinctie in masa sa fie stopat sau macar incetinit cu mii de ani. Singura solutie, in viziunea sa este ca oamenii sa protejeze speciile aflate in pericol si habitatele lor naturale.
Citeste si:
Torturata cu socuri electrice timp de 18 ani. Povestea tinerei care a trait in sclavie
FOTO: Exorcistul din noroi. Fratele Hermes nu da nicio sansa demonilo
Viata dincolo de moarte. Mormintele care spun povestea celui ingropat. Cum este posibil