Cele cinci „triburi” ale crizei. Cum se împart europenii în fața problemelor majore care vor domina alegerile în 2024

crize
Colaj FOTO: Getty

Alegătorii europeni nu mai sunt împărțiți în tabere de stânga sau de dreapta, pro sau contra UE, sugerează un studiu.

Alegătorii europeni sunt împărțiți în cinci „triburi” distincte ale căror preocupări conflictuale vor domina probabil aproape 20 de alegeri de pe continent în acest an, conform unui nou sondaj.

Raportul susține că viețile europenilor au fost afectate de cinci crize majore în ultimii ani: criza climatică, criza migrației din 2015, criza economică globală, războiul din Ucraina și pandemia de Covid-19, și sugerează că alegătorii care vor participa la alegerile pentru Parlamentul European și la cele naționale din acest an se vor concentra pe cea care îi preocupă cel mai mult, conform The Guardian.

Autorii raportului susțin că toate aceste cinci crize „au fost resimțite în întreaga Europă, deși cu intensități diferite în diferite colțuri ale continentului, au fost resimțite ca o amenințare existențială de mulți europeni, au afectat în mod dramatic politicile guvernamentale, și nu s-au încheiat nici pe departe”.

Mark Leonard, coautor al studiului, a declarat: „În 2019, lupta centrală a fost între populiștii care doreau să întoarcă spatele integrării europene și partidele mainstream care doreau să salveze proiectul european de Brexit și Trump”.

Citește și
politie apartament
Tragedie șocantă în Timișoara: O femeie s-a sinucis după ce a stat mai multe zile cu fiul mort în casă. ”Mi-a fost groază”
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

De data aceasta, va fi o competiție între temerile concurente legate de creșterea temperaturilor, imigrație, inflație și conflicte militare”, a declarat Leonard, director al thinktank-ului Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), cu sediul la Berlin.

Ivan Krastev, de la Centrul pentru Strategii Liberale din Sofia, Bulgaria, a declarat că studiul a arătat că, în ceea ce privește modul în care văd UE, cetățenii „se îndepărtează de legăturile ideologice de dreapta și de stânga”, fiind în schimb influențați mai mult de opiniile lor cu privire la aceste crize.

Raportul, intitulat „A Crisis of One's Own: the Politics of Trauma in Europe's Election Year” (O criză proprie: politica traumei în anul electoral european), sugerează că partidele politice tradiționale ar putea avea dificultăți în a mobiliza alegătorii pe teme precum viitorul proiectului european, sugerând, în schimb, că ar trebui să „examineze și să propună soluții"” pentru cele mai urgente preocupări ale alegătorilor.

În general, potrivit autorilor raportului, criza climatică și imigrația se vor dovedi a fi cele mai mari surse de mobilizare în campaniile electorale care vor avea loc în Europa în 2024, așa cum au fost în scrutinul parlamentar olandez din noiembrie.

Alegătorii olandezi au plasat pe primul loc în sondaj Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, antiimigrație, iar pe locul doi s-a clasat alianța pro-mediu Green-Labour, condusă de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene Frans Timmermans.

„Lupta dintre aceste două 'triburi' este... o confruntare a două 'rebeliuni ale extincției'”, au declarat autorii. „Activiștii pentru climă se tem de dispariția vieții umane și a altor viețuitoare, activiștii anti-migrație se tem de dispariția națiunilor și a identității lor culturale”.

Alegătorii care consideră că imigrația este cea mai mare criză susțin mai ales partidele de dreapta, cum ar fi Raliul Național din Franța sau Alternative für Deutschland (AfD) din Germania, cei care dau prioritate climei tind să sprijine partidele verzi sau de stânga, cum ar fi socialiștii din Spania sau Stânga din Polonia.

Potrivit autorilor, una dintre primele consecințe politice ale acestei situații a fost „europenizarea” migrației, deoarece UE a încercat să liniștească îngrijorările alegătorilor, și, în același timp, „renaționalizarea” de către cei de dreapta a dezbaterii privind încetinirea încălzirii globale.

Principala problemă de criză, pe țări

Care dintre următoarele probleme a schimbat cel mai mult, în ultimul deceniu, modul în care vă vedeți viitorul?

În afară de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în iunie, alegătorii din 15 țări europene - inclusiv Portugalia, Belgia, Austria, Croația, Lituania, Marea Britanie și România - vor merge la urne în acest an în cadrul alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Sondajul, realizat în nouă state membre ale UE, care reprezintă 75% din populația blocului, plus Marea Britanie și Elveția, a sugerat că 73,4 milioane de alegători europeni consideră că urgența climatică este cea mai importantă criză care le afectează viitorul.

Aproape la fel de mulți (72,8 milioane) au considerat că pandemia de Covid, care a expus vulnerabilitatea sistemelor naționale de sănătate, cu consecințe economice majore, a fost cea mai importantă, în timp ce 69,3 milioane spun că principala lor preocupare o reprezintă criza economică globală, 58,2 milioane au optat pentru imigrație, 49 de milioane pentru invazia Rusiei în Ucraina, iar 46,4 milioane nu au ales niciuna dintre cele cinci.

Cu toate acestea, studiul a constatat că aceste „triburi” de alegători nu erau distribuite în mod egal din punct de vedere geografic, al vârstei sau al educației. Alegătorii din Germania, de exemplu, au considerat că imigrația a fost cea mai transformatoare criză (31%), în timp ce în Franța a fost vorba de schimbările climatice (27%).

În Italia și Portugalia, ambele țări grav afectate de prăbușirea financiară din 2008 și de criza care a urmat în zona euro, o pluralitate (34%) dintre respondenți spun că principala lor preocupare o reprezintă criza economică globală și creșterea costului vieții.

Între timp, temerile legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost cele mai mari în țările cele mai apropiate de conflict: respondenții din Estonia (40%), Polonia (31%) și Danemarca (29%) au considerat-o drept cea mai importantă criză, față de 7% în Franța și Italia și 6% în Spania și Marea Britanie.

În ceea ce privește generațiile, criza climatică a ocupat primul loc în rândul tinerilor, 24% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani considerând-o cea mai importantă problemă pentru viitorul lor. Acest grup de vârstă a considerat, de asemenea, că imigrația este cea mai puțin importantă preocupare (9%).

Principala problemă de criză, pe grupe de vârstă

Care dintre următoarele probleme a schimbat cel mai mult, în ultimul deceniu, modul în care vă vedeți viitorul?

Dintre toate grupele de vârstă, generațiile mai în vârstă au fost cele mai îngrijorate de imigrație ca problemă vitală, 13% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani și 16% dintre respondenții cu vârste de peste 70 de ani considerând-o drept cea mai mare preocupare a lor. În rândul alegătorilor cu un nivel de educație ridicat, criza climatică a fost principala preocupare (22%).

Pentru susținătorii partidelor de extremă-dreapta din țările în care acestea nu sunt la putere, imigrația a fost problema care a schimbat cel mai mult modul în care își văd viitorul, de exemplu Reconquête (76%) în Franța, AfD în Germania (66%) și Reform în Marea Britanie (63%).

Cu toate acestea, în țările în care extrema dreaptă se află la guvernare, cum ar fi Italia, abia 10% dintre respondenții la sondaj au declarat că imigrația este cea mai mare preocupare a lor, inclusiv doar 17% dintre alegătorii aliniați la partidul Frații Italiei al premierului Italiei, Giorgia Meloni.

Alegerile europarlamentare din 2024 ar fi „mai degrabă despre proiecții decât despre proiecte”, au declarat autorii studiului. „Fiecare dintre cele cinci crize ale Europei va avea multe vieți, dar este la urnele de vot unde vor trăi, vor muri sau vor fi resuscitate. Alegerile europene nu vor fi doar o competiție între stânga și dreapta - și între eurosceptici și proeuropeni - ci și o bătălie pentru supremație între diferitele triburi de criză din Europa”.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Noile riscuri de siguranţă ale avioanelor Boeing 737 Max creează probleme operatorilor aerieni
Noile riscuri de siguranţă ale avioanelor Boeing 737 Max creează probleme operatorilor aerieni

Companiile aeriene sunt revoltate de dificultăţile producătorului de avioane Boeing de a limita o serie de crize de siguranţă, după ce ușa unui aparat de zbor al companiei Alaska Airlines s-a desprins în aer, transmite Reuters.

Tragedie șocantă în Timișoara: O femeie s-a sinucis după ce a stat mai multe zile cu fiul mort în casă. ”Mi-a fost groază”
Tragedie șocantă în Timișoara: O femeie s-a sinucis după ce a stat mai multe zile cu fiul mort în casă. ”Mi-a fost groază”

Caz șocant în Timișoara, unde o mamă și fiul ei au fost găsiți morți în casă. Primele date ale anchetei conturează o poveste tragică: tânărul ar fi decedat în urma unor crize epileptice, iar mama îndurerată și-a pus capăt zilelor.  

Analiză Reuters. Toate aceste crize mondiale care ne copleșesc acum ar putea să aibă, totuși, un final fericit
Analiză Reuters. Toate aceste crize mondiale care ne copleșesc acum ar putea să aibă, totuși, un final fericit

Lumea este plină de pericole. Planeta a început anul 2024 cu războaie în Gaza şi Ucraina, rivalitate între superputeri, schimbări climatice şi creştere economică lentă. Posibila revenire a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA este un alt risc.

Deputatul turc Hasan Bitmez a murit în urma crizei cardiace din timpul unui discurs în Parlament
Deputatul turc Hasan Bitmez a murit în urma crizei cardiace din timpul unui discurs în Parlament

Un deputat islamist turc, Hasan Bitmez, a murit în urma unei crize cardiace.

 

NATO avertizează cu privire la un amestec al Rusiei în Bosnia. Zelenski spune că Putin vrea să creeze noi crize
NATO avertizează cu privire la un amestec al Rusiei în Bosnia. Zelenski spune că Putin vrea să creeze noi crize

O ”retorică secesionistă” în entitatea sârbă Republica Srpska şi amestecul ”răuvoitor” al Rusiei în Bosnia-Herţegovina îngrijorează NATO, declară luni secretarul general Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Sarajevo.

Recomandări
Cum a decurs Învierea Domnului în bisericile din țară. „Învierea înseamnă lumină, înseamnă să fim mai buni între noi”
Cum a decurs Învierea Domnului în bisericile din țară. „Învierea înseamnă lumină, înseamnă să fim mai buni între noi”

Bisericile din toată țara au fost pline de credincioși care au primit lumina sfântă - acel miracol al Învierii care ne amintește în fiecare an că nu suntem singuri.

Tragedie în ziua de Paște. Bărbat carbonizat într-un apartament din București, de la lumânarea de Înviere | VIDEO
Tragedie în ziua de Paște. Bărbat carbonizat într-un apartament din București, de la lumânarea de Înviere | VIDEO

Tragedie în ziua de Paște. Un bărbat a murit carbonizat într-un apartament din București, din cauza lumânării de la Înviere lăsată să ardă, care a cuprins obiectele inflamabile din locuință.

Cum a apărut Putin la slujba de Înviere. Patriarhul Kirill s-a rugat pentru protejarea „granițelor sfinte”
Cum a apărut Putin la slujba de Înviere. Patriarhul Kirill s-a rugat pentru protejarea „granițelor sfinte”
Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere, alături de zeci de credincioși din Moscova. Slujba a fost oficiată de capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, un susţinător fervent al liderului rus şi al războiului său în Ucraina.