Cele 6 sarcini ale noii "doamne de fier" a Marii Britanii. Theresa May promite ca va face din BREXIT "un succes"

Theresa May - agerpres

Theresa May a devenit noul premier al Marii Britanii si are in fata o sarcina monumentala dupa referendumul pentru iesirea Marii Britanii din UE, relateaza Sky News, care prezinta cele sase prioritati ale noii sefe a Guvernului.

NEGOCIERILE PENTRU BREXIT

“Brexit inseamna Brexit”, a declarat Theresa May. Analistii spun, insa, ca nu prea e clar ce inseamna Brexit. Regatul Unit va iesi din UE, dar nu este clar deocamdata daca rezultatul referendumului va duce si la iesirea tarii din piata unica sau va pune capat complet liberei circulatii a persoanelor, relateaza News.ro.

Nu este clar nici macar ce statul vor avea cetatenii britanici care traiesc in prezent in UE si cetatenii europeni din Marea Britanie.

Desi a promis ca va crea un minister pentru Brexit, ce va fi condus de un sustinator al iesirii Marii Britanii din UE, May va trebui sa isi asume sarcina de negociator-sef cu Europa, pentru ca ea va sta la masa discutiilor cu liderii celorlalte 27 de state membre.

Citește și
Theresa May - agerpres
Cine este Theresa May, noua "doamna de fier" care va negocia BREXIT-ul. Cameron demisioneaza miercuri din functie
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

“Vom face din Brexit un succes”, a promis ea.

REDUCEREA IMIGRATIEI

Problema liberei circulatii este legata strâns de cea a imigratiei.

Nu exista indoiala ca un punct de cotitura in campania pentru referendum a fost la sfârsitul lunii mai, când cifrele Biroului National de Statistica au aratat o migratie neta de 333.000, a doua ca marime in istorie. Acest lucru inseamna ca in tara au intrat cu 333.000 mai multi imigranti decât numarul britanicilor care au emigrat.

184.000 dintre acesti imigranti provin din UE, iar acest numar ar putea fi scazut considerabil prin anularea liberei circulatii. insa numai aceasta masura nu va fi suficienta pentru a reduce imigratia la ordinul a zeci de mii, asa cum au promis conservatorii.

Mai mult, poate ca cea mai importanta intrebare este daca economia britanica ar fi afectata de o scadere masiva a numarului de muncitori straini, tineri si entuziasti. O alta incertitudine este legata de posibilitatea ca Brexitul sa reduca atractivitatea Marii Britanii pentru forta de munca europeana.

In schimb, Regatul Unit s-ar putea sa se aleaga cu o intoarcere a pensionarilor sai din sudul Spaniei.

REFACEREA ECONOMIEI

Marea Britanie si-a pierdut ratingul AAA, iar lira sterlina a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani fata de dolar, dupa anuntarea rezultatelor referendumului.

Optimistii, precum Andrea Leadsom, vad o lumina la capatul tunelului, insa ministrul de finante al lui David Cameron, George Osborne, nu.

El a folosit deja rezultatul referendumului ca motiv pentru a anula angajamentul de a asigura un excedent bugetar tarii pâna la incheierea actualei legislaturi.

Analistii se intreaba ce va face ministrul de finante al lui May pentru a contracara previziunile Ministerului de Finante potrivit carora pretul caselor se va prabusi, tara va intra in recesiune, iar familiile vor fi cu 4.300 de lire sterline mai sarace pâna in 2030.

May a fost in tabara care a avertizat in legatura cu dezastrul, acum va trebui sa il contracareze.

UNIFICAREA UNUI PARTID DIVIZAT

Misiunea de a unificat partidul incepe inca de miercuri. Unii observatori se asteapta ca liderii campaniei pro-Brexit, precum Michael Gove si Boris Johnson, vor ocupa roluri importante, dar altii avertizeaza ca ar putea fi vioara a doua, pierzând in fata unor sustinatori ai iesirii din UE care au sustinut-o din timp pe May in campania pentru preluarea conducerii Partidului Conservator. Unii dintre acestia sunt Chris Grayling, David Davis sau Liam Fox.

Partidul se va uni numai daca May are rezultate bune in negocierile cu UE, dar politica sa privind taxele, cheltuielile si infrastructura ar putea genera noi diviziuni.

UNIFICAREA UNEI TARI DIVIZATE

“Referendumul a fost un vot pentru iesirea din Uniunea Europeana. Dar a fost si un vor pentru o schimbare importanta”, a spus May la Birmingham, sugerând ca este constienta ca tara si societatea sunt profund divizate.

Discursul sau din Birmingham a fost umbrit de faptul ca Andrea Leadsom, rivala lui May in cursa pentru conducerea Partidului Conservator, s-a retras. Alocutiunea a inclus, insa, o serie de puncte interesante.

May a recunoscut diviziunea economica dintre Londra si restul Marii Britanii si alte tipuri de inegalitati in societate. “Acum, daca te nasti sarac, vei muri, in medie, cu noua ani mai devreme decât altii”, a spus ea. “Daca esti de culoare, esti tratat mai dur de sistemul judiciar decât daca esti alb (…). Daca esti femeie, câstigi inca mai putin de cât un barbat”, a adaugat ea.

May a promis ca va contracara problema evitarii platii taxelor de catre corporatii si ca va ajuta muncitorii de rând sa obtina salarii mai mari.

Recunoasterea diviziunilor este una, vindecarea lor este mult mai grea, avertizeaza Sky News.

INTARZIEREA DECIZIILOR IN ADMINISTRATIE

Deciziile ce trebuie semnate privind proiectele de infrastructura se aduna, iar macaralele asteapta. Liderii companiilor incep sa devina nerabdatori, in timp ce angajamentele asumate privind constructia de drumuri si case sunt suspendate.

Cel mai important dosar este cel al extinderii aeroportul Heathrow. Va accepta May ca zgomotul din circumscriptia sa sa fie si mai puternic sau va prefera sa dezvolte aeroportul Gatwick?

De asemenea, reinoirea programului nuclear Trident ii asteapta decizia, iar medicii rezidenti se asteapta ca ea sa rezolve problemele legate de salariile si conditiile lor de munca.

Mai mult, May ar putea fi nevoita sa convoace alegeri anticipate si se poate astepta la un nou referendum privind independenta Scotiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Marea Britanie AMANA iesirea din UE, dar infiinteaza Ministerul pentru BREXIT. Schimbarile drastice facute de noul premier
Marea Britanie AMANA iesirea din UE, dar infiinteaza Ministerul pentru BREXIT. Schimbarile drastice facute de noul premier

David Davis, unul dintre parlamentarii conservator veterani si sustinatori ai iesirii Marii Britanii din UE, a fost numit la conducerea nou-infiintatului Minister pentru Brexit, relateaza The Independent.

Cine este Theresa May, noua
Cine este Theresa May, noua "doamna de fier" care va negocia BREXIT-ul. Cameron demisioneaza miercuri din functie

Theresa May, succesoarea lui David Cameron in functia de premier al Marii Britanii, are toate sansele sa devina o a doua Doamna de Fier, potrivit comentatorilor.

Andrea Leadsom s-a retras din cursa pentru postul de premier in UK.
Andrea Leadsom s-a retras din cursa pentru postul de premier in UK. "Abuzul a fost prea mare". Theresa May, singura candidata

Andrea Leadsom a anuntat luni ca se retrage din cursa impotriva lui Theresa May pentru succesiunea premierului demisionar David Cameron, scrie BBC.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.