Cine este Theresa May, noua "doamna de fier" care va negocia BREXIT-ul. Cameron demisioneaza miercuri din functie

×
Codul embed a fost copiat

Theresa May, succesoarea lui David Cameron in functia de premier al Marii Britanii, are toate sansele sa devina o a doua Doamna de Fier, potrivit comentatorilor.

Este vestita pentru capacitatea extraordinara de munca, duritatea si pragmatismul ei. Calitati care ii vor fi cu siguranta necesare la negocierile pentru iesirea regatului din Uniunea Europeana. Transferul de putere se va face miercuri, dupa ce David Cameron va merge la palatul Bukingham pentru a-i prezenta demisia reginei Elisabeta a II-a.

May va deveni astfel a doua femeie prim-ministru din istoria Regatului Unit. Intr-un discurs axat pe iesirea din Uniunea Europeana si pe teme sociale, May a promis o tara "mai buna". David Cameron a anuntat ca May, unul din colaboratorii sai de incredere, va deveni prim ministru cel mai tarziu miercuri seara, dupa ce el ii va prezenta demisia reginei Elisabeta a II-a.

In varsta de 59 de ani, Theresa May a fost ministru de interne din 2010, dand dovada in mai multe randuri de autoritate si competenta. Fiica de pastor si absolventa a facultatii de geografie, la Universitatea Oxford, May este descrisa de un jurnalist britanic drept "noua Margaret Thatcher". "Are o putere de munca incredibila" si o "hotarare feroce", adauga jurnalistul. Pragmatica, May a ramas in tabara lui David Cameron in campania pentru referendum, desi ii sunt cunoscute ideile eurosceptice, in special in privinta migrantilor.

Citește și
petitie uk
Guvernul britanic a respins petitia semnata de patru milioane de persoane pentru un al doilea referendum privind BREXITUL
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Theresa May a promis ca Brexitul va fi un succes

Noua lidera a Partidului Conservator, Theresa May, a dat asigurari luni, in primul sau discurs dupa ce a fost confirmata in functie, ca Brexitul va fi un succes, ca va unifica tara, divizata profund de referendumul privind apartenenta la UE de luna trecuta, si ca va construi un Regat Unit mai bun, relateaza The Independent. „Sunt onorata (...) sa fiu aleasa de Partidul Conservator pentru a deveni liderul sau”, a spus Theresa May intr-un discurs scurt rostit in fata Parlamentului, in aplauzele colegilor sau de partid.

Ea le-a adus un omagiu rivalei sale Andrea Leadsom, a carei retragedere din cursa, luni, i-a deschis calea catre a prelua conducerea formatiunii, si actualului premier al tarii, David Cameron. „As vrea sa ii aduc un omagiu lui David Cameron, pentru modul in care a condus partidul si tara noastra”, a spus ea. „In cursul acestei campanii (pentru conducerea Partidului Conservator – n.r.), argumentele mele s-au bazat pe trei locuri.

In primul rand, pe nevoia pentru o conducere puternica, experimentata, care sa ne ghideze in viitoarea perioada dificila (pe plan – n.r.) politic si economic, pe nevoia de a negocia cel mai bun acord pentru iesirea Marii Britanii din UE si pe construirea unui nou rol pentru noi in lume”, a explicate ea, reiterand ca „Brexit inseamna Brexit”. Ea a insistat asupra necesitatii de a unifica tara si de a pune la punct o perspectiva pozitiva de viitor pentru Marea Britanie. „O perspectiva a unui stat care lucreaza nu numai pentru cei putini privilegiati, ci care lucreaza pentru fiecare dintre noi. Pentru ca le vom da oamenilor mai mult control asupra vietilor lor. Si astfel, impreuna, vom construi o Marea Britanie mai buna”, a conchis May. Theresa May a fost desemnata oficial luni lidera Partidului Conservator din Marea Britanie de asa-numitul Comitet 1922.

Presedintele Comitetului, Graham Brady, a anuntat membrii ca Theresa May este noul lider al formatiunii si ca David Cameron va demisiona din functia de premier miercuri. El a precizat ca numirea noului lider a fost aprobata de Consiliul Partidului Conservator. In consecinta, Brady a declarat-o oficial pe Theresa May liderul formatiunii, „cu efect imediat”. Premierul britanic David Cameron a anuntat ca va demisiona din functie miercuri, dupa ultima sa runda de intrebari in Parlament, si ca tara va avea un nou sef al Guvernului in cursul serii. „Dupa aceea, probabil ca voi merge la (Buckingham – n.r.) Palace”, pentru a o informa pe regina in legatura cu demisia si cu faptul ca Theresa May va prelua sefia Guvernului, a precizat Cameron. El s-a declarat incantat ca Theresa May va fi urmatorul lider al Partidului Conservator.

May a sustinut ramanerea in UE la referendumul de anul trecut. Ea a subliniat, insa, in repetate randuri dupa anuntarea rezultatelor ca „Brexit inseamna Brexit” si ca nu poate fi organizat un al doilea referendum. „In calitate de premier, ma voi asigura ca vom iesi din Uniunea Europeana”, a spus ea. May a ramas singura candidata dupa ce ministrul britanic al energiei, Andrea Leadsom, s-a retras luni din cursa pentru conducerea Partidului Conservator si, implicit, pentru functia de premier. Leadsom a anuntat ca se retrage din cursa, deoarece a „conchis ca interesele tarii sunt servite mai bine prin numirea imediata a unui premier puternic si cu o sustinere ampla”. Ea a adaugat ca nu crede ca se bucura de suficienta sustinere din partea parlamentarilor conservatori pentru a „conduce un Guvern puternic si stabil”.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cameron, surprins cantand o melodie din
Cameron, surprins cantand o melodie din "Winnie the Pooh" dupa anuntarea demisiei. Ce a spus viitorul premier despre BREXIT

Noua lidera a Partidului Conservator a dat asigurari luni, in primul sau discurs dupa ce a fost confirmata in functie, ca Brexitul va fi un succes, ca va unifica tara si ca va construi un Regat Unit mai bun.

Guvernul britanic a respins petitia semnata de patru milioane de persoane pentru un al doilea referendum privind BREXITUL
Guvernul britanic a respins petitia semnata de patru milioane de persoane pentru un al doilea referendum privind BREXITUL

Guvernul britanic a respins oficial petitia semnata de peste patru milioane de persoane pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, relateaza AFP.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.