Marea Britanie AMANA iesirea din UE, dar infiinteaza Ministerul pentru BREXIT. Schimbarile drastice facute de noul premier

×
Codul embed a fost copiat

David Davis, unul dintre parlamentarii conservator veterani si sustinatori ai iesirii Marii Britanii din UE, a fost numit la conducerea nou-infiintatului Minister pentru Brexit, relateaza The Independent.

Un parlamentar conservator cunoscut, care a fost infrant de David Cameron in cursa pentru conducerea formatiunii din 2005. Davis face parte din Parlament din 1987 si este un fost ministru adjunct de externe.

Davis s-a nascut in York si a crescut in sudul Londrei. El a lucrat initial ca agent de asigurari, dupa care a muncit timp de 17 ani la compania alimentara Tate & Lyle.

El a servit drept presedinte al Partidului Conservator si a fost ministru de interne in cabinetul din umbra.

Intr-un articol publicat luni pe site-ul Conservative Home, Davis a scris ca Marea Britanie ar trebui sa astepte pana la activarea Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Citește și
David Cameron
Ce se intampla cu rolul Marii Britanii in NATO dupa BREXIT. Anuntul premierului David Cameron
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Guvernul ar trebui sa isi stabileasca mai intai strategia de negociere si sa inceapa procesul oficial de iesire din UE “inainte sau la inceputul anului viitor”.

“Trebuie sa avem o abordare vioaie, dar masurata fata de Brexit. Acest lucru ar implica incheierea consultarilor si stabilirea planurilor detalitate in urmatoarele cateva luni”, a adaugat el.

Boris Johnson, ministru de externe

Boris Johnson, fostul primar al Londrei, a fost numit ministru de externe in noul Guvern al premierului Theresa May, relateaza The Independent.

Boris Johnson a fost considerat favorit la functia de lider al Conservatorilor si premier, dupa ce majoritatea britanicilor au decis iesirea tarii din Marea Britanie. El a renuntat, insa, in mod surprinzator, dupa ce aliatul sau, Michael Gove, s-a inscris in cursa.

In campanie, Johnson a sustinut-o pe Andrea Leadsom, rivala Theresei May.

David Cameron a predat stafeta

Miercuri seara, David Cameron i-a predat stafeta Theresei May, succesoarea sa in functia de premier. In discursul sau de adio din parlament, Cameron a pledat pentru mentinerea unor relatii stranse cu Uniunea Europeana si dupa Brexit.

Totodata, a tinut sa dezminta ca in realitate este iubitor de caini si n-ar fi fost atasat de motanul Larry. Zvonul rautacios a aparut dupa ce s-a aflat ca pisicul va ramane la Downing Street si in mandatul Theresei May.

In timp ce bunurile personale ale familiei Cameron erau scoase prin spatele resedintei, David Cameron se indrepta, ca in fiecare miercuri, spre Camera Comunelor, ca sa raspunda intrebarilor parlamentarilor.

"Sesiunea asta de intrebari si raspunsuri are admiratori in toata lumea. Imi amintesc ca ma plimbam cu primarul Michael Bloomberg prin New York si nimeni nu avea habar cine sunt eu pana cand in sfarsit cineva a zis: "Hei, Cameron de la 'Intrebari pentru prim-ministru!' Ne place mult show-ul tau!"

Cel numit de presa ucenicul vrajitor, pentru riscantul pariu de a supune unui referendum apartenenta Regatului la Uniunea Europeana, nu si-a ascuns nici astazi usurarea ca lasa in urma responsabilitatile enorme din ultimii 6 ani.

"Domnule presedinte, in aceasta dimineata am avut intalniri cu ministri si alte persoane si, in afara unei intalniri pe care o am programata cu Maiestatea sa Regina in aceasta dupa-amiaza, pentru restul zilei am un program rermarcabil de aerisit. Asa cum am mai zis: "Candva, eu eram.. viitorul!" 

Cameron si-a prezentat apoi demisia Reginei Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham. Conform protocolului, i-a dat un ultim sfat suveranei, recomandand-o pe Theresa May drept cel mai potrivit succesor.

Doamna May era deja gata sa urce in masina si sa porneasca spre palat, dar a asteptat ca secretarul personal al reginei s-o invite oficial, telefonic. In cursul acestei seri, Theresa May va ajunge la Downing Street 10 pentru prima oara in calitate de prim-ministru.

Echipa doamnei May a anuntat deja ca nu-l va concedia pe motanul Larry. Responsabilul cu prinderea soarecilor la Downing Street 10 va ramane sa se plimbe si de acum inainte printre picioarele reporterilor acreditati la resedinta premierului.

Cameron sustine ca cetatenii statelor UE sa poata ramane in Marea Britanie, cu conditia reciprocitatii

Guvernul de la Londra depune eforturi substantiale pentru ca cetatenii statelor Uniunii Europene sa poata ramane in Marea Britanie si dupa ce aceasta va parasi blocul comunitar, insa asigurarea acestui drept depinde de caracterul sau reciproc pentru britanicii aflati in celelalte tari ale UE, a declarat miercuri premierul David Cameron in timpul ultimei sesiuni de intrebari si raspunsuri la care a participat in legislativul de la Londra inainte ca Theresa May sa preia postul de prim-ministru, transmite agentia Reuters.

Intrebat de un parlamentar daca cetatenilor UE aflati pe teritoriul britanic li se vor anula permisele de sedere ori daca vor fi expulzati dupa iesirea Marii Britanii din UE, Cameron a raspuns ca este exclus ca acest lucru sa se intample. “Depunem eforturi sa facem ceea de dorim, adica sa garantam cetatenilor UE ca li se vor respecta drepturile, tuturor celor care au venit in aceasta tara”, a spus Cameron.

“Singura circumstanta in care cred ca un viitor guvern ar incerca sa elimine aceasta garantie ar fi daca cetatenilor britanici din alte tari europene nu li s-ar respecta drepturile. Deci cred ca este important sa avem reciprocitate”, a adaugat el.

Theresa May: Odata cu Brexitul, Marea Britanie va trece prin schimbari profunde

Noul premier britanic, Theresa May, a declarat miercuri seara ca Marea Britanie va trece prin "schimbari profunde" in urma referendumului la care s-a decis iesirea din Uniunea Europeana (Brexitul), dar ea a promis ca va mentine unitatea tarii si se va preocupa in mod special de combaterea inegalitatilor sociale, transmit agentiile internationale de presa.

"Odata ce parasim Uniunea Europeana, ne vom construi un nou rol pozitiv in lume si vom face din Marea Britanie o tara ce are grija nu doar de cei privilegiati, ci de fiecare dintre noi", a spus Theresa May la sosirea la resedinta din Downing Street 10.

Ea a sustinut ca Marea Britanie este pregatita pentru provocarile generate de procesul separarii de blocul comunitar si s-a declarat increzatoare ca in final rezultatul acestui proces va fi "pozitiv".

Cat despre activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanseaza formal procesul retragerii din blocul comunitar, Theresa May a reafirmat ca nu intentioneaza sa intreprinda acest demers inainte de sfarsitul anului, in pofida presiunilor venite din partea unor responsabili europeni ca guvernul de la Londra sa faca acest lucru cat mai repede.

Insotita la sosirea la Downing Street 10 de sotul ei, Philip May, noua sefa a executivului conservator britanic si-a manifestat aprecierea fata pe predecesorul ei, David Cameron, mai ales pentru rezultatele sale economice si justitia sociala promovata de acesta.

Ea a insistat ca este o "unionista", subliniind cat de important va fi ca natiunile ce alcatuiesc Regatul Unit (Anglia, Scotia, tara Galilor si Irlanda de Nord) sa ramana impreuna.

Premierul scotian, Nicola Sturgeon, si-a declarat de mai multe ori intentia organizarii unui nou referendum pentru separarea de Regatul Unit, intrucat in Scotia votul de la referendumul din 23 iunie a fost majoritar pentru ramanerea in Uniunea Europeana.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cine este Theresa May, noua
Cine este Theresa May, noua "doamna de fier" care va negocia BREXIT-ul. Cameron demisioneaza miercuri din functie

Theresa May, succesoarea lui David Cameron in functia de premier al Marii Britanii, are toate sansele sa devina o a doua Doamna de Fier, potrivit comentatorilor.

Ce se intampla cu rolul Marii Britanii in NATO dupa BREXIT. Anuntul premierului David Cameron
Ce se intampla cu rolul Marii Britanii in NATO dupa BREXIT. Anuntul premierului David Cameron

Marea Britanie va ramane angajata pentru apararea si securitatea Europei chiar si dupa ce va parasi Uniunea Europeana, a declarat premierul britanic David Cameron, la sosirea sa, vineri, la summitul NATO.

O femeie va conduce Marea Britanie din toamna. Rasturnare de situatie in cursa pentru postul de premier
O femeie va conduce Marea Britanie din toamna. Rasturnare de situatie in cursa pentru postul de premier

Succesiunea prim-ministrului britanic David Cameron se va juca intre doua femei, ministrul de interne Theresa May si candidata pro-Brexit Andrea Leadsom, au decis joi deputatii conservatori in urma unui vot, relateaza AFP si Reuters.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.