Cele 17 tablouri furate de moldoveni din Italia, gasite pe o insula nelocuita. Rolul jucat de serviciile secrete rusesti
Cele 17 picturi din epoca Renasterii furate in noiembrie de o banda de moldoveni si italieni,de la un muzeu din Verona au fost gasite in Ucraina, pe o insulita de pe Nistru.
Este vorba despre 17 tablouri apartinand unor pictori ca Tintoretto (nu mai putin de 6 panze), Rubens, Pisanello, Andrea Mantegna sau Jacopo Bellini. In total, tablourile valoreaza peste 16 milioane de euro. Ucrainenii au chemat experti italieni sa verifice autenticitatea picturilor, care urmeaza sa fie redate muzeului. Jaful a fost pus la cale, spun anchetatorii, de un colectionar bogat, insa ei nu exclud si implicarea FSB.
Tablourile - care erau invelite in plastic si ascunse intr-o zona cu multa vegetatie - au fost gasite pe o insulita de pe Nistru, aproape de granita cu Republica Moldova. Dupa ce au fost recuperate i-au fost prezentate presedintelui ucrainean; prilej cu care Petro Porosenko a comentat, cu un aer triumfator: "Nu doar ca am salvat valoarea globala a acestor picturi... Reafirmam prestigiul Ucrainei, prin asemenea actiuni eficiente impotriva contrabandei si coruptiei"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Operatiunea a fost denumita "Gemenii", pentru ca au fost implicati doi frati. Unul era agentul de securitate de la muzeu, celalalt un moldovean, care s-a prefacut ca il ataca... Ulterior, cel de al doilea a mutat tablourile in Ucraina prin intermediul serviciului postal. Tablourile au fost furate la comanda unui colectionar privat, posibil din Rusia sau Cecenia", explica un oficial al Serviciului de Graniceri ucrainean.
Kievul prezinta insa un scenariu in care si serviciul secret al Kremlinului, FSB (succesoruL KGB) ar juca un rol important, Potrivit comunicatului oficial al Serviciului de Graniceri al Ucrainei, "in timpul activitatii operationale ale politistilor de frontiera au fost primite informatii conform carora de cautarea tablourilorse ocupa si FSB, iar hotii ar fi ajuns sub controlul acestui serviciu. De asemenea, FSB-ul a organizat o operatioune proprie pentru a transporta picturile in Transnistria, regiune care este sub controlul Rusiei”.
Jaful a fost catalogat drept cel mai grav furt de opere de arta din istoria Italiei, fiind discutat la Roma la cel mai inalt nivel. Actiunea a fost filmata de camerele din muzeul Castelvecchio: trei barbati cu fetele acoperite, dintre care 2 inarmati, au intrat in muzeu inainte de ora inchiderii, cand nivelul de securitate era minim. L-au imobilizat pe paznic si pe casiera de la intrare, au luat tablourile si s-au facut nevazuti, fugind cu masina paznicului. Dar, printre cei 13 membri ai bandei arestati, in martie, de politia italiana figureaza si agentul de securitate, fratele lui, precum si logodnica acestuia din urma.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, jaf, furt, verona, moldova, muzeu, tablouri, rubens,
Dată publicare:
12-05-2016 12:46