Moldovenii au facut rost de un Rubens, dar acum trebuie sa il dea inapoi. VIDEO: "Cel mai mare furt de arta din Italia"


Ultimul update: Duminica 20 Martie 2016 07:13
Data publicarii: Joi 17 Martie 2016 11:19
Categorie: Stiri externe
Rubens furat din Italia

O colectie de arta de o valoare uriasa a ajuns recent dincolo de Prut. Din pacate pentru moldoveni, acum vor trebui sa o dea si inapoi.

Si asta pentru ca operele au fost furate pe 19 noiembrie 2015 din Muzeul Castelvecchio din Verona. Este vorba despre 17 tablouri, estimate la 20 de milioane de euro, apartinand unor pictori ca Tintoretto (nu mai putin de 6 panze), Rubens, Pisanello, Andrea Mantegna sau Jacopo Bellini.

Jaful a fost catalogat de unii drept cel mai grav furt de opere de arta din istoria Italiei, fiind discutat la Roma la cel mai inalt nivel. Actiunea a fost filmata de camerele din muzeu: trei barbati cu fetele acoperite, dintre care 2 inarmati, au intrat in muzeu inainte de ora inchiderii, cand nivelul de securitate era minim. L-au imobilizat pe paznic si pe casiera de la intrare, au luat tablourile si s-au facut nevazuti, fugind cu masina paznicului.

Zece cetateni moldoveni au fost acum arestati in legatura cu acest furt, care initial a fost atribuit chiar unui “act demonstrativ al jihadistilor”. Insa carabinierii au analizat mai degraba pista potrivit caruia jaful a fost comis pentru a vinde apoi panzele pe piata ilegala de arta din Europa de Est. Principalul indiciu, potrivit Repubblica, a fost acela ca iubita fratelui paznicului era din Moldova. Ea ar fi asigurat coordonarea intre spargatori si “omul din interior”, agentul de paza, care a fost si el arestat, Tablourile se afla in Moldova, de unde autoritatile italiene spera sa le recupereze cat mai curand.
 

Sursa: La Repubblica

VIDEO PROTVPLUS.RO