Cel puțin o persoană ucisă în timpul manifestațiilor din Venezuela, după realegerea lui Maduro. „Este terorism”

×
Codul embed a fost copiat

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a contesta victoria actualului președinte Nicolas Maduro, pe care îl acuză de falsificarea alegerilor.

Potrivit Consiliului Naţional Electoral, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost reales pentru al treilea mandat consecutiv, cu 51,20% din voturi. Imediat după anunțarea acestui rezultat oamenii au ieșit, în valuri, pe stradă.

Stefano Pozzebon, CNN: „Protestele au izbucnit în centrul orașului Caracas, la mai puțin de 24 de ore după ce autoritatea electorală controlată de guvern l-a proclamat pe Nicolas Maduro câștigător al alegerilor prezidențiale de duminică, alegeri ale căror rezultate au fost contestate de multe țări din regiune. Și, după cum puteți vedea, aceste rezultate au declanșat furie larg răspândită în orașul Caracas. Nimeni nu a cerut organizarea acestor proteste. Dar acești oameni au ieșit singuri în stradă.”

Cel puțin 50 de persoane au fost reținute. Iar autoritățile și președintele reales amenință cu represalii dacă protestatarii nu se potolesc...

„Cel puţin o persoană a fost ucisă în (statul) Yaracuy (nord-vest) şi 46 de persoane sunt reţinute" în urma evenimentelor postelectorale, a scris Alfredo Romero, directorul organizaţiei Foro Penal, specializat în apărarea deţinuţilor politici, pe reţeaua de socializare X, transmite AFP preluată de Agerpres.

Citește și
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro reîncepe negocierile cu SUA „cu respect, fără manipulare". Care e miza lor
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

Nicolas Maduro, preșdintele Venezuelei: „Cum numiți asta, democraţie? Constituţie? Este terorism. Le-am transmis susținătorilor Partidului Socialist Unit din Venezuela să nu se lase pradă provocărilor, pentru că scopul protestatarilor este să ne atace sediul, să aibă o ciocnire violentă și, ei bine, o vărsare de sânge. Este clar, am evitat o vărsare de sânge în Venezuela și o vom opri în continuare, iar Revoluția Bolivariană este singura garanție a păcii și stabilității în această țară. Acum vă este clar, nu?”

Aflat deja de 11 ani la putere, socialistul Maduro şi-a revendicat victoria în alegerile tensionate din weekend, în ciuda dovezilor tot mai numeroase ale unei victorii răsunătoare a opoziţiei.

Edmungo González, candidatul opoziției: „A existat o mobilizare masivă a venezuelenilor în toată țara, arătând o dorință neechivocă de schimbare. Toate instituțiile au datoria constituțională de a respecta voința populară, cu garanții complete pentru toată lumea.”

Platforma Unitară, care reunește mai multe partide, reprezentanți ai societății civile și lideri de sindicate, susține că a câștigat de fapt alegerile, cu un procent covârşitor de peste 70%. Ţări din regiune, precum Panama sau Argentina, au anunțat că nu vor recunoaște rezultatul alegerilor și chiar îl acuză deschis pe Maduro de fraudă.

Javier Milei, președintele Argentinei: „Acesta este un mesaj pentru eroicul popor venezuelean: frauda pe care dictatorul Nicolás Maduro a orchestrat-o și a comis-o nu este, nici mai mult, nici mai puțin, decât o victorie fără nicio valoare.”

Și Statele Unite se numără printre țările care pun sub semnul întrebării rezultatul acestor alegeri, și cer mai multă transparență în procesul de numărare a voturilor.

Situația economică din ultimii ani este de-a dreptul dezastruoasă în Venezuela. Cu salariul minim pe economie de circa 7,5 dolari pe lună, oamenii abia își permit să își cumpere câte ceva de mâncare. Iar mulți locuitori încearcă să găsească un trai mai bun în țările vecine, sau să ajungă în Statele Unite. În ultimii 10 ani, circa 8 milioane de cetățeni au părăsit Venezuela, potrivit datelor ONU.   

Oficial, Maduro a obținut 51,2% din sufragii

Forţele de ordine au folosit luni gaze lacrimogene în Caracas pentru a dispersa manifestanţii care protestau împotriva realegerii lui Nicolas Maduro la preşedinţia Venezuelei.

Potrivit unui comunicat oficial difuzat de Consiliul Naţional Electoral, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost reales duminică pentru al treilea mandat consecutiv, cu 51,20% din voturi.

Nicolas Maduro a promis "pace, stabilitate şi dreptate" într-un discurs susţinut în cursul nopţii de duminică spre luni, imediat după ce s-a anunţat că a fost reales pentru un al treilea mandat ca preşedinte al Venezuelei.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Nicolas Maduro devine a treia oară președintele Venezuelei, în ciuda sondajelor care arătau un declin fulminant
Nicolas Maduro devine a treia oară președintele Venezuelei, în ciuda sondajelor care arătau un declin fulminant

Nicolas Maduro devine pentru a treia oară președintele Venezuelei, a anunțat autoritatea electorală a țării. Sondajele anunțaseră însă o victorie a candidatului opoziției. Voturile au fost numărate în proporție de 80%.

Nicolas Maduro reîncepe negocierile cu SUA „cu respect, fără manipulare
Nicolas Maduro reîncepe negocierile cu SUA „cu respect, fără manipulare". Care e miza lor

Președintele Venezuelei reia discuțiile cu SUA cu privire la sancțiunile aplicate țării sale, cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor prezidențiale din țară.

Boris Johnson a zburat în Venezuela pentru a purta discuții secrete cu Maduro. Ce i-a transmis liderului sud-american
Boris Johnson a zburat în Venezuela pentru a purta discuții secrete cu Maduro. Ce i-a transmis liderului sud-american

Fostul premier britanic Boris Johnson a zburat luna trecută în Venezuela pentru a se întâlni cu preşedintele autoritar al ţării, Nicolas Maduro, cu care a avut discuţii neoficiale în încercarea de a-l convinge să nu livreze arme Rusiei.

32 de persoane, arestate în Venezuela pentru ”trădare de patrie”.
32 de persoane, arestate în Venezuela pentru ”trădare de patrie”. "Cinci conspiraţii" pentru asasinarea lui Nicolas Maduro

Autorităţile venezuelene au arestat 32 de persoane, civili şi militari, acuzaţi de "trădare de patrie" în cadrul a "cinci conspiraţii" pentru asasinarea preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat luni procuratura, notează AFP, potrivit Agerpres.

Nicolas Maduro anunţă manevre militare
Nicolas Maduro anunţă manevre militare "defensive" după trimiterea unei nave de război britanice în apropierea Guyanei

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi că a ordonat o acţiune militară "defensivă" în zonele de coastă, ce va consta în manevre militare.

Recomandări
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile

În judeţele Galaţi şi Vaslui, puternic afectate de inundații, a fost instituită stare de alertă. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale.

Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România. Seismul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4, s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.