Cel mai rafinat eveniment din Suedia. Laureații premiilor Nobel și-au primit medaliile
Familia regală suedeză a găzduit cele mai luminate minţi ale lumii. Este vorba despre laureaţii premiilor Nobel, care şi-au primit duminică medaliile.
Câştigătorii au fost anunţaţi la începutul lunii octombrie, dar ceremoniile au loc - potrivit tradiției - în 10 decembrie, ziua în care s-a stins Alfred Nobel.
Fastuosul eveniment este transmis în direct la televiziunea suedeză şi este urmărit de milioane de oameni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel mai rafinat eveniment anual din Suedia, banchetul premiilor Nobel are loc în Sala Albastră a Primăriei din Stockholm şi este găzduit de familia regală suedeză. Pe lângă laureaţi şi invitaţii lor, în sală s-au aflat demnitari, ambasadori şi capete încoronate. Rând pe rând au luat cuvântul premianţii, care nu s-au ferit de glume şi autoironii.
Rainer Weiss, laureat al premiului Nobel pentru fizică: "La scurt timp după anunţarea premiilor, am văzut o reclamă la metroul new-yorkez, pe un vagon: "Cercetătorii au găsit unde gravitaţionale în spaţiu. De-ar fi la fel de uşor să găseşti un apartament la New York!"
Richard H. Thaler, laureatul Nobelului pentru economie: "Eu am descoperit prezenţa vieţii umane. Într-un loc nu chiar îndepărtat, unde colegii mei economişti nu se gândiseră că există: în economie."
Mai sobru, unul dintre câştigătorii Nobelului pentru medicină a criticat obstacolele puse de actuala administraţie americană în calea ştiinţei, dar şi politica acesteia din domeniul migraţiei.
La rândul său, cel care a luat Nobelul pentru literatură a vorbit despre lumea tot mai dezbinată a zilelor noastre.
Kazuo Ishiguro: "Ca şi literatură, care e domeniul meu, Premiul Nobel este o idee care, în asemenea vremuri, ne ajută să gândim dincolo de zidurile care ne despart, care ne reaminteşte pentru ce trebuie să luptăm împreună ca fiinţe umane."
190 de chelneri au avut dificilă misiune de a a avea grijă de aproape 1.400 de oaspeţi. Meniul a inclus anghinare, miel, îngheţată de afine şi alte alte specialităţi rafinate.
În paralel, la Oslo a avut loc procesiunea cu torţe, în onoarea laureatului cu Nobel pentru pace - Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare.