Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare, laureata Premiului Nobel pentru Pace. Reacția NATO

×
Codul embed a fost copiat

Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat vineri, la Oslo, Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN).

UPDATE 17.50: Reacția secretarului general al NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, vineri, că Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare, promovat de Coaliția Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), ar putea submina progresele realizate până acum în ce privește dezarmarea, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

„NATO este angajată față de apărarea păcii și crearea condițiilor pentru o lume fără arme nucleare — împărtășim acest obiectiv împreună cu ICAN și salut atenția acordată acestui subiect de către Comitetul Nobel. Cu toate acestea, Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare nu ne apropie de obiectivul unei lumi fără arme nucleare. În fapt, el riscă să submineze progresele pe care le-am făcut de-a lungul anilor în ce privește dezarmarea și neproliferarea”, a spus Jens Stoltenberg, după anunțul Comitetului Nobel de la Oslo.

În opinia sa, este necesară „o reducere verificabilă și echilibrată a armelor nucleare”.

Citește și
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

„Atât timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară (...). NATO regretă că, astăzi, condițiile pentru realizarea dezarmării nucleare nu sunt favorabile, însă eforturile spre dezarmare trebuie să țină cont de realitățile mediului actual de securitate”, a mai spus secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Politica Administrației Trump, criticată

Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace în 2017, consideră că Administrația Trump „pune în lumină” riscul nuclear, la nivel mondial, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Alegerea președintelui Donald Trump i-a făcut pe mulți oameni să simtă un disconfort la ideea că el poate, de unul singur, să autorizeze arme nucleare (...).Dacă va simțiți inconfortabil la ideea că Donald Trump ar putea avea arme nucleare (...), atunci trebuie să vă simțiți inconfortabil la ideea însăși a armelor nucleare. Nicio țară serioasă în materie de principii umanitare nu ar trebui să întreprindă astfel de activități”, a declarat directoarea ICAN, suedeza Beatrice Fihn, într-o conferință de presă la Geneva.

 Ea a mai subliniat că „negocierile au demonstrat că pot fi eficace” și a lansat un apel la susținerea acordului privind programul nuclear iranian, cu atât mai mult cu cât „Iranul se conformează acordului”. 

ICAN, recompensat de Comitetul Nobel pentru Pace

Comitetul Nobel pentru Pace a recompensat ICAN, cu sediul la Geneva, ”pentru activitatea sa de a atrage atenţia asupra consecinţelor catastrofice umanitare ale oricărei utilizări a armamentului nuclear şi eforturile sale revoluţionare de a ajunge la o interzicere pe baza unui tratat a acestor arme”, relatează The Associated Press.

Premiul, în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (1,10 milioane de dolari), va fi înmânat pe 10 decembrie la Oslo.

Comitetul Norvegian, care desemnează laureatul Premiului Nobel pentru Pace, a examinat peste 300 de nominalizări anul acesta. Aceste nominalizări recunosc atât realizări, cât şi intenţii.

Decernarea Nobelului pentru Pace încununează o săptămână în care au fost desemnaţi laureaţii Nobelului pentru Medicină, Fizică, Chimie şi Literatură.

Comitetul Norvegian al Nobelului, care nu dezvăluie identitatea candidaţilor, a precizat că 215 persoane şi 103 organizaţii au fost nominalizate anul acesta.

Potrivit unor observatori, între nominalizaţi s-ar fi aflat Căştile Albe siriene şi acordul în domeniul nuclear cu Iranul.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Premiul Nobel pentru Literatură pe 2017, câștigat de scriitorul Kazuo Ishiguro
Premiul Nobel pentru Literatură pe 2017, câștigat de scriitorul Kazuo Ishiguro

Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017 pentru romanele "de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea".

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.