Oficial al SUA: Coreea de Nord ar putea testa rachetele balistice in orice moment

Coreea - 8

Un oficial al administratiei SUA, citat de CNN, afirma ca liderii de la Casa Alba iau in calcul faptul ca Phenianul ar putea testa rachetele balistice in orice clipa.

Aceste calcule se bazeaza pe recentele informatii care arata ca autoritatile Coreei de Nord au finalizat pregatirile pentru lansarea rachetelor. Mai mult decat atat, administratia Obama este de parere ca aceasta testare a rachetelor ar putea fi declansata fara ca Phenianul sa lanseze avertismentul standard catre aviatia comerciala si navele maritime, care, in mod normal, ar trebui sa stea departe de raza de actiune a proiectilelor.

Oficialul de la Casa Alba, care este citat de CNN, a dorit sa ramana anonim, din cauza acestor informatii "sensibile". El a precizat ca cele mai multe date despre situatia din Coreea de Nord vin de la sistemul de sateliti, drept pentru care este greu de formulat o concluzie clara. "Speram ca vor lansa un avertisment inainte, insa deocamdata nu ne asteptam la asa ceva. Mergem pe prezumtia ca nu o vor face", a spus el.

De asemenea, a subliniat faptul ca lansarea rachetelor este "iminenta" si ca SUA nu stiu cand se va intampla acest lucru. Calitatea imaginilor transmise de sateliti a fost afectata de conditiile meteorologice, ceea ce inseamna ca americanii stiu prea putin despre ce se intampla la nivelul solului in Coreea de Nord. Insa, din ce s-a observat pana acum, s-a tras concluzia ca rachetele au fost complet alimentate si ca sunt gata pentru lansare.

Dupa ce proiectilele vor fi in aer, satelitii SUA si radarele din regiune vor putea sa calculeze traiectoria rachetelor in doar cateva minute si sa vada daca tinta lor este apa oceanului sau chiar teritoriul Japoniei.

Citește și
americani in coreea de nord
Povestile a doi turisti americani, care au mers in vacanta in Coreea de Nord
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Japonia se afla "in stare de alerta"

Japonia se afla "in stare de alerta" pentru a intercepta, in caz ca va fi necesar, o racheta nord-coreeana, a declarat miercuri ministrul nipon al Apararii, relateaza AFP.  "Suntem in stare de alerta de cand am mobilizat unitatile militare si vom fi pregatiti si vigilenti", a subliniat ministrul Itsunori Onodera pentru presa.

Fortele de autoaparare (numele armatei japoneze) au instalat marti rachete de tip Patriot atat in centrul orasului Tokyo, cat si in jurul capitalei, pentru a face fata oricarui tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninta arhipelagul. Baterii de interceptare au fost stationate totodata pe Insula Okinawa, in sud.

Phenianul, care a mobilizat recent doua rachete cu raza medie de actiune pe coasta de est, a anuntat vineri ca nu mai poate garanta securitatea misiunilor diploamtice de pe teritoriul nord-coreean incepand de la 10 aprilie, sugerand iminenta unui tir de racheta sau a unui test nuclear.

Premierul japonez Shinzo Abe a repetat miercuri ca Guvernul sau adopta "toate masurile posibile menite sa protejeze viata japonezilor si sa le asigure securitatea". In afara de baterii PATRIOT, Tokyo a stationat distrugatoare echipate cu sistemul de interceptare AEGIS in Marea Japoniei, numita Marea de Est de catre coreeni.

CITITI SI: Cum a schimbat propaganda nord-coreeana imaginea lui Kim Jong-un, transformandu-l in razboinic

Peninsula Coreea se confrunta cu o intensificare a tensiunilor dupa lansarea cu succes a unei rachete nord-coreene cu raza lunga de actiune, in decembrie, considerata de occidentali si japonezi un test de racheta balistica. Situatia s-a agravat dupa al treilea test nuclear nord-coreean, efectuat in februarie.

Coreea de Nord a transportat cu trenul, la inceputul saptamanii trecute, doua rachete de tip Musudan pe care le-a instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare, potrivit Seulului, care se teme ca Phenianul ar putea sa procedeze la un test in orele sau zilele urmatoare.

Racheta de tip Musudan are o raza de actiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adica are capacitatea sa atinga Coreea de Sud si Japonia.

Racheta poate avea o raza de actiune de pana la 4.000 de kilometri, cu o incarcatura mai usoara, putand in mod teoretic sa loveasca Insula Guam, in Pacific, situata la aproximtaiv 3.380 de kilometri de Coreea de Nord. Pe insula se afla aproximativ 6.000 de militari americani.

Frontiera chineza cu Coreea de Nord, inchisa

Cel mai important punct de frontiera chinez cu Coreea de Nord, la Dandong (nord-est), a fost inchis pentru grupurile de turisti, a declarat pentru AFP un responsabil vamal din acest oras.

Un responsabil al unei agentii de voiaj din Dandong a precizat pentru AFP ca decizia a fost luata de catre Coreea de Nord. Marti "la noua seara, am primit un apel al biroului de turism (chinez) informandu-ne ca din cauza situatiei tensionate la Phenian, agentiile de voiaj din Dandong nu mai sunt autorizate sa conduca grupuri in Coreea de Nord".

Aceasta a precizat ca inchiderea este valabila incepand de miercuri si ca nu se stie pentru ce perioada a fost stabilita. "Este absolut sigur ca este o decizie a Coreei de Nord", a adaugat aceasta indicand ca biroul de turism a confirmat ca este vorba de decizia Phenianului.

Coreea de Nord a amenintat din nou marti cu posibilitatea unui razboi "termonuclear" si solicita strainilor din Coreea de Nord sa isi planuiasca plecarea din tara, "o retorica inutila care nu face decat sa sporeasca tensiunile" a anuntat Casa Alba.

Sambata, un responsabil al unei agentii de calatorii specializate pe Coreea de Nord de la Beijing a declarat pentru AFP ca trimite in continuare, ca de obicei, grupuri de turisti la Phenian.

Miercuri expira ultimatumul dat turistilor

Situatia ramane tensionata si, mai presus de toate, incerta in Coreea de Nord. Miercuri expira "avertismentul" pe care autoritatile de la Phenian l-au dat strainilor aflati la ei si pe care i-au sfatuit sa paraseasca tara.

Anuntul nu i-a speriat insa pe reprezentantii de la Casa Alba. Acestia au numit indemnul Coreei de Nord o "retorica inutila", menita doar sa sporeasca tensiunile. Nu de aceeasi parere sunt insa japonezii, care se pregatesc sa intercepteze o eventuala racheta nord-coreeana ce s-ar indrepta spre Tokio.

"Republica Populara Democrata Coreeana nu doreste ca strainii aflati in Coreea de Sud sa cada victime acestui razboi.", a anuntat crainica televiziunii nationale. In acelasi comunicat, Phenianul a avertizat si strainii din Coreea de Sud - oficiali, muncitori, sau turisti - sa se adaposteasca sau sa plece.

Un alt semnal de alarma a fost faptul ca toti cei 50.000 de muncitori nord coreeni nu au mai venit la lucru la complexul industrial Kae-song, unul dintre putinele proiecte la care coopereaza cele doua tari. Operatiunile de aici genereaza nu mai putin de doua miliarde de dolari anual, vitali pentru economia saraca a Coreei de Nord.

Bruce Klinger, reprezentant Heritage Foundation: "Este genul de masura pe care o tara ar face-o inainte sa initieze alte actiuni provocatoare si care sa genereze tensiune"

Toata lumea asteapta sa vada ce se va intampla miercuri, data limita avansata de Phenian pentru o operatiune ce pare sa fie nu un atac propriu-zis, ci un test cu o racheta balistica, deja amplasata pe tarmul estic al tarii. La fel de ingrijoratoare este o fotografie din satelit, care arata ca la complexul nuclear din Yong-byon ar fi "aparut" o cladire noua, din februarie si pana acum. Ar putea insemna ca autoritatile nord -coreene vor sa reporneasca reactorul de plutoniu.

Joe Wit, manager blog 38 North: "Le-ar da doua noi modalitati de a produce material pentru bombe nucleare".

Spre deosebire de americani, vecinii Coreei de Nord iau in serios toate aceste provocari. Drept dovada, autoritatile japoneze au plasat in jurul capitalei Tokyo sisteme de aparare anti-racheta.

Seulul si Washingtonul au ridicat nivelul supravegherii militare a Coreei de Nord

Coreea de Sud si Statele Unite au ridicat miercuri cu o treapta nivelul supravegherii militare comune, la "amenintare vitala", in perspectiva unui eventual tir de racheta din partea Coreei de Nord, scrie agentia sud-coreeana Yonhap, relateaza AFP. In timp de pace, nivelul de supraveghere este 4, iar in timp de razboi 1.

Furios din cauza unei noi serii de sanctiuni adoptate de ONU in urma testului nuclear din februarie si manevrelor militare comune in curs intre Statele Unite si Coreea de Sud, Phenianul si-a multiplicat, in ultimele saptamani, declaratiile belicoase.

Phenianul a stationat pe coasta de est doua rachete de tip Musudan, cu o raza de actiune ce atinge in mod teoretic pana la 4.000 de kilometri, adica avand capacitatea sa atinga Coreea de Sud, Japonia sau Insula americana Guam, potrivit Seulului.

Serviciile militare de informatii sud-coreene afirma ca nord-coreenii sunt pregatiti sa efectueze un tir de racheta in orice moment. Acesta ar putea fi efectuat in jurul datei de 15 aprilie, marcand aniversarea fondatorului Coreei de Nord staliniste, Kim Il-sung, decedat in 1994.

Yonhap, citand o sursa guvernamentala, scrie ca regimul nord-coreean ar putea sa se aventureze sa traga mai multe proiectile. Alte vehicule de lansare au fost detectate in timp ce transportau rachete de tip Scud - cu o raza de actiune de cateva sute de kilometri, si de tip Rodong - cu o raza de actiune de putin peste 1.000 de kilometri.

"Exista indicii tot mai mari cu privire la pregatirea lansarii mai multor rachete", potrivit acestei surse.

Ban Ki-moon: Criza din Peninsula Coreea risca sa scape de sub control

Criza din Peninsula Coreea ar putea scapa de sub control, avertizeaza secretarul general ONU, Ban Ki-moon, citat de BBC News online. Ban ki-Moon a indemnat din nou regimul de la Phenian sa isi tempereze "retorica provocatoare" si sa tina deschis complexul industrial folosit in cooperare cu Coreea de Sud.

"Orice incident minor provocat de o eroare tehnica sau de o eroare de rationament poate face ca situatia sa scape de sub control", a spus Ban Ki-moon.

"Complexul industrial Kaesong, unul dintre cele mai de succes proiecte de cooperare intre Nord si Sud, trebuie mentinut, nu ar trebui afectat de factori politici", a subliniat secretarul general al Natiunilor Unite.

Washingtonul califica drept "retorica inutila" noile amenintari ale regimului de la Phenian

Casa Alba a catalogat drept "retorica inutila" apelurile Coreei de Nord privind plecarea strainilor din Coreea de Sud din cauza riscului unui razboi, informeaza AFP. "Este vorba de o retorica inutila care are doar rolul de a spori tensiunile", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al presedintelui SUA.

Statele Unite nu vor dobori o racheta balistica lansata de Coreea de Nord decat daca aceasta ar reprezenta o amenintare pentru aliati sau pentru teritoriul american, anunta amiralul Sam Locklear, comandantul fortelor americane din regiunea Asia-Pacific, informeaza AFP.

"Nu dureaza mult timp sa stabilim unde ar cadea o astfel de racheta", a explicat comandantul american, precizand ca nu va recomanda doborarea unei rachete care nu ar constitui o amenintare.

Declaratiile sale intervin in contextul tensiunilor generate de Coreea de Nord, care a amenintat ca ar putea ataca Statele Unite sau Coreea de Sud. De asemenea, Coreea de Nord ar putea efectua un nou test balistic.

Intalnire secreta SUA-Coreea de Nord la New York, in martie, inaintea actualei crize

Oficiali americani si nord-coreeni s-au intalnit in secret la New York, inainte ca Phenianul sa profereze ultima serie de amenintari si provocari, dar intalnirea nu a condus la niciun rezultat, dezvaluie o sursa apropiata acestei probleme, relateaza CNN. Sursa a descris intalnirea ca facand parte din canalul obisnuit de contact intre cele doua tari.

Emisarul Washingtonului in cadrul Gupului Celor sase care negociaza dezarmarea nucleara a Coreei de Nord Clifford Hart s-a intalnit cu adjunctul ambasadorului Phenianului la ONU Han Song-ryol la jumatatea lui martie, potrivit acestei surse.

Hart a reiterat indemnul administratiei Obama catre Coreea de Nord de a evita actiuni provocatoare si de a reveni la diplomatie, iar Han Song-ryol a promis sa transmita acest mesaj Phenianului, a declarat sursa citata.

Intalnirea a fost organizata in cadrul asa-numitului "canal New York", un proces utilizat pentru comunicarea si transmiterea de mesaje intre Washington si Phenian, care nu intretin relatii. Coreea de Nord a utilizat in februarie "canalul de la New York" pentru a avertiza Departamentul de Stat american cu privire la al treilea test nuclear.

Jay Carney, un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat pentru CNN, in cadrul emisiunii "The Situation Room", ca Statele Unite au un "canal de comunicare cu Coreea de Nord si utilizeaza acest canal".

Intalnirea a fost dezvaluita de un blog al revistei Foreign Policy, The Cable.

Un influent politician sud-coreean sustine dotarea Seulului cu propria arma nucleara

Un influent ales sud-coreean a apreciat marti ca tara sa ar trebui sa dezvolte propria aparare nucleara sau sa gazduiasca din nou arsenalul atomic american pentru a descuraja orice agresiune din partea Coreei de Nord si a aliatului chinez, relateaza AFP.

Chung Mong-joon, fost candidat al partidului conservator sud-coreean la ultimele alegeri prezidentiale, a declarat in cadrul unei vizite la Washington ca diplomatia nu a reusit sa solutioneze criza cu Phenianul. Acest om de afaceri miliardar a declarat ca Seul are dreptul sa se retraga din tratatul de nonproliferare a armelor nucleare cu scopul de a se alinia dezvoltarii arsenalului nuclear nord-coreean.

"Acest lucru le-ar trimite un avertisment clar, potrivit caruia, continuand programul atomic, nord-coreenii sunt pe cale sa elibereze cel mai rau spirit nuclear in Asia de Est", a declarat el la Carnegie Endowment for international peace.

Chung Mong-joon, a carui opinie este impartasita de mai multi republicani americani, a adaugat ca Statele Unite ar putea de asemenea reinstala arsenalul nuclear in Coreea de Sud pe care l-au retras in 1991, la sfarsitul Razboiului Rece impotriva fostei Uniunii Sovietice.

"Lectia ce trebuie invatata din Razboiul Rece este ca, impotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea", a subliniat alesul.

Autoritatile americane nu se asteapta ca Seulul sa se doteze cu arma nucleara si se opun unei astfel de evolutii, temandu-se ca aceasta ar crea un precedent pentru clubul statelor care detin arma nucleara. Confruntandu-se cu amenintari tot mai precise din partea Phenianului, Statele Unite au trimis bombardiere de tip B-52 si B-2 sa survoleze Coreea de Sud, adevarate varfuri de lance ale disuasiunii lor nucleare, pentru a asigura Seulul de sustinerea lor.

"Cerandu-ne sa nu luam in calcul optiunea nucleara revine la a ne cere pur si simplu sa ne predam", a subliniat alesul sud-coreean.

Conflictul Coreea de Nord --> SUA/Coreea de Sud:

Statele Unite: Suntem pregatiti sa facem fata oricarei situatii generate de Coreea de Nord

SUA anunta ca vor sustine "neclintit" Seulul intr-un eventual conflict cu Coreea de Nord

Ce spun analistii despre amenintarea Coreei de Nord. Cum ar putea decurge un eventual ATAC

Coreea de Nord ameninta ca loveste SUA, Guam si Hawaii. Armata a fost plasata in stare de lupta

Intr-o inregistrare video, Coreea de Nord planuieste sa invadeze Seulul si sa ia ostatici americani

Coreea de Nord ameninta cu atacuri bazele americane din Guam si Japonia

Coreea de Sud acuza hackerii din China pentru atacul cibernetic care a afectat 32.000 de computere

MAE: Statele Unite renunta la faza a 4-a a scutului antiracheta in Romania, din cauza Coreei de Nord

Kim Jong-un vrea sa para un dur. Imaginile prin care isi motiveaza soldatii pentru un razboi. FOTO

SUA: Coreea de Nord nu va folosi armele nucleare decat daca isi va simti amenintata supravietuirea

Kim Jong-un a fixat prima tinta care va fi atacata de Coreea de Nord in cazul declansarii razboiului

Kim Jong-un evoca un "eveniment major" in domeniul apararii

Kim Jong Un a instaurat legea martiala, ordonand armatei sa se pregateasca de razboi

Situatia limita in Coreea de Nord. Oamenii ajung sa-si manance copiii de foame

Imaginile surprinse din satelit confirma: Coreea de Nord se pregateste de un nou test nuclear

Google Earth, singura solutie pentru ca lumea intreaga sa descopere lagarele din Coreea de Nord

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Coreea de Nord indeamna strainii sa paraseasca Sudul:
Coreea de Nord indeamna strainii sa paraseasca Sudul: "In caz de razboi, nu vrem sa fie expusi"

Coreea de Nord a repetat marti amenintarea cu declansarea unui razboi "termonuclear" in Peninsula Coreea si i-a indemnat pe strainii prezenti pe teritoriul sud-coreean sa ia in calcul plecarea lor din aceasta tara, relateaza AFP.

Povestile a doi turisti americani, care au mers in vacanta in Coreea de Nord
Povestile a doi turisti americani, care au mers in vacanta in Coreea de Nord

Situatia extrem de tensionata din Coreea de Nord, care a reusit sa puna lumea pe jar, nu i-a speriat pe niste turisti americani.

Japonia si-a plasat sisteme de aparare anti-racheta in trei zone de langa Tokyo. VIDEO
Japonia si-a plasat sisteme de aparare anti-racheta in trei zone de langa Tokyo. VIDEO

Masurile au fost luate impotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninta arhipelagul, a anuntat marti Ministerul japonez al Apararii, relateaza AFP.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.