Povestile a doi turisti americani, care au mers in vacanta in Coreea de Nord
Situatia extrem de tensionata din Coreea de Nord, care a reusit sa puna lumea pe jar, nu i-a speriat pe niste turisti americani.
Curiosi sa vada cum e viata dincolo de cea mai militarizata granita din lume si satui de orasele europene sau plaje exotice, si-au facut concediul la Phenian. Iar cand s-au intors in America au povestit ca lucrurile nu sunt chiar ceea ce par la televiziunea de stat nord-coreana, unde imaginile sugereaza ca tara ar fi deja implicata in razboi.
Cine vede imaginile de propaganda ale regimului de la Phenian s-ar gandit de doua ori inainte sa viziteze Coreea de Nord. Mai ales daca e american.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Dar acesti turisti nu s-au lasat intimidati.
Patrick Clark, turist: "Nu e chiar un loc unde sa-ti faci vacanta, recunosc. Mama m-a sprijinit, dar prietena mea s-a suparat atat de tare incat m-a parasit".
Josh Thomas, turist: "Parintii mei inca n-au stiut si nu stiu nici acum. Vor afla de la televizor".
Patrick si Josh tocmai s-au intors dintr-un concediu petrecut intr-una dintre cele mai izolate tari din lume. Insa in schimbul marsurilor militare din piata Kim Ir Sen, au gasit cu totul altceva...
Patrick Clark, turist: "In cea mai mare piata din capitala multi copii erau pe patine cu rotile. Sportul e foarte la moda acum. In piata centrala nu vei gasi doar soldati cu genunchii intepeniti".
Dornici sa experimenteze obiceiurile locale, americanii au gustat ceai traditional, au participat la o nunta traditionala si, cand au trecut pe langa o echipa de filmare care turna o pelicula cu subiect militar, au insistat sa se fotografieze cu actorii.
Joseph Ferris, ghid turistic: "Am vizitat cam 100 de tari din lume si, pentru ca sunt american, Coreea de Nord a fost mereu pe lista tarilor interzise".
Insa in 2010, cand regimul comunist si-a deschis portile pentru turisti, Joseph n-a stat pe ganduri. De atunci, face pe ghidul pentru cei care-si doresc o altfel de vacanta.
Joseph Ferris, ghid turistic: "Oamenii cu care lucram mi-au devenit buni prieteni, sunt oameni minunati".
Asa ca in timp ce mii de soldati sud-coreeni si americani pazesc granita, ofiterii din armata nord-coreana au organizat un tur al zonei pentru oaspetii din Statele Unite.
Patrick si Josh sunt constienti ca tot ce-au apucat sa vada acolo a fost inainte aprobat de regim si ca nu s-ar putea plimba singuri prin Coreea de Nord asa cum o fac in tarile democratice.
Chiar si-asa, s-au intors din vacanta cu o parere cel putin surprinzatoare.
Josh Thomas, turist: "Cat am stat acolo nu mi s-a parut ca ar fi o tara atat de nebuna precum spune Occidentul".
Alti turisti s-au plans in schimb de penele de curent extrem de dese sau de ghizi care i-au obligat sa faca plecaciuni in fata statuilor lui Kim Jong il, in timpul unei vizite la muzeu.