AFP: Cum a schimbat propaganda nord-coreeana imaginea lui Kim Jong-un, transformandu-l in razboinic
Propaganda nord-coreeana l-a transfigurat pe tanarul lider Kim Jong-un, schimbandu-i imaginea de lider care indruma poporul in cea de comandant de razboi ce sfideaza un Goliat, comenteaza AFP.
In ultimele saptamani, presa, aflata sub controlul regimului, a schimbat reprezentarile obisnuite ale "liderului suprem", cu scopul evident de a prezenta o imagine "dura" a acestui tanar cu o fata ca de papusa si un mers nesigur.
Imediat ce a preluat puterea, dupa moartea tatalui sau, Kim Jong-il, la sfarsitul lui 2011, tanarul Kim Jong-un, al treilea membru al dinastiei comuniste ce poarta acest nume, este prezentat intr-un cadru militar, in compania unor ofiteri de rang inalt, in posturi rigide si cu expresii grave purtand uniforma.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Imaginile urmaresc sa convinga lumea ca tranzitia puterii a reusit si de loialitatea fortelor armate fata de noul conducator, lipsit de experienta, in varsta de mai putin de 30 de ani. Pe scurt, este vorba despre o continuitate a politicii militariste de la tata la fiu.
Prezentat "inconjurat de militari de cel mai inalt rang, tanarul Kim obtinea probabil un anumit grad de credibilitate, fara ca macar sa fi efectuat stagiul militar", analizeaza Katy Oh de la Institute for Defence Analyses din Alexandria (Virginia, in estul Statelor Unite). Insa acest ton se schimba la jumatatea lui 2012. Fotografiile cu Kim-soldatul nu dispar, ci sunt mai rare, iar de sub trasaturile razboinicului incepe sa apara fata unui barbat binefacator, zambitor, paternalist.
Dupa modelul bunicului sau Kim Il-sung, fondatorul regimului in 1948, iar ulterior al tatalui sau, Kim Jong-un este prezentat oferind sfaturi in vederea unei bune planificari fermelor si atelierelor, el este purtatorul de mesaj al unui viitor luminos al "Republicii Democratice Populare Coreene" in scoli.
Mai extrovertit, in public, decat tatal sau, noul lider se amuza in mod demonstrativ, arata ca ii place ceea ce face si se prezinta intr-un parc de distractie, in timp ce milioane de nord-coreeni sufera de foame, potrivit ONU si unor ONG-uri prezente in tara. Ulterior, presa de stat prezinta, in diverse ipostaze, imagini cu sotia sa, o tanara eleganta, care aduce o nota de modernitate unei tari inchise si izolate, in care lipseste totul.
Nord-coreenii sunt obisnuiti cu aceasta masca a lui Ianus - cu o fata de razboinic si alta de patriarh.
In lucrarea sa "The Cleanest Race" (Cea mai pura rasa), B.R. Myers, un expert in propaganda nord-coreeana, argumenteaza ca Phenianul apara o ideologie fondata pe rasa, care le confera nord-coreenilor virtuti morale superioare celor ale strainilor, dar nu si fizice, obligandu-i din aceasta cauza sa se plaseze sub protectia unui lider.
O noua schimbare de imagine are loc la sfarsitul lui 2012, odata cu lansarea cu succes a unei rachete cu raza lunga de actiune, in decembrie, asimilata de Seul si Washington unei rachete balistice, si cu al treilea test nuclear, in februarie. Kim-soldatul devine omniprezent, vizitand cazemate, inspectand transee, baterii de artilerie pe insule aflate la frontiera maritima in Marea Galbena, stand semet la prora unei nave militare, suportand fara sa clipeasca rafale de vant si ploaia.
In momentul in care Coreea de Nord ameninta Statele Unite cu o lovitura nucleara - unii experti cred ca tara nu dispune de mijloacele tehnologice in acest sens - Kim este prezentat la biroul sau, intr-o sala de comandament, inconjurat de ofiteri superiori. in plan secund, o harta de Stat Major detaliaza lovituri de rachete si tinte americane.
"Schimbarea s-a operat cu adevarat dupa testul nuclear. Imaginile au devenit in mod brusc amenintatoare", analizeaza Byeon Yeong-wook, un fotograf la cotidianul sud-coreean Dong-A Ilbo, insarcinat sa editeze, de mai multi ani, imagini transmise de propaganda nord-coreeana.
"Noi putem sa consideram anumite imagini ca exagerate sau ridicole, insa populatia nord-coreeana recunoaste fara ezite (in ele) figura unui lider puternic si curajos", subliniaza el.
Sursa: Mediafax
Etichete: razboi, soldati, coreea, phenian, conflict, kim jong-un,
Dată publicare:
10-04-2013 08:26