Cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Hu Jintao ii preda puterea lui Xi Jinping
GALERIE FOTO si VIDEO. Cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez s-a deschis joi in fata a peste 2.000 de delegati cu un semnal de alarma al presedintelui Hu Jintao.
El a criticat coruptia endemica din tara, care, in opinia sa, ar putea fi "fatala" pentru regim si a indemnat la mai multa democratie, relateaza AFP.
Conform Mediafax, Hu Jintao, in varsta de 69 de ani, care ar urma sa-i cedeze postul de secretar general al PCC lui Xi Jinping, in varsta de 59 de ani, a indemnat la transformarea Chinei intr-o "putere maritima", in momentul in care se afla in dispute cu Japonia si alti vecini, intre care Vietnamul si Filipine, legate de suveranitatea unor insule din Marea Chinei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In incinta solemna a Palatului Poporului, Hu Jintao, care a facut din tara sa a doua puterea mondiala in decurs de zece ani de presedintie, a tinut un discurs de 90 de minute la incheierea caruia s-a aratat alarmat de coruptia galopanta care macina tara. "Daca esuam sa tratam problema corect, aceasta ar putea fi fatala" si provoca "prabusirea partidului si statului", a precizat el, facand aluzie la scandalurile politico-financiare in care au fost implicate familii ale unor oficiali de rang inalt, intre care un membru al Biroului Politic, Bo Xilai, exclus din partid si trimis in judecata.
PCC se va asigura ca niciun lider sa "nu abuzeze de puterea sa", a promis el. Coruptia masiva care implica mii de oficiali de rang inalt figureaza printre preocuparile majore ale Congresului si celor 2.270 de delegati.
Congresul se deschide la incheierea unui "annus horribilis" pentru partidul unic, marcat de scandalul Bo Xilai si dezvaluri privind averea familiei acestuia si celei a premierului Wen Jiabao. Bo Xilai urmeaza sa fie judecat pentru coruptie si abuz de putere. El este implicat, de asemenea, in asasinarea omului de afaceri britanic Neil Heywood de catre sotia sa.
Averile colosale apartinand familiilor unor lideri, intre care cea a premierului Wen Jiabao si cea a viitorului presedinte Xi Jinping, au constituit subiectele unor dezvaluiri facute de presa.
Hu Jintao a subliniat importanta reformelor politice, un domeniu in care nu a reusit sa faca mare lucru, mentionand ca "reforma structurii politice este o parte importanta a reformelor globale din China" si indemnand la "a arata mai multa importanta pentru ameliorarea sistemului democratic", progresand "activ si prudent".
Pe scena imensa a salii Palatului Poporului, decorata in rosu, Hu Jintao s-a exprimat sub privirea "varstnicilor" partidului si statului, intre care a fostului presedinte Jiang Zemin, in varsta de 86 de ani (1993-2002), sau a fostului premier Li Peng, in varsta de 84 de ani, aflat in functie in momentul reprimarii "Primaverii de la Beijing" din 1989.
In domeniul economic, China trebuie sa implimenteze "un nou model de crestere", a declarat Hu Jintao, in timp ce a doua economie mondiala este afectata de incetinire. Dupa "deceniul de aur" al lui Hu Jintao, cresterea economica a scazut la aproximativ 7,5 la suta, cea mai mica de la criza financiara asiatica din perioada 1997-1998.O situatie care provoaca deja o agitatie sociala recurenta, retransmisa de internauti in pofida cenzurii. In pofida acestor dificultati, PIB-ul Chinei se va dubla pana in 2020 in raport cu 2010, a anuntat Hu Jintao.
La incheierea lucrarilor Congresului, care se va desfasura pana miercuri, Xi Jinping, un membru al aparatului de partid necunoscut marelui public, trebuie sa preia postul lui Hu Jintao. Daca traditia va fi respectata, va trebui sa efectueze doua mandate de cinci ani. Mostenitor desemnat, Xi Jinping, vicepresedinte incepand din 2008, trebuie sa fie numit in postul de secretar general al PCC, ceea ce il face automat urmatorul presedinte al Republicii Populare, o formalitate prevazuta pentru martie 2013.
"Fiu de print" - tatal sau a luptat alaturi de Mao Zedong, fondatorul regimului - Xi Jinping mosteneste o China in plina transformare si care intentioneza sa-si pastreze rangul de a doua putere mondiala. El va trebui, asemeni predecesorului sau Hu Jintao, sa gaseasca in permanenta un consens intre membrii Comitetului Permanent al Biroului Politic, organismul suprem al PCC care, de asemenea, trebuie sa fie reinnoit. Membrii sai s-ar putea restrange de la noua la sapte, cu scopul de a facilita luarile de decizii si de a reduce riscurile de conflict intre "conservatori" si "reformisti".In general, Xi Jinping este prezentat ca o persoana de compromis acceptata de ambele parti. Li Keqiang este cel care il va secunda si il va inlocui in martie pe Wen Jiabao in postul de premier.
In pofida plecarii sale, Hu Jintao ar putea sa pastreze presedintia puternicei Comisii Militare a PCC si sa-si mentina astfel influenta. Membrii noului Comitet Permanent trebuie sa fie prezentati la sfarsitul Congresului.
Urmariti mai jos cele mai noi detalii despre cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, furnizate prin intermediul retelei Twitter de catre diverse publicatii internationale:
Sursa: PRO TV, Mediafax
Etichete: China, xi jinping, partidul comunist chinez, Li Keqiang, Hu Jintao,
Dată publicare:
09-11-2012 07:34