Cehia este in doliu. Mii de oameni i-au adus un omagiu lui Vaclav Havel


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 22:45
Data publicarii: Luni 19 Decembrie 2011 07:48
Categorie: Stiri externe

Cehia isi plange simbolul national, primul presedinte post-comunist Vaclav Havel. De mai bine de 30 de ore, oameni anonimi, dar si personalitati din toata lumea, fac o reverenta in memoria lui Havel.

Barack Obama l-a descris drept un om in care s-au "intrupat aspiratiile a jumatate de continent izolat de Cortina de Fier". Trupul lui Havel va fi depus la biserica Sfanta Ana, transformata de el intr-un centru international de dialog. Inmormantarea va avea loc probabil vineri.

Piata Sfantului Vaclav, simbol al Revolutiei de Catifea, a fost arhiplina noaptea trecuta. Mii de persoane s-au strans in locul unde, in urma cu 22 de ani, dizidentul Havel se adresa multimii care il pretuia nespus.

Cehii au depus flori si lumanari in fata unei placi instalate in amintirea unei manifestatii studentesti din noiembrie 1989.

Mesajele de condoleante au curs de altfel din toata lumea.

"O autoritate morala fara fisura, un politician cu viziune", in acesti termeni onoranti vorbesc astazi despre Havel liderii politici si comentatorii din intreaga lume. A fost singurul autentic liberal dintre cele 4 mari figuri ale Europei de Est din care a facut parte, alaturi de Papa Ioan Paul al II-lea, Mihail Gorbaciov si Lech Walessa.

A treia vizita pe care Vaclav Havel ar fi trebuit s-o faca in Romania, in octombrie, a fost anulata din cauza sanatatii sale fragile. Insa liderul ceh le-a trimis atunci o scrisoare deschisa romanilor, in care a evocat relatiile dintre cele doua tari si numele unor intelectuali romani care i-au influentat destinul literar, precum Eugen Ionescu. Havel n-a uitat sa aminteasca elogios refuzul Romaniei de a lua parte la invazia Ceholsovaciei de armatele Tratatului de la Varsovia.

In acelasi mesaj cald si impregnat de umanism, Havel atragea atentia cu amaraciune ca "in intreaga Europa Centrala si de Est, mizele revolutiilor din 1989 au fost strivite de iluzia castigului facil, iar idealurile emanate de spiritul creativ si gandirea critica au devenit o povara si un lucru luat in ras".

Ambasada Republicii Cehe la Bucuresti a deschis o carte de condoleante, in care a semnat si presedintele Tarian Basescu.

Lech Walesa:Vocea lui Havel va lipsi enorm Europei, mai ales acum, cand traversam o criza serioasa
Vaclav Havel, omul care a adus
Vaclav Havel, artizanul
FULLSCREEN
Cehia este in doliu. Mii de oameni i-au adus un omagiu lui Vaclav Havel
  • /

Sursa: Pro TV

Tags: vaclav havel,

VIDEO PROTVPLUS.RO