Cehia este in doliu. Mii de oameni i-au adus un omagiu lui Vaclav Havel
Cehia isi plange simbolul national, primul presedinte post-comunist Vaclav Havel. De mai bine de 30 de ore, oameni anonimi, dar si personalitati din toata lumea, fac o reverenta in memoria lui Havel.
Barack Obama l-a descris drept un om in care s-au "intrupat aspiratiile a jumatate de continent izolat de Cortina de Fier". Trupul lui Havel va fi depus la biserica Sfanta Ana, transformata de el intr-un centru international de dialog. Inmormantarea va avea loc probabil vineri.
Piata Sfantului Vaclav, simbol al Revolutiei de Catifea, a fost arhiplina noaptea trecuta. Mii de persoane s-au strans in locul unde, in urma cu 22 de ani, dizidentul Havel se adresa multimii care il pretuia nespus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cehii au depus flori si lumanari in fata unei placi instalate in amintirea unei manifestatii studentesti din noiembrie 1989.
Mesajele de condoleante au curs de altfel din toata lumea.
"O autoritate morala fara fisura, un politician cu viziune", in acesti termeni onoranti vorbesc astazi despre Havel liderii politici si comentatorii din intreaga lume. A fost singurul autentic liberal dintre cele 4 mari figuri ale Europei de Est din care a facut parte, alaturi de Papa Ioan Paul al II-lea, Mihail Gorbaciov si Lech Walessa.
A treia vizita pe care Vaclav Havel ar fi trebuit s-o faca in Romania, in octombrie, a fost anulata din cauza sanatatii sale fragile. Insa liderul ceh le-a trimis atunci o scrisoare deschisa romanilor, in care a evocat relatiile dintre cele doua tari si numele unor intelectuali romani care i-au influentat destinul literar, precum Eugen Ionescu. Havel n-a uitat sa aminteasca elogios refuzul Romaniei de a lua parte la invazia Ceholsovaciei de armatele Tratatului de la Varsovia.
In acelasi mesaj cald si impregnat de umanism, Havel atragea atentia cu amaraciune ca "in intreaga Europa Centrala si de Est, mizele revolutiilor din 1989 au fost strivite de iluzia castigului facil, iar idealurile emanate de spiritul creativ si gandirea critica au devenit o povara si un lucru luat in ras".
Ambasada Republicii Cehe la Bucuresti a deschis o carte de condoleante, in care a semnat si presedintele Tarian Basescu.