Vaclav Havel, omul care a adus "putere celor fara de putere" si a inventat o revolutie fara sange
Vaclav Havel, fostul presedinte al Cehiei, cel care a inventat "revolutia de catifea", a fost persecutat de comunisti inca din adolescenta, din cauza originii sale.
Fiu al unor capitalisti bogati, Vaclav Havel a avut de suferit de pe urma comunismului inca din adolescenta. La varsta de 15 ani si-a descoperit pasiunea pentru poezie.
Dupa lovitura de stat organizata si condusa de Moscova din 1948, familia sa si-a pierdut proprietatile, iar Havel a fost nevoit sa urmeze cursuri de liceu la seral.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa satisfacerea serviciului militar, a lucrat ca masinist la un teatru din Praga (Teatrul pe balustrada - Divadlo Na Zábradlí) si a studiat arta dramatica prin corespondenta.
Prima piesa pusa pe scena a fost "Petrecerea din gradina" (1963), iar cea mai cunoscuta este "Largo Desolato". In 1964 s-a casatorit cu Olga Šplíchalová (1964–1996).
In aceasta perioada si-a inceput si cariera politica, din postura de disident, lucru care i-a influentat ulterior si opera. In 1968, anul Primaverii de la Praga, a fost dat afara de la teatru.
Activismul sau politic l-a costat cinci ani de inchisoare. Disidenta sa a culminat in momentul publicarii Cartei 77, un manifest politic, scris pentru a acuza arestarea membrilor grupului de muzica psihedelica "Plastic People of the Universe".
Teoria sa politica era cea a "Post-Totalitarianismului", un termen utilizat pentru a descrie viata sociala si poltica dupa incheierea "minciunii comuniste".
El a devenit cunoscut si pentru eseul sau, intitulat "Puterea celor fara de putere", in care descrie o societate care permite cetatenilor sai sa traiasca "intr-o continua minciuna."
Sustinator infocat al rezistentei nonviolente, el a fost comparat de fostul presedinte americanm Bill Clinton cu Mahatma Ghandi si cu Martin Luther King Jr.
Motto-ul sau era: "Adevarul si iubirea trebuie sa castige in fata minciunilor si urii". Avand aceasta convingere, Havel a fost unul dintre liderii Revolutiei de Catifea din 1989, care a marcat sfarsitul pasnic al comunismului in Cehia, fara varsare de sange.
Pe 29 decembrie, 1989, fiind deja presedinte al Forumului Civic, el a fost ales presedinte al primului Parlament liber.
In 1996, impreuna cu filantropul japonez Yohei Sasakawa si cu laureatul premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, Vaclav Havel a pus bazele fundatiei Forum 2000, o organizatie care are ca scop gasirea unor solutii pentru conflictele de ordin religios, cultural sau interetnic.
Un esec al carierei sale politice l-a reprezentat destramarea Cehoslovaciei, in 1992, careia Havel i s-a opus.
El a demisionat din functie pe 20 iulie 1992, dupa Declaratia de Independenta a Slovaciei.
In 1993 a devenit primul presedinte al Cehiei. Trei ani mai tarziu, sotia lui a murit de cancer, iar in 1997 el s-a recasatorit cu actrita Dagmar Veškrnová.
Vaclav Havel a fost reales presedinte in 1998, desi era grav bolnav, din cauza fumatului excesiv si a anilor de detentie.
In 2003 el si-a incheiat cariera politica, la finalul celui de-al doilea mandat de presedinte.
In locul lui a fost ales Vaclav Klaus, cel mai redutabil adversar politic al sau.
"Plecand", filmul regizat de Vaclav Havel, cu cateva luni inainte sa moara
Ecranizare a unei piese scrise in 2008 de dramaturgul Vaclav Havel, "Plecand" (Leaving) este un film care prezinta intr-o maniera ironica povestea unui politician exilat.
In aceasta productie joaca si ultima sotie a lui Havel, actrita Dragmar Havlova. Filmarile la aceasta productie s-au incheiat in luna martie 2011.
Vaclav Havel, artizanul "Revolutiei de catifea", a murit
Urmariti mai jos trailer-ul acestui film.
Sursa: Wikipedia
Etichete: cehia, revolutia de catifea, Vaclav Havel,
Dată publicare:
18-12-2011 13:41