"Nu mi-l pot imagina pe unchiul meu dezintegrat". Familiile victimelor traiesc un adevarat cosmar la locul tragediei
Locul accidentului din Alpii Francezi, unde s-a prabusit avionul companiei germane, a devenit o vale a plangerii. Aproximativ 200 de rude ale victimelor au ajuns joi in doua mici localitati aflate foarte aproape de zona dezastrului.
Camerele video ale jurnalistilor au fost tinute departe, pentru a le oferi intimitate. Printre cei ajunsi in Alpi se afla si parintii lui Andreas Lubitz, presupusul vinovat pentru aceasta catastrofa. Ca sa nu existe tensiuni, autoritatile au hotarat sa ii separe de grupul format din celelalte familii indoliate.
Departe de camerele video ale jurnalistilor, rudele victimelor, coplesite de pierderea suferita, au participat la o ceremonie in memoria celor disparuti. Autoritatile au pregatit o platforma acoperita, de unde se putea zari cel mai bine locul unde avionul Gwemanwings s-a izbit de stanci.
"Mi-am pierdut cumnatul si nepotul. Am venit aici in speranta ca vom primi mai multe informatii", spune o persoana.
Cu o vorba blanda sau o floare, localnicii au incercat sa fie alaturi de familiile atat de greu incercate. "A fost trist pentru ei, dar si pentru noi, fiindca au murit oameni nevinovati", spune o fetita.
Oamenii le-au pus casele la dispozitie celor care au vrut sa ramana in zona cateva zile sau ori au tradus pentru strainii care au dorit sa afle detalii de la salvatorii francezi.
Nimic nu poate alunga, insa, durerea familiilor indoliate.
Julian Pracz-Bandres avea 7 luni si este cea mai tanara victima a tragediei din Alpii Francezi. A murit in bratele mamei. Se intorceau din Spania, tara natala a femei, acasa, la Manchester. Tanara mama n-a reusit sa gaseasca un zbor direct, asa au ajuns sa urce in cursa blestemata.
Belgianul Christian Driessens se afla si el in avionul care s-a zdrobit de masivul Trei Episcopi. Traia de 30 de ani in Spania, dar avea ceva treburi de rezolvat in Germania. De marti, fratele lui din Liege priveste ingrozit stirile.
Claude Dreissens, fratele victimei: "Niciodata nu poti vorbi prea mult despre un om. Mi se pare potrivit sa vorbim despre el, ii onoram amintirea."
Sandrine, nepoata unei victime: "Cand auzi de trupuri sfartecate, dezintegrate....Tu ai o imagine despre un om care nu se potriveste cu vorbele astea. Eu una nu mi-l pot imagina pe unchiul meu sfartecat ori dezintegrat."
Britanicul Martyn Matthews, in varsta de 50 de ani, tatal a doi copii mari, fusese intr-o delegatie la Barcelona. A ales si el un zbor cu escala, pentru ca asa ar fi ajuns mai devreme acasa. La randul sau, Paul Bramley, un student britanic de 28 de ani, care studia in Elvetia, a petrecut o ultima vacanta in Spania, inainte sa inceapa practica. "Era cel mai bun fiu din lume, era intreaga mea lume", a murmurat mama lui in fata jurnalistilor.
In timp ce ancheta se concentreaza pe personalitatea copilotului, familiile celor 150 de victime au ajuns joi in Franta, pentru a se reculege la poalele muntelui unde apropiatii lor si-au gasit sfarsitul cutremurator. Acolo au fost aduse steagurile tarilor din care provin victimele.
Localnicii s-au mobilizat intr-un impresionant elan de solidaritate. Multi si-au pus casele la dispozitie pentru cazarea rudelor, altii sunt gata sa fie interpreti pentru familii.
Joi, la pranz, intreaga Germanie s-a recules timp de un minut in memoria celor plecati prea devreme. In oraselul Haltern, unde se afla scoala care a pierdut 16 elevi si 2 profesoare, trandafirii si luminarile au inundat scarile si curtea.
"Am pierdut si eu o prietena foarte buna. Ne faceam planuri de viitor, pentru dupa intoarcerea lor din excursie", spune colega unei victime.
"Era o fata foarte dulce, stia ce voia sa faca in viata... Voiam sa calatorim in America de Sud . E de neconceput...", spune altcineva.
Deocamdata, 300 de jandarmi, 280 de politisti, 100 de pompieri, 70 de vanatori alpini si zece medici legisti continua munca titanica de recuperare a ramasitelor umane si a fragmentelor de avion.
Nicolas Balique, primul jurnalist ajuns la fata locului: "Prima mea impresie? Unde este avionul? Nu e niciun avion aici. Doar resturi minuscule... Parca ar fi confetti. Am inteles apoi ca nu s-a pulverizat un avion, ci 150 de vieti."
O echipa a postului Sky News a ajuns aproape de locul prabusirii avionului, dupa un drum de 8 ore prin padure si pe terenul extrem de dificil din zona.
Katie Stallard, corespondent Sky News: "Ne aflam la o altitudine de peste 2.000 de metri, iar acolo, jos, este locul unde s-a prabusit avionul. Puteti vedea bucati de avion si echipele de savare care lucreaza acolo. Folosesc elicoptere, pentru ca este singurul mod de a ajunge in zona atat de izolata."
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, ancheta, familie, decese, alpii francezi,
Dată publicare:
26-03-2015 18:21