Cea mai batrana persoana din Europa care are un implant auditiv. Povestea britanicei care a auzit dupa 30 de ani de tacere

Ultima actualizare: 17-04-2014 06:58
Ureche

O strabunica britanica, de 99 de ani, care si-a pierdut auzul in primul razboi mondial, a devenit cea mai batrana persoana din Europa care a primit un implant auditiv.

Mollie Smith spune ca a inceput sa isi piarda auzul in Primul Razboi Mondial, in timpul bombardamentelor aeriene pe care germanii le efectuau cu ajutorul zeppelinelor. Auzul sau a fost grav afectat in razboi si, in urma cu aproape 30 de ani, ea a surzit complet.

In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, ea a lucrat ca mesager pe motocicleta si, ulterior, ca dresor de caini, pana in 1985, cand si-a pierdut complet auzul.

In prezent, ea poate auzi din nou, dupa ce a trecut printr-un implant cohlear, la timp pentru a-si auzi familia cantandu-i "La multi ani!", in septembrie, cand va implini 100 de ani. Operatia a presupus inserarea dispozitivului medical sub pielea scalpului iar testele ulterioare au aratat ca procedura a fost un succes.

Implantul este un dispozitiv electronic care reda partial auzul unei persoane care si-a pierdut, auzul. Recuperarea nu este totala, insa pacientul poate interpreta din nou sunetele si vorbirea.

Vezi aici imagini cu Mollie Smith.

"Am sase nepoti si un stranepot. E minunat sa pot sa-i aud vorbindu-mi. Vor fi toti alaturi de mine in septembrie si de abia astept sa ii aud cantand. Va fi ceva special, la care nu mai speram", a marturisit Mollie. "Ma simt ca si cum as putea sa continui asa, pentru inca 50 de ani. E minunat ce mi s-a intamplat", a completat ea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO