Ce urmează după ce Donald Trump a fost pus sub acuzare. Mai poate candida pentru al doilea mandat?
Donald Trump a devenit primul preşedinte al SUA pus de două ori sub acuzare de Congres. Procedura demiterii sale este însă extrem de complicată, în condițiile în care mai sunt doar câteva zile până ce îi expiră oricum mandatul.
Procedura de impeachment (sau punerea sub acuzare) începe cu un vot favorabil în Camera Reprezentanților asupra articolelor invocate- practice, o listă a acuzațiilor aduse președintelui, explică Sky News.
Dacă procedura este aprobată de o majoritate simplă (50%+1 vot), atunci președintele este pus oficial sub acuzare și va fi supus unui proces în Senat.
După proces, Senatul votează dacă președintele va fi condamnat și demis din funcție.
Votul pentru demiterea președintelui necesită o majoritate de două treimi. Donald Trump a reușit să obțină în acest sens o majoritate confortabilă în favoarea rămânerii sale în funcție, la prima punere sub acuzare, întrucât republicanii controlau Senatul la acea dată.
Formularea exactă a articolelor pe baza cărora președintele poate fi pus sub acuzare nu este încă cunoscută, dar membrii Camerei Reprezentanților au distribuit copii care îl acuză pe Trump de „incitare la violență împotriva guvernului Statelor Unite”.
”Trebuie să arătăm că niciun președinte nu poate o insurecție împotriva Guvernului SUA”
Acest lucru vine în urma revoltelor sângeroase care au avut loc pe 6 ianuarie la Capitolul din Washington, în urma unui discurs al lui Trump adresat susținătorilor săi.
Este menționat și apelul său către secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, în care președintele îi cerea oficialului să găsească mai mult de 11.000 de voturi pentru a răsturna victoria electorală a președintelui ales Joe Biden.
Au existat cereri ca Trump să fie înlăturat folosind cel de-al 25-lea amendament al Constituție SUA, dar acest lucru ar fi necesitat acordul vicepreședintelui Mike Pence și a cabinetului președintelui - lucru care nu s-a concretizat.
S-a cerut acest lucru pentru că mulți democrați, inclusiv președintele Camerei, Nancy Pelosi, au considerat acțiunile lui Trump atât de flagrante încât ar fi trebuit să fie îndepărtat imediat.
Punerea sub acuzare este acum următoarea cea mai bună opțiune a lor.
Reprezentantul democrat Ilhan Omar spune că procesul este important pentru a crea un precedent.
„Este important să îl acuzăm și să îl condamnăm pe acest președinte, chiar dacă mai are câteva zile în funcție”, a scris ea pe Twitter.
„Va crea un precedent. Trebuie să arătăm clar că niciun președinte nu poate conduce o insurecție împotriva guvernului SUA. Ceea ce facem astăzi va conta pentru restul istoriei acestei națiuni”, a mai spus ea.
Ar putea fi oprit Trump să candideze la președinție în 2024?
Senatul are capacitatea de a interzice oamenilor să candideze la funcții consacrate în constituție.
Astfel, dacă senatorii ar vota pentru a elimina pe cineva din funcție, ei pot vota și pentru interzicerea persoanei acuzate să candideze din nou pentru acel post. Acest vot necesită doar o majoritate de 50% + 1.
A fost folosit anterior în cazurile judecătorilor Robert Archbald și West H Humphreys – pentru că nu numai președinții pot fi puși sub acuzare.
Dar este mai puțin sigur ce s-ar întâmpla însă dacă Donald Trump ar fi condamnat după ce a părăsit deja funcția.
Paul Campos, profesor de drept la Universitatea din Colorado, consideră că în acest caz Senatul va fi împuternicit să voteze doar pentru descalificarea de la o candidatură viitoare.
El a adăugat că acest scenariu ar fi mai probabil dacă procesul președintelui este în derulare și pe data de 20 ianuarie, când Donald Trump își termină oficial mandatul și va fi pus în funcție Joe Biden.
Se poate Trump grația singur?
S-a vorbit mult despre cine a grațiat președintele Donald Trump și pe cine ar mai putea grația până la finalul mandatului.
Dar punerea sa sub acuzare este ceva ce nu poate grațiat - nu numai că nu este o procedură penală obișnuită, dar Constituția SUA o interzice în mod specific.
Își va păstra beneficiile?
Când un președinte părăsește funcția, acesta are dreptul la o serie de beneficii pe cheltuiala contribuabilului american: o pensie de aproximativ 200.000 de dolari pe an, un fond anual de călătorii de 1 milion de dolari și bani pentru personalul angajat.
Cu toate acestea, în Legea foștilor președinți din 1958 se precizează că aceste avantaje nu sunt disponibile pentru nimeni îndepărtat din funcție după ce a fost pus sub acuzare.
Deci, dacă Trump este condamnat și înlăturat de Senat - chiar și după ce pleacă din funcție - ar putea avea implicații substanțiale pentru el din punct de vedere politic și financiar.
Ar putea fi urmărit penal pentru rolul său în insurecția de la Capitoliu?
Deoarece punerea sub acuzare nu este o procedură legală ordinară, nu există nicio șansă de a vorbi despre o dublă acuzare - ceea ce înseamnă că Trump ar putea fi urmărit penal pentru aceleași fapte pentru este acuzat acum de Congres.
Constituția prevede: „Partea condamnată (pusă sub acuzare) va fi totuși responsabilă și supusă acuzării, procesului, judecății și pedepsei, conform legii”.
Sursa: Sky News
Etichete: donald trump, procedura, impeachment, punere sub acuzare,
Dată publicare:
13-01-2021 23:40