Statele Unite, în alertă maximă. Autoritățile se tem de proteste armate ale susținătorilor lui Trump

Ultima actualizare: 13-01-2021 09:28

De teama unor noi violenţe, în Statele Unite se iau măsuri drastice de securitate.

Clădirea Capitoliului a devenit o fortăreaţă. Alerta a fost ridicată la cote maxime şi în restul ţării, mai ales că FBI a avertizat recent că protestatari înarmaţi plănuiesc să se adune în toate cele 50 de state şi la Washington înainte de învestirea lui Joe Biden.

Pe de altă parte, după câteva zile de tăcere, preşedintele încă în exerciţiu, Donald Trump, a apărut din nou în public. Nu îşi asumă violenţele de săptămâna trecută şi consideră că discursul său adresat susţinătorilor a fost "întru totul adecvat."

Până acum, autorităţile au reuşit să identifice 170 de persoane care au luat parte la asaltul din capitala federală.

Este stare de alertă în Washington, după ce Serviciile de Securitate Americane au atras atenţia asupra unor posibile comploturi şi proteste armate care ar putea avea loc în zilele următoare. Vizate de atacuri ar fi Capitoliul, sediul Curţii Supreme de Justiţie şi Casa Albă.

Conor Lamb, membru al Camerei Reprezentanţilor: "Se vorbeşte despre aproximativ 4.000 de "patrioţi" înarmaţi care vor să înconjoare Capitoliul şi să împiedice intrarea oricărui politician democrat. Este vorba despre un grup organizat, care are un plan."

Publicaţia Huffington Post susţine că un scenariu posibil pus la cale de extremişti ar include înconjurarea clădirii Congresului American şi chiar asasinarea democraţilor prezenţi, precum şi "a câtorva republicani".

Un grup de protestatari înarmaţi s-a strâns deja în faţa Capitoliului din Texas.

Pe fondul acestor tensiuni, liderul democraţilor din Senat a cerut Biroului Federal de Investigaţii identificarea imediată a tuturor persoanelor care au participat la asaltul de miercurea trecută - pentru a le opri să ajungă la Washington.

Chuck Schumer, senator: "În fața îngrijorării cu privire la posibile atacuri și având legea de partea noastră, trebuie să spunem că acești anarhiști, mulți dintre ei ştim că sunt încă în libertate, nu ar trebui să poată urca la bordul unui avion."

Deşi primarul din Washington a instituit restricţii de circulaţie până pe 21 ianuarie, pe forumurile pro-Trump se vorbeşte despre organizarea unui marş cu un milion de oameni în capitala federală în ziua în care Joe Biden va prelua oficial funcţia de preşedinte.

Dar susţinătorii extremişti ai lui Trump plănuiesc să se adune, înarmaţi, în toată ţara, avertizează FBI.

James Gagliano, analist CNN: "Analiştii caută în tot felul de surse, verifică forumurile de discuţii online, dar şi acele locuri criptate de pe Internet unde uneltesc extremiştii. Date oferite de diferitele dispozitive electronice, aparate care monitorizează traficul, plăcuţele de înmatriculare, toate astea sunt coroborate cu informaţiile disponibile online ori aflate de la persoane din anturajul acestor indivizi."

Mai mulţi congresmeni au primit ameninţări directe pe telefoanele de la birou.

Însă democraţii merg mai departe cu procedura de destituire, al cărei act de acuzare va fi examinat de Camera Reprezentanţilor.

Donald Trump, președintele SUA: "Este o continuare a celei mai mari vânători de vrăjitoare din istorica politică. E ridicol!"

Înainte de a pleca într-o scurtă vizită în Texas, pentru inaugurarea unei porţiuni a zidului împotriva imigranţilor, ridicată la frontiera cu Mexicul, preşedintele în exerciţiu a aprobat declararea situaţiei de urgenţă la Washington DC până pe 24 ianuarie.

Totul pentru ca instituţiile responsabile să poată asigura condiţiile de securitate necesare pentru învestirea lui Joe Biden.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO