Ce urmeaza dupa Muammar Ghaddafi? Aliatii cauta raspunsuri
Balet extrem de complicat la cel mai inalt nivel. Asa putem descrie conferinta internationala de la Londra, dedicata crizei din Libia, la care participa peste 40 de tari, printre care si Romania, reprezentata de ministrul de externe.
Romania se implica in operatiunile din Libia
Alaturi de statele membre NATO, sunt prezente si tari din Liga Araba si Uniunea Africana. Sfidator, ca de obicei, colonelul Ghaddafi le-a adresat participantilor un mesaj in care cere incetarea atacurilor "barbare" ale Occidentului.
Marea intrebare, la care deocamdata nu stie nimeni raspunsul final, este daca Muammar Ghaddafi mai are un viitor sau nu in fruntea Libiei. Liderii statelor implicate in stabilirea zonei de excludere din Libia stiu asta foarte bine. Tocmai de aceea: "Aceste discutii se vor concentra pe gasirea unei modalitati politice de a exercita presiuni asupra lui Ghaddafi, si in paralel de a asigura o tranzitie catre viitorul la care libienii au dreptul sa spere," declara presedintele SUA, Barack Obama.
Problema este cand, si mai ales cine vine in locul lui?
Liderii opozitiei sunt o amestecatura la fel de pestrita ca si luptatorii. Este un grup de 31 de persoane format din politicieni locali si lideri militari care au dezertat, dar si figuri proeminente ale societatii ca avocati, doctori, academicieni sau activisti. Isi spun "guvernul de tranzitie" si, pana in acest punct, par sa aiba aceleasi obiective, scrie CNN.
Suspectate ca tin partea rebelilor, statele coalitiei internationale au un spatiu de manevra, extrem de limitat politic.
Tocmai in acest moment delicat, televiziunea de stat libiana a difuzat imagini cu Khamis Ghaddafi, adica fiul dictatorului despre care se credea ca ar fi murit, in urma raidurilor de saptamana trecuta.
Zorii Odiseei. Istoria numelui operatiunii din Libia