Ce urmează după ce Vladimir Putin a anexat 15% din suprafața Ucrainei, o zonă cât o ţară ca Portugalia

×
Codul embed a fost copiat

La fel ca atunci când preia un nou mandat de preşedinte, Vladimir Putin şi-a rezervat Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului pentru oficializarea anexării a patru teritorii ucrainene.

Este vorba de 100.000 de km pătraţi, puţin peste 15% din suprafaţa Ucrainei, o zonă cât o ţară ca Portugalia. În fata audienţei spilcuite şi vizibil încordate, Putin a contrazis totuşi temerile celor care se aşteptau la surprize şi, mai ales, la anunţuri grave.

Vladimir Putin: „Popoarele desprinse de Moscova, odată cu destrămarea URSS, doar au fost informate că vor face parte din alte ţări, nu au fost consultate, nici n-au înţeles cu adevărat ce li se întâmplă. URSS nu poate fi înviata, dar nimic nu e mai puternic decât voinţa popoarelor de a se întoarce la patria mama”.

Joe Biden: „Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, niciodată revendicările Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei.”

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Vladimir Putin: „Cei care controlează regimul de la Kiev să ştie că cetăţenii din cele patru teritorii, Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie, devin astăzi cetăţeni ai Rusiei şi aşa vor rămâne pentru vecie! Îndemn regimul de la Kiev să-şi retragă armele şi soldaţii de acolo şi să revină la masa negocierilor. Noi suntem gata pentru discuţii, dar să fie clar că, pentru Moscova, soarta celor 4 regiuni iese din discuţie. Ne vom proteja teritoriile cu toate forţele de care dispunem, vom face totul pentru a securiza teritoriul.”

Joe Biden: „Aşa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova. Adevărata voinţă a poporului este evidentă în fiecare zi în care ucainenii îşi sacrifica vieţile pentru libertatea şi independenţa ţării lor.”

Într-o recapitulare pe lung a tezelor sale favorite, Putin a dat lecţii de democraţie şi a ţinut o predică despre rusofobia, lăcomia şi ipocrizia Occidentului. Singura dată când a pomenit explicit de armele nucleare, a fost când a acuzat Statele Unite că au creat precedentul, folosindu-le în Japonia, în 1945.

De alfel, întregul discurs a fost un rechizitoriu împotriva Americii, căreia i-a atribuit vina pentru toate relele din lume. Şi, pe principiul divede et impera, preşedintele rus s-a străduit să întindă mâna europenilor. În opinia lui Putin, europenii sunt vasalii americanilor, adică victime şi ei ale lumii uni-polare conduse de Washington.

Vladimir Putin: „Europenii sunt la ordinele SUA, care duc o politică distructivă şi împing guvernele din Europa să-şi distrugă infrastructura, trădându-şi propriile popoare. Anglo-saxonii au ajuns să atace infrastructura gaziera din Marea Baltică. Prin sancţiunile împotriva Moscovei, occidentalii au dat dovadă de masochism.”

Discursul s-a încheiat pe o notă înaltă, în aplauzele asurzitoare ale demnitarilor ruşi.

Administatorii instalaţi de Moscova în cele 4 regiuni ucrainene anexate s-au îndreptat emoţionaţi către Putin şi, aşezaţi la mese separate, au semnat tratatele de integrare a teritoriilor în Federaţia Rusă.

La sfârşit, într-un moment de euforie neobişnuită, şi-au dat toţi mâinile, în condițiile în care, de obicei, Putin se ţine la distanţă de oricine.

Pe de altă parte, realitatea este că Rusia nu controlează complet niciunul dintre cele 4 teritorii, cel mai puţin Donețk şi Zaporojie.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt prezidențial: Cât despre regiunile Herson şi Zaporojie, nu ştiu, trebuie să verific. Nu vă pot răspunde acum.
Şi ce se va întâmpla cu porţiunile de teritorii neeliberate?
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt prezidențial: Vor fi eliberate.

Odată ce respectivele regiuni intră în componența Federației Ruse, Kremlinul va putea anunța eventuale intensificări ale răspunsului armat față de Ucraina pe principiul apărării propriului teritoriu. Doctrina militară a Federației Ruse permite și utilizarea armelor nucleare tactice dacă ”este pusă în pericol însăși existenţa statului rus”.

Pe de altă parte, conducerea ucraineană spune răspicat că anexarea nu schimbă nimic pe terenul de luptă, unde forţele Kievului continuă să fie în ofensivă. Zelenski s-a adresat direct poporului rus.

Volodimir Zelenski: „Ca să opriți (războiul), trebuie să-l opriți pe singurul rus care vrea război mai mult decât preţuieşte viaţa, viaţa voastră, a cetăţenilor Rusiei. 58.500 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina. Guvernul rus vă minte când va spune că au murit 6.000 de oameni. 58.500 este numărul real.
Nu trebuie să muriţi şi voi în Ucraina, nici fiii voştri. Nu datoraţi asta nimănui, nici părinţilor, nici copiilor voştri, nici viitorului vostru şi al ţării voastre. Împotriviţi-vă morţii! Apăraţi-vă libertatea pe străzi!”

Vineri seară, de voie ori aduşi cu forţa, moscoviţii celebrează extinderea Federaţiei ruse la un concert pop organizat în Piaţa Rosie, chiar sub zidurile Kremlinului.

Preşedintele Zelenski s-a întâlnit cu comandanţi militari pentru a discuta cu privire la un plan de "eliberare"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri cu comandanţi militari pentru a discuta cu privire la un "plan de eliberare" a teritoriului ucrainean ocupat de ruşi, relatează Reuters.

Zelenski a indicat într-un mesaj postat pe Telegram că el şi comandanţi militari au discutat şi despre furnizările de arme pentru forţele armate ale ţării, precum şi despre posibile planuri ale Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina.

Preşedintele ucrainean a declarat că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se află la putere, la scurt timp după ce liderul rus a cerut Ucrainei să depună armele.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

"Polițiștii au crezut că văd o fantomă". O româncă din Franța, găsită dezbrăcată pe stradă, plină de arsuri de ţigară

Șoc pentru polițiștii din Toulouse, Franța. Oamenii legii au găsit pe stradă o femeie pe jumătate dezbrăcată, care prezenta arsuri de țigară pe corp și care avea capul spart.

Fermierii români, în centrul atenției Rusiei. „Guvernul român nu a luat nicio măsură pentru a proteja interesul fermierilor”
Fermierii români, în centrul atenției Rusiei. „Guvernul român nu a luat nicio măsură pentru a proteja interesul fermierilor”

Fermierii români au devenit subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei şi a Uniunii Europene.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.