Ce se va întâmpla după moartea Regelui Charles al III-lea

regele charles
BBC

Regina Elisabeta a II a fost înmormântată luni, 19 septembrie, în cel mai mare eveniment funerar din istoria modernă a Marii Britanii.

Imediat după moartea mamei sale, pe 8 septembrie, Charles al III-lea a devenit rege, schimbând linia de succesiune la tron. Imediat după ce a fost proclamat rege, Charles a instituit 17 zile de doliu național.

După moartea reginei Elisabeta a II-a a fost declanșată Operațiunea London Bridge, pregătită de autoritățile britanice de zeci de ani. Funeraliile suveranei au durat 12 zile, marcate de evenimente istorice.

Acest proces va începe din nou în cazul morții regelui Charles.
Operațiunea Menai Bridge va fi declanșată în momentul decesului noului rege al Regatului Unit. Autoritățile britanice au deja planuri pentru primele zile și săptămâni după moartea noului rege. De fapt, pregătirile pentru acest scenariu vor începe încă de pe 21 septembrie, potrivit Daily Star.

„Din păcate, începând de mâine dimineață (miercuri, 21 septembrie) vor începe pregătirile pentru Operațiunea Menai Bridge. Chiar regele a spus în momentul proclamării că va duce acest rol cât timp va fi în viață. Are 73 de ani și trebuie să te gândești la asta. Și începând cu poliția, trebuie să începem pregătirile pentru viitor”, a declarat Simon Morgan, un fost ofițer de securitate al familiei regale britanice.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Este vorba despre o operațiune similară cu London Bridge, protocolul pentru moartea reginei Elisabeta a II-a. Evenimentele și programul din ultimele zile se vor repeta și la dispariția regelui Charles al III-lea.

Ce se va întâmpla după moartea regelui Charles al III-lea

Când Regele Charles al III-lea va deceda, prințul William va fi automat proclamat noul rege al Regatului Unit.

Este posibil și ca Charles al III-lea să abdice de la tron, însă cel mai probabil acesta va rămâne rege până în ultima zi a vieții, la fel ca mama sa.

Regatul Unit ar fi aruncat din nou într-o perioadă de doliu național și ar urma o nouă serie de schimbări - de la bani, la ștampilele oficiale, steaguri și însemnele regale, cum se întâmplă acum, după moartea reginei Elisabeta a II-a.

Iar după ce prințul William va fi proclamat rege, fiul său cel mare, prințul George, va deveni al doilea în linia de succesiune la tron și va prelua probabil titlul de Prinț de Wales, așa cum cum s-a întâmplat în cazul tatălui său.

Cum a arătat Operațiunea London Bridge 

Potrivit unui raport publicat de Politico înainte de moartea reginei Elisabeta a II-a, ziua în care a decedat suverana a fost Ziua Z, în timp ce fiecare zi ulterioară a fost denumită D+1 și D+2 și așa mai departe. De asemenea, o „cascadă de apeluri” a avut loc la câteva ore după moartea Reginei pentru a-i informa pe prim-ministru, secretarul de cabinet și mai mulți miniștri înalți și oficiali guvernamentali.

Prim-ministrul trebuia să fie informat de secretarul privat al Reginei, la fel ca și Biroul Consiliului Privat.

Potrivit planurilor, secretarilor permanenți departamentali li s-a oferit, de asemenea, un scenariu pentru a-i informa pe alți miniștri guvernamentali, care sună în felul următor: „Tocmai am fost informați despre moartea Majestății Sale Regina”. Miniștrilor ar fi trebuit să li se spună, de asemenea, că „este necesară discreție”. Secretarul cabinetului a trimis un e-mail înalților funcționari publici.

După primirea acestui e-mail, steagurile de pe Whitehall trebuie coborâte în bernă. În ceea ce privește publicul, aceștia sunt anunțați printr-o „înștiințare oficială” transmisă de Casa Regală, se arată în documente.

De asemenea, piloții vor informa pasagerii din avioane dacă vestea este anunțată atunci când sunt în aer.

Ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii

O listă care explică ordinea de succesiune la tronul britanic după moartea reginei Elisabeta a II-a, al cărei prim fiu a devenit noul rege al ţării, Charles al III-lea, a fost publicată de AFP.

1. Prinţul William, duce de Cambridge. Născut pe 21 iunie 1982, fiul cel mare al actualului rege Charles al III-lea

2. Prinţul George de Cambridge. Născut pe 22 iulie 2013, fiul cel mare al prinţului William

3. Prinţesa Charlotte de Cambridge. Născută pe 2 mai 2015, fiica prinţului William

4. Prinţul Louis de Cambridge. Născut pe 23 aprilie 2018, al doilea fiu al prinţului William

5. Prinţul Harry, duce de Sussex. Născut pe 15 septembrie 1984, al doilea fiu al prinţului Charles

6. Archie Mountbatten-Windsor. Născut pe 6 mai 2019, fiul cel mare al prinţului Harry

7. Lilibet Mountbatten-Windsor. Născută pe 4 iunie 2021, fiica prinţului Harry

8. Prinţul Andrew, duce de York. Născut pe 19 februarie 1960, al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a

9. Prinţesa Beatrice de York. Născută pe 8 august 1988, fiica cea mare a prinţului Andrew

10. Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi. Născută pe 18 septembrie 2021, fiica prinţesei Beatrice

11. Prinţesa Eugenie de York. Născută pe 23 martie 1990, a doua fiică a prinţului Andrew

12. August Brooksbank. Născut pe 9 februarie 2021, fiul prinţesei Eugenie

13. Prinţul Edward, conte de Essex. Născut pe 10 martie 1964, al treilea fiu al reginei Elisabeta a II-a

14. James Mountbatten-Windsor, viconte de Severn. Născut pe 17 decembrie 2007, fiul prinţului Edward

15. Lady Louise Mountbatten-Windsor. Născută pe 8 noiembrie 2003, fiica prinţului Edward

16. Prinţesa Anne, prinţesă regală. Născută pe 15 august 1950, singura fiică a reginei Elisabeta a II-a

17. Peter Phillips. Născut pe 15 noiembrie 1977, fiul prinţesei Anne.

18. Savannah Phillips. Născută pe 29 decembrie 2010, fiica cea mare a lui Peter Phillips

19. Isla Phillips. Născută pe 29 martie 2012, a doua fiică a lui Peter Phillips

20. Zara Tindall. Născută pe 15 mai 1981, fiica prinţesei Anne

21. Mia TIndall. Născută pe 17 ianuarie 2014, prima fiică a Zarei Tindall

22. Lena Tindall, născută pe 18 iunie 2018, a doua fiică a Zarei Tindall

23. Lucas Tindall. Născut pe 21 martie 2021, fiul Zarei Tindall

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Curtea Supremă a SUA i-ar putea respinge lui Donald Trump dreptul la imunitate în calitate de fost președinte
Curtea Supremă a SUA i-ar putea respinge lui Donald Trump dreptul la imunitate în calitate de fost președinte

Apar tot mai multe surprize neplăcute pentru fostul președinte american Donald Trump, în numeroasele dosare în care este cercetat.

Medicii testează primele vaccinuri împotriva cancerului, la Londra. „O speranță reală că acestea vor fi schimbarea”
Medicii testează primele vaccinuri împotriva cancerului, la Londra. „O speranță reală că acestea vor fi schimbarea”

Medicii au început să testeze, pe sute de pacienți primul vaccin oncologic personalizat cu ARNm din lume pentru melanom, la Londra, scrie The Guardian.

 

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.