Codul secret prin care a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

regina elisabeta
Getty

Ziua în care regina Elisabeta a II-a a murit a declanșat o serie de planuri atent construite care au fost puse în aplicare încă din anii 1960 într-un proces numit „Operațiunea London Bridge”.

Anul trecut, un raport al POLITICO a aruncat o nouă lumină asupra modului în care se va desfășura protocolul în orele și zilele următoare după moartea Reginei, relatează The Independent.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Anunțul a fost făcut, astăzi, de Familia Regală Britanică. Monarhul s-a retras, miercuri, dintr-o discuție online pe care o avea cu Consiliul Privat, la o zi după ce a numit-o pe Liz Truss ca prim-ministru la casa ei din Highlands Scoția. Preocupările legate de sănătatea Reginei s-au accentuat în ultimele luni după ce aceasta a fost testată pozitiv pentru Covid-19 în februarie.

În aprilie, regina a spus că virusul SARS-Cov-2 a făcut-o să se simtă „foarte obosită și epuizată”, în timpul unei conferințe video cu un pacient de la Spitalul Regal din Londra.

„Operațiunea London Bridge”

Într-o serie de documente obținute de POLITICO anul trecut, planul de securitate este conturat în întregime, detaliind totul, de la modul în care vestea despre moartea Reginei va fi împărtășită publicului, până la cât de repede va urca pe tron prințul Charles. Include, de asemenea, detalii despre ceea ce se va întâmpla în cele 10 zile de la moartea Reginei, inclusiv unde va merge sicriul ei, modul în care prim-ministrul va aborda public știrile și modul în care Prințul Charles își va petrece primele zile ca rege.

Citește și
regina elisabeta
Regina Elisabeta, sub supraveghere medicală. Medicii sunt îngrijorați de starea ei de sănătate
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Operațiunea London Bridge” a devenit un subiect în tendințe pe Twitter, după ce o publicație americană a raportat în mod fals că Regina a murit după ce a fost diagnosticată cu Covid-19. Un cont de Twitter al publicației, Hollywood Unlocked, a emis scuze pentru știrea falsă și a spus că a fost un „accident”.

Povestea s-a dovedit a fi falsă, iar regina a fost văzută mai târziu, în persoană, participând la memorialul Prințului Philip.

Ce trebuie să știm despre „Operațiunea London Bridge”. Cum vor fi informați oamenii despre moartea Reginei

Ziua în care moare Regina va fi denumită Ziua Z, în timp ce fiecare zi ulterioară va fi denumită D+1 și D+2 și așa mai departe. Raportul susține că o „cascadă de apeluri” va avea loc la câteva ore după moartea Reginei pentru a-i informa pe prim-ministru, secretarul de cabinet și mai mulți miniștri înalți și oficiali guvernamentali.

Prim-ministrul va fi informat de secretarul privat al Reginei, la fel ca și Biroul Consiliului Privat.

Secretarilor permanenți departamentali li se va oferi, de asemenea, un scenariu pentru a-i informa pe alți miniștri guvernamentali, care sună în felul următor: „Tocmai am fost informați despre moartea Majestății Sale Regina”. Miniștrilor li se va spune, de asemenea, că „este necesară discreție”. Secretarul cabinetului va trimite un e-mail înalților funcționari publici.

În prezent, o versiune schițată a acestui scenariu este în plan și poate fi de forma: „Dragi colegi, Vă scriu cu tristețe pentru a vă informa despre moartea Majestății Sale Regina”.

După primirea acestui e-mail, steagurile de pe Whitehall vor fi coborâte în bernă. În ceea ce privește publicul, aceștia vor fi anunțați printr-o „înștiințare oficială” transmisă de Casa Regală, se arată în documente.

De asemenea, piloții vor informa pasagerii din avioane dacă vestea este anunțată atunci când sunt în aer.


Cum vor fi informate mass-media


Din punct de vedere istoric, BBC a fost anunțată întotdeauna despre morțile regale, înaintea altor instituții de presă. Cu toate acestea, în zilele noastre este obișnuit ca anunțurile majore să apară imediat în mass-media din lume prin intermediul unei agenții de știri precum Asociația Presei.

Unii radiodifuzori organizează repetiții în care exersează să anunțe că Regina a murit, pentru a se asigura că sunt pregătiți. Necrologurile vor fi, de asemenea, pregătite în prealabil, la fel ca și o serie de filme și documentare preînregistrate.

Dacă se așteaptă moartea Reginei, în cazul în care ea a fost grav bolnavă, știrea se va răspândi mai întâi prin canalele TV principale, toate canalele BBC fiind întrerupte pentru a afișa feedul BBC One care va difuza povestea. Alte canale independente pot alege să facă acest lucru.

Modul în care sunt transmise știrile de către radiodifuzori este de o importanță egală, cu detalii minore, cum ar fi îmbrăcămintea lor, fiind examinate de public.

Cum va răspunde guvernul


Parlamentul Marii Britanii va lua o pauză, la fel ca legislațiile deconcentrate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Ulterior, premierul va face o declarație. Niciun alt membru al guvernului britanic nu va avea voie să facă vreo declarație decât după aceasta. Ei vor avea apoi o audiență cu noul monarh, regele Carol.

Parlamentarii vor oferi omagiu Reginei în Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit a doua zi după moartea Reginei. Afacerile parlamentare vor fi suspendate timp de 10 zile.

Cum altfel va fi marcată ziua în sine

Un minut național de reculegere va avea loc de Ziua Z. Salutările cu armele vor avea loc la toate stațiile de salut organizate de Ministerul Apărării.

Mai târziu în cursul zilei, publicația adaugă că va avea loc un serviciu de comemorare „spontan” la Catedrala Sf. Paul din Londra, cu prezența prim-ministrului și câțiva miniștri înalți

Când va urca pe tron prințul Charles

A doua zi după moartea Reginei, cunoscută drept D-Day+1, Consiliul de Aderare se va reuni la Palatul St. James pentru a-l proclama pe Prințul Charles noul suveran. Sute de persoane vor fi prezente, inclusiv premierul și miniștrii de rang înalt, cărora li se va cere să poarte rochie de dimineață sau costume de lounge cu cravate negre sau închise la culoare.

La ora 15:30, după cum se precizează în documente, cabinetul și premierul vor ține o audiență cu Regele Carol.

De Ziua Z+3, el va primi moțiunea de condoleanțe la Westminster Hall.

El va începe apoi un tur în Marea Britanie, prima datorie fiind o vizită la parlamentul scoțian. El va merge în Irlanda de Nord a doua zi pentru a primi o a doua moțiune de condoleanțe la Castelul Hillsborough. Charles se va îndrepta apoi spre Țara Galilor și va participa la o slujbă la Catedrala Llandaff din Cardiff.


Ce se va întâmpla cu sicriul Reginei


Asta depinde de locul unde moare monarhul. Dacă Majestatea Sa moare la reședința ei din Norfolk, Sandringham, documentele arată că trupul ei va fi dus cu trenul regal la gara St. Pancras din Londra, unde va fi adus la Palatul Buckingham.

Dacă moare la Balmoral, în Scoția, trupul ei va fi dus la Londra cu trenul regal, ca parte a unei operațiuni cunoscute sub numele de „Unicorn” în documente. Dacă acest lucru nu este posibil, cadavrul va fi luat cu avionul.

În ambele scenarii, sicriul va fi salutat de prim-ministru și de înalți miniștri.

În Ziua Z+4, va avea loc o repetiție pentru procesiunea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster. Procesiunea propriu-zisă va avea loc în Ziua Z+5 și va fi urmată de o slujbă la Westminster Hall. Regina va sta apoi în stat timp de trei zile la Palatul Westminster, aceasta fiind cunoscută sub numele de Operațiunea Pene.

Când va avea loc înmormântarea


Familia regală va anunța planurile pentru înmormântare, care va avea loc cel mai probabil la 10 zile după moartea Reginei. Înmormântarea va avea loc la Westminster Abbey și va fi o reculegere națională de două minute în ziua prânzului. Vor fi procesiuni atât la Londra, cât și la Windsor, cu o slujbă de slujbă care va avea loc la Capela St George.

Regina va fi înmormântată la Capela Memorială Regele George al VI-lea din Windsor.

Cum se vor reflecta știrile pe rețelele de socializare

Potrivit ziarelor, toate paginile de socializare ale departamentelor guvernamentale vor arăta un banner negru în urma morții Reginei și își vor schimba fotografiile de profil cu emblema departamentului.

Orice conținut care este considerat conținut neurgent nu va fi publicat. În plus, retweeturile vor fi interzise dacă nu sunt aprobate de șeful de comunicații al guvernului central.

Site-ul familiei regale se va actualiza, de asemenea, cu o pagină de neagră, completată cu o scurtă declarație care confirmă moartea monarhului. În mod similar, site-ul guvernului va avea un banner negru în partea de sus.


Cum vor fi afectate afacerile


În ziua înmormântării în sine, Bursa de Valori din Londra se va închide, la fel ca majoritatea băncilor din Marea Britanie. Ziua înmormântării și a încoronării ulterioare vor deveni și sărbătorile naționale.

Unii se tem că astfel de măsuri vor costa economia britanică miliarde de lire sterline, cu toate acestea, este dificil de știut care vor fi repercusiunile financiare înainte de timp.

Care sunt numele de cod pentru alți membri ai familiei regale


În timp ce Regina este cunoscută sub numele de „London Bridge”, și altor membri ai familiei regale li se dau nume de cod care sunt folosite pentru a se referi la planuri atunci când mor.

Numele de cod pentru decesele regale au fost introduse inițial pentru a preveni scurgerea știrilor despre moartea unui membru al familiei regale înainte de anunțul oficial. Folosirea codului a împiedicat operatorii de la tablourile Palatului Buckingham să afle știrile înainte ca acestea să fie făcute publice.

Cu toate acestea, majoritatea planurilor de înmormântare regală au fost atât de vechi încât numele de cod au devenit cunoscute.

Aranjamentele pentru Queen Mother’s, cu numele de cod „Tay Bridge”, aveau 22 de ani când ea a murit la vârsta de 101 de ani.

Moartea Prințului Philip a fost numită „Operațiunea al patrulea pod”.

Numele de cod al Prințului Charles este „Podul Menai”.

Deși nu există nume de cod oficiale pentru moartea altor membri ai familiei regale, s-a raportat că Ducele și Ducesa de Cambridge sunt cunoscuți ca „Danny Collins” și „Daphne Clark”. Inițialele DC reprezintă titlurile lor de Duce și Ducesă de Cambridge.

Și, deși din punct de vedere tehnic nu mai erau membri ai familiei regale, familia Sussex era cunoscută sub numele de cod „David Stevens” și „Davina Scott”.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Cine a fost Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii
Cine a fost Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a fost monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, în 2022 împlinindu-se 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit.  

Regina Elisabeta, sub supraveghere medicală. Medicii sunt îngrijorați de starea ei de sănătate
Regina Elisabeta, sub supraveghere medicală. Medicii sunt îngrijorați de starea ei de sănătate

Regina Elisabeta a Marii Britanii este sub supraveghere medicală la Balmoral. Doctorii sunt îngrijorați de starea ei de sănătate, a transmis Palatul Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a amână încă o întâlnire, la sfatul medicilor. Care este starea de sănătate a monarhului
Regina Elisabeta a II-a amână încă o întâlnire, la sfatul medicilor. Care este starea de sănătate a monarhului

Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a fost sfătuită de medici să amâne o reuniune a consilierilor săi care urma să aibă loc miercuri, a anunţat Palatul Buckingham.

 

Liz Truss a devenit oficial prim-ministrul Marii Britanii. Regina Elisabeta a acceptat demisia lui Boris Johnson
Liz Truss a devenit oficial prim-ministrul Marii Britanii. Regina Elisabeta a acceptat demisia lui Boris Johnson

Liz Truss, care a câştigat şefia Partidului Conservator, a fost numită, marți, în funcţia de premier al Marii Britanii de către Regina Elizabeth a II-a.  

Suspecţii care ar fi ucis 10 oameni în Canada, încă de negăsit. Poliţia cere ajutorul
Suspecţii care ar fi ucis 10 oameni în Canada, încă de negăsit. Poliţia cere ajutorul

Şeful poliţiei din Regina, capitala provinciei canadiene Saskatchewan, a afirmat că cei doi suspecţi în legătură cu uciderea a 10 persoane şi rănirea altor 15 sunt încă în libertate.  

Recomandări
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Capitalei, promite public faptul că, dacă va câștiga încă un mandat în fruntea administrației Bucureștiului, nu va încerca să-i fure scaunul lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD, nici dacă el o va ruga asta.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.