Ce se întâmplă cu echipajul navei capturate de rebelii Houthi, la bordul căreia se află şi un român
Membrilor echipajului navei comerciale Galaxy Leader, capturată luna trecută de rebelii Houthi din Yemen, organizaţie susţinută de Iran, li s-a permis un "contact modest" cu familiile, în timp ce diferite ţări fac presiuni pentru eliberarea lor.
Nava care transporta maşini, sub pavilion Bahamas, a fost dusă în portul Hodeidah din nordul Yemenului, controlat de rebelii Houthi, după ce a fost abordată pe mare la 19 noiembrie de comandouri ale grupului, potrivit Reuters.
Echipajul navei este format din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Românul aflat la bord este Ciprian Soare, în vârstă de 28 de ani, din Brăila. Tânărul lucrează ca electrician pe navă.
"Siguranţa şi bunăstarea membrilor echipajului rămân prioritatea atât a proprietarilor, cât şi a managerilor, iar contactul modest care a fost permis cu membrii echipajului şi cu familiile acestora sugerează că navigatorii sunt trataţi atât de bine pe cât se poate aştepta în aceste circumstanţe", a declarat luni, într-un comunicat, proprietarul Galaxy Maritime Ltd, înregistrat în Isle of Man.
"Cei 25 de membri ai echipajului reţinuţi nu au nicio legătură cu situaţia actuală din regiune", a precizat proprietarul. "Nu se poate obţine nimic prin reţinerea lor în continuare", mai spune proprietarul.
Statele Unite au acuzat rebelii Houthi pentru o serie de atacuri în apele din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas, la 7 octombrie. Duminică, trei nave au fost atacate în zona Mării Roşii, potrivit News.ro.
Luni, la o reuniune a organismului de conducere al agenţiei de navigaţie a ONU, Statele Unite, Bahamas şi Japonia au cerut eliberarea necondiţionată a navei Galaxy Leader şi a echipajului său.
Japonia "condamnă cu fermitate aceste acte care ameninţă siguranţa şi libertatea de navigaţie în acea zonă", a transmis delegaţia Japoniei în faţa adunării Organizaţiei Maritime Internaţionale.
Bahamas a declarat că diferitele atacuri, inclusiv cel asupra navei Galaxy Leader, reprezintă "o încălcare a tuturor normelor referitoare la trecerea paşnică a navelor".
"Aici avem actori non-statali, deci pe cine consideraţi responsabil?", a întrebat Bahamas, referindu-se la rebelii Houthi.