Ce ii face pe tinerii europeni sa plece voluntari in Statul Islamic. "Unii isi ucid familiile fiindca sunt necredinciosi"
Un jurnalist BBC a incercat sa descopere ce se afla in mintea si sufletul unui tanar care se ofera sa lupte pentru Statul Islamic si a reusit sa contacteze un voluntar jihadist.
Muthenna Abu Taubah, un tanar din Londra provenind dintr-o familie jumatate irlandeza, jumatate nigeriana, s-a convertit la Islam si s-a alaturat ISIS. Spre deosebire de multi altii ca el, Abu Taubah a fost insa de acord sa vorbeasca despre experienta sa cu un jurnalist britanic – inainte de a muri intr-o explozie.
In 2014, Taubah – al carui nume adevarat nu este cunoscut – a fost abordat de reporterul BBC prin intermediul retelelor sociale. Faptul ca si jurnalistul era musulman l-a convins sa vorbeasca, desi cei doi au tinut legatura numai prin WhatsApp si Twitter, fara sa se intalneasca personal.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dupa imaginile postate in retelele sociale – cu masa de pranz, cu pisoiul sau portocaliu – Taubah parea o persoana absolut obisnuita. Tanarul de 24 de ani i-a spus insa ziaristului ca „a semnat un legamant scris cu sange” sa ajute poporul sirian, dar si alti musulmani aflati in suferinta, printre care cei din Franta – carora li s-a interzis valul islamic – sau cei din SUA, carora „li s-a interzis pana si sa vorbeasca despre jihad”.
Taubah nu a vrut sa vorbeasca despre viata sa inainte de convertirea la Islam, spunand doar ca a fost „rea” si ca familia sa nu l-a inteles. A devenit fericit abia cand a ajuns in Siria, unde si-a facut prieteni printre tinerii jihadisti din Raqqa, capitala autoproclamatului „Stat Islamic”. A invatat araba si s-a implicat in divcere activitati, despre care nu a dat alte detalii decat ca e vorba despre „truda pentru Allah”.
Insa, atunci cand jurnalistul BBC l-a intrebat ce ar face in numele credintei, Taubah si-a dovedit fanatismul. „Am tovarasi care si-au ucis parintii si fratii pentru ca acestia erau necredinciosi” a spus el, exprimandu-si sustinerea chair si pentru actiunile Boko Haram. Multe dintre afirmatiile sale contraziceau Coranul, lucru recunoscut, intr-un fel, si de tanarul britanic: „Am multe slabiciuni, nu sunt cea mai potrivita persoana care sa reprezinte Statul Islamic”.
Atunci cand jurnalistul a incercat sa in convinga ca argumentele lui sunt gresite, prezentandu-i punctele de vedere al unor clerici musulmani care se opun ISIS, Taubah i-a replicat ca acestia sunt necredinciosi. „Avem viziuni diferite asupra lumii fiindca avem moduri diferite de a intelege religia”, i-a scris el reporterului BBC. Insa inainte ca acesta sa mai afle si alte detalii, Taubah a disparut din retelele sociale.
Ulterior, jurnalistul a aflat ca Taubah urma sa se casatoreasca atunci cand a fost ucis, impreuna cu cel mai bun prieten al sau, la o explozie petrecuta la fabrica de bombe din Raqqa. „Mi-a lasat impresia unei persoane care nu are convingeri atat de profunde pe cat ar vrea sa para. De asemenea, m-a facut sa ma intrebe cati alti membri ai aparent impenetrabilei armate ISIS ar putea avea indoieli”, conchide jurnalistul BBC.
Tineri precum Taubah traiesc insa nu doar in Marea Britanie. In ultimele luni, autoritatile au descoperit astfel de cazuri si in Romania si Moldova. De pilda, SRI a identificat recent un nucleu extremist printre studentii la medicina din Arad, doi tineri tunisieni facand propaganda in randurile acestora.
Sursa: BBC
Etichete: Marea Britanie, siria, bbc, statul islamic, jihad, voluntar, boko haram, raqqa,
Dată publicare:
26-06-2015 10:30