Ce contin cele mai vechi scrieri din Europa. FOTO
O tablita din argila arsa, veche de peste 3.000, descoperita in orasul grecesc Iklaina, din sud-vestul tarii, este considerata de specilialisti drept cea mai veche dovada a scrierii in Europa, cunoscuta pana acum.
Arheologul Michael Cosmopoulos de la Universitatea din Missouri-St. Louis scrie despre descoperirea acestei tablite gasita in orasul Iklaina, construit in perioada miceniana intre 1500 si 100 inainte de Hristos si cucerit de regele Nestor in jurul anului 1400.
Sapaturile in situl arhelogic unde a fost gasita tablita au durat 11 ani, timp in care s-au descoperit ruine ale palatului micenian, inclusv zidurile lui colorate, si un sistem de canalizare facut din tevi de argila. Cu toate acestea, Michael Cosmopoulos spune ca tablita este cea mai neasteptata descoperire pe care putea s-o faca intr-un asemenea loc.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Citeste si:
O noua viziune despre Rastignire in cele mai vechi scrieri crestine?
Descoperire incredibila. Arheologii au gasit primul portret al lui Iisus
Tablitele de genul acesta erau facute din argila, uscata la soare, facandu-le casabile si usor de distrus. Tablita descoperita a fost aruncata la gunoi si arsa, ceea ce a permis practic conservarea ei peste timp.
Dimensiunile documentului, care poate avea peste 3.000 de ani, sunt de 2,5 cm pe 3,8 cm, iar pe el apar simboluri ale scrierii lineare B, scrierea folosita de greci, cu 87 de semne, fiecare insemnand o silaba. Se pare ca micenienii foloseau astfel de tablite ca sa inregistreze de la informatii economice pana la cele care tineau de organizarea politica.
Din ceea ce pot distinge pana acum cercetatorii, pe fata tablitei apare un cuvant legat de verbul “a confectiona”, in vreme ce pe spatele ei este o lista de nume si numere.
Pana acum se credea ca astfel de tablite se regaseau doar in orasele - capitala, insa descoperirea acestei scrieri intr-un alt oras ii poate ajuta pe cercetatori sa inteleaga mai bine cum era condusa Grecia antica.
Acesta nu este cel mai vechi document scris din lume, dar este cel mai vechi din Europa, spun cercetorii. Scrieri gasite in China, Egipt si Mesopotamia se estimeaza ca dateaza dinainte de anul 3.000 inainte de Hristos.