Manuscrisele de la Marea Moarta vor fi accesibile publicului
Specialisti israelieni si straini vor aplica o tehnologie sofisticata pentru a scana si posta pe Internet fiecare fragment de pergament.
Primul set de manuscrise a fost descoperit in 1947 de un pastor beduin care se aventurase intr-o grota. In cele din urma, au fost gasite manuscrise in nu mai putin de 11 grote, unele datind de peste 2.000 de ani. Din momentul descoperirii s-a lansat legenda potrivit careia cine controleaza accesul la manuscrise ascunde ceva.
Printre manuscrise se afla cel mai vechi exemplar cunoscut al Vechiului Testament, dar si faimoasele texte ale sectei esenienilor, considerati precursori ai crestinilor.
Cei care au initiat proiectul sustin ca, in felul acesta, incearca sa arate lumii ca nu exista nicio conspiratie. Dimpotriva, aceste manuscrise apropie oamenii pentru ca arata originile noastre comune, demonstreaza legaturile dintre crestinism, iudaism si tot ce implica credinta in Dumnezeu.
Israelienii au cooptat in proiect si specialisti straini, nu atat arheologi si lingvisti, cat mai degraba "vrajitori" in ale tehnologiei. Se preconizeaza ca manuscrisele vor fi integral accesibile pe Internet peste 2 ani.