Delicatesa in Franta, interzisa in Scandinavia. Harta Europei in functie de consumul carnii de cal

×
Codul embed a fost copiat

Franta, Belgia si Italia sunt tari in care un mic dejun cu mezeluri de cal sau un pranz de afaceri cu fripturi asezonate sunt parte din normalitate.

In Germania, spre exemplu sunt foarte apreciate afumaturile, carnatii si chiftelutele din carne de cal. Interesant este faptul ca in vremuri demult apuse, carnea de cal era considerata mancarea saracilor.

"Au fost cazuri, mai ales in cazul asediilor, cand in orasele asediate, ajungeau sa manance cai, dar si pisici, caini sau sobolani" povesteste istoricul Dan Falcan.

Acolo unde se mananca, regulile sint stricte, iar preturile mari. In Germania spre exemplu, un gratar de cal garnisit cu cartofi copti poate costa si 180 de euro. Iar in Italia, 150 de euro.

Citește și
ambasador
Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, interviu in limba engleza la CNN. Cum s-a descurcat.VIDEO

Franta se numara printre tarile in care carnea de cal se mananca si se vinde. Comerciantii au de respectat insa, o regula stricta. Niciodata nu se vand capetele animalelor si nici oasele acestora.

Restaurantele frantuzesti ofera delicatese la 50 de euro portia. Se consuma anual zeci de mii de tone de carne de cal.

La polul opus, sunt tarile din peninsula Scandinava care au interzis prin lege mancarea cailor inca de acum aproape o mie de ani. La baza deciziei nu au fost argumente de sanatate publica, asa cum s-a intamplat, in alte vremuri, cu porcul. A cantarit pur si simplu atasamentul dintre om si animal, vazut drept companion, partener in razboaie si ajutor la munca.

Marea Britanie e undeva la mijloc. Desi legal, consumul de preparate din cal e practic inexistent. Englezii spun ca e o cruzime sa ucizi pentru hrana un animal nobil, pe care il vad in concursuri hipice si patruland prin parcuri, pentru siguranta lor. Tocmai de aceea gasesc incidentul de acum scandalos.

Romania nu are nici ea o traditie in a consuma acest tip de carne. Pana si legenda care circula inainte de 89 si care viza salamul de sibiu nu se confirma: celebrul salam romanesc nu a avut si nici nu are carne de cal in compozitie. Singurii care fac exceptie sunt cei din micile comunitati de turci si tatari din Dobrogea, dar si cele de rromi migranti. In acest ultim caz, e vorba insa de saracie.

"Intotdeauna, calul a fost respectat in traditia noastra populara si niciodata nu a fost sacrificat. Literatura noastra e plina de imaginea calului eroic, viteaz, care-si ajuta stapanul" aminteste Sabina Ispas, academician.

Altfel vorbind, carnea de cal e bogata in proteine si calciu si saraca in grasimi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Cine plateste pentru imaginea patata a Romaniei. Englezii descopera abatoarele-problema la ei acasa
Cine plateste pentru imaginea patata a Romaniei. Englezii descopera abatoarele-problema la ei acasa

Scandalul carnii de cal ne-ar putea afecta mai mult decat seceta. Dar daca nu am gresit cu nimic in acest caz, nici nu putem ramane vinovatii de serviciu ai Europei, spune premierul Victor Ponta.

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, interviu in limba engleza la CNN. Cum s-a descurcat.VIDEO
Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, interviu in limba engleza la CNN. Cum s-a descurcat.VIDEO

Intr-un interviu la CNN, pe tema scandalului carnii de cal din Marea Britanie, ambasadorul roman la Londra, Ion Jinga, a subliniat ca abatoarele romanesti respecta regulile.

Anglia si Franta arata cu degetul in directia gresita. Riscurile Romaniei in scandalul carnii de cal
Anglia si Franta arata cu degetul in directia gresita. Riscurile Romaniei in scandalul carnii de cal

Autoritatile romane iau masuri si controleaza drastic toate abatoarele din tara, in urma scandalului urias al carnii de cal.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.