Cazul atacului cibernetic asupra Sony. Barack Obama avertizeaza ca vinovatul va plati si ca va exista o riposta pe masura
"Vinovatul va suporta consecintele", a spus Barack Obama, referitor la atacul informatic ce a avut drept tinta Sony, cel mai grav atac care a vizat o companie de pe teritoriul american.
Presedintele Statelor Unite a abordat subiectul in discursul sau de sfarsit de an, la doar cateva ore dupa ce FBI a confirmat ca in spatele acestei actiuni a stat Coreea de Nord.
Expertii estimeaza ca Sony va inregistra pierderi de jumatate de miliard de dolari, dupa ce a hotarat sa anuleze lansarea in cinematografe a filmului "The Interview".
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Va exista o riposta pe masura."
Barack Obama a declarat ca Sony a facut o greseala cand a decis sa anuleze lansarea in cinematografe a comediei "The Interview", despre o tentativa fictiva de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong Un.
Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "As fi vrut sa ma intrebe pe mine mai intai. Le-as fi spus ca nu trebuie sa ne lasam intimidati de astfel de atacuri criminale."
Hotararea a fost luata dupa ce hackerii amenintasera cu atacuri cinematografele care vor proiecta filmul.
Coreea de Nord a negat in mai multe randuri ca este vinovata, dar i-a felicitat pe hackeri pentru rezultatele actiunii lor. Totusi, un dizident nord-coreean, expert in sisteme informatice, spune ca are dovezi legate de existenta unei unitati secrete, in cadrul armatei nord-coreene, insarcinate cu atacurile cibernetice. Botezata "Biroul 121", unitatea ar avea aproape 1.800 de hackeri, plasati peste tot in lume.
Jang Se-yul, dizident nord-coreean: "Sa iti pregatesti propriii pirati informatici este ieftin. Lumea are o perceptie gresita despre Coreea de Nord, asa ca, fara ca nimeni sa se astepte, ea si-a dezvoltat capacitatea de a lansa atacuri cibernetice."
O alta dovada ca hackerii nord-coreeni sunt din ce in ce mai priceputi vine de la sud de granita. Ei au reusit sa intre in sistemul informatic al unei centrale nucleare din Coreea de Sud. Au furat mai multe documente, unele secrete, pe care le-au postat pe internet.
SUA, optiuni limitate de a riposta
Nimeni nu se asteapta insa ca Washingtonul sa lanseze atacuri militare impotriva unui provocator dotat cu arma nucleara.
In plus, posibile sanctiuni impotriva regimului comunist cu o economie deja anemica sau atacuri pe Internet impotriva retelei sale de Internet precare nu ar avea rezultate considerabile.
"Sunt sigur ca ei analizeaza optiuni pentru replici secrete gandidu-se ca nu se vrea lansarea unui conflict armat in Peninsula Coreeana", a remarcat James Lewis, expert in securitate informatica la centrul de reflectie CSIS.
Piratarea a revoltat congresmenii americani, senatorul republican John McCain denuntand un "act de razboi", si a declansat apeluri pentru instaurarea de sanctiuni impotriva Coreei de Nord si reintoducerea tarii pe lista statelor teroriste.
Fostul presedinte american George W. Bush a retras Coreea de Nord de pe lista statelor considerate teroriste in 2008 in speranta incurajarii unor discutii pentru suspendarea amenintarilor cu mobilizarea de arme nucleare ale Phenianului.
Dar Coreea de Nord si-a mentinut un comportament imprevizibil... si ramane tehnic in razboi cu Statele Unite, in absenta unui tratat de pace pentru a pune capat conflictului lor din 1950-1953.
"Coreea de Nord are un avantaj: nu are practic o economie", continua James Lewis, un fost consilier guvernamental.
Politia federala americana (FBI) a explicat vineri ca aceasta piratare a Sony a fost atribuita Coreei de Nord in special gratie similitudinii cu atacurile pe care aceasta le-a lansat anul trecut impotriva bancilor si presei sud-coreene.
Codarea virusului informatic care a devastat Sony Pictures este o versiune adaptata specific pentru Sony Pictures a programului Destover, utilizat pentru piratarea bancilor sud-coreene.
"Coreea de Nord este supravegheata de multi ani pentru ca a incercat sa isi dezvolte capacitatile de conflict cibernetic", asigura Tim Stevens, care preda la departamentul de studii militare de la King's College din Londra.
"Este o arma relativ profitabila. Potrivit unor informatii, (Coreea de Nord) a mobilizat o unitate informatica din China cu consimtamantul tacit, cel putin," al Beijingului, adauga el.
Presedintele Obama a declarat totusi ca nu exista dovezi ca Phenianul a primit asistenta din partea unei alte tari pentru organizarea atacului impotriva Sony.
"Ceea ce este interesant acolo este ca daca Phenianul obtine o capacitate puternica de a conduce atacuri, va fi mai usor pentru ei sa le lanseze decat ca tarile vizate sa riposteze", continua Stevens.
"Infrastructurile lor de Internet sunt atat de rudimentare incat va fi dificil sa le cauzezi pagube reale. Prin urmare, este o strategie castig-castig pentru Phenian", remarca Stevens.