Catastrofa umanitară capătă proporții de neimaginat în orașele distruse de cutremure. Supraviețuitorii își strigă disperarea
Lângă granița cu Siria, oamenii spun că seismul a curmat cel puțin 10.000 de vieți. Corespondenții Știrile PRO TV Ilknur Pintilie și Cosmin Stan sunt prezenți la locul dezastrului.
Catastrofa umanitară capătă proporții de neimaginat, mai ales în orășelele mici, unde ajutoarele au ajuns greu.
În jurul ruinelor, rudele celor prinși sub dărâmături cedează una câte una. Femei distruse de durere, aflate în pragul leșinului, sunt cărate pe brațe de militari și de voluntari departe de blocurile făcute una cu pământul.
Ilknur Pintilie, corespondent Știrile PRO TV: „În Islahiye oamenii au scos armata în stradă. Oamenii au devenit nerăbdători. Sunt foarte nervoși. S-au săturat să aștepte de cinci zile ca salvatorii să le scoată rudele, ori prietenii de sub dărâmături. Au făcut crize de durere pe stradă, foarte mulți au avut nevoie de intervenția medicilor, iar ambulanțele abia fac față”.
Cu fiecare clipă care trece moare și speranța
Pe străzile pustii și prăfuite se mai zăresc mașini de pompieri și salvări. Cei mai mulți dintre oameni au părăsit orașul.
Cosmin Stan, corespondent Știrile PRO TV: „Majoritatea orașelor afectate de cutremur, așa cum este și Islahiye, au fost deja părăsite de localnicii care s-au retras în zonele rurale unde se simt în siguranță. La locul dezastrului au mai rămas doar rudele îndurerate ale celor dispăruți în ruine, care încă mai speră că vor fi găsiți în viață”.
Printre ei este și Iusuf, cu o poveste dramatică. Bărbatul și cele 10 rude ale sale au reușit să iasă din casă imediat după primul cutremur. Nu au rămas însă împreună prea mult timp.
Localnic: „Și-a pierdut 10 rude. Au reușit să iasă afară. La al doilea cutremur, povestește Iusuf, că au fost surprinși de toate betoanele care au căzut peste ei”.
Este singurul care a reușit să scape de această dată. La o zi distanță spune că a primit mesaje disperate de la cei prinși sub betoane, însă salvatorii au ajuns cu greu și nu au mai găsit pe nimeni în viață.
La marginea orașului, pe o zonă întinsă sub cerul liber, autoritățile au improvizat un alt „oraș", din corturi de această dată.
Refugiații s-au adăpostit în acel loc. Stau direct pe pământul rece, unde au întins păturile pe care le-au primit de la autorități. N-au reușit să ia cu ei mai nimic.
Localnic: „De câteva zile dorm în cort. E destul de strâmtorat, dar îi mulțumește lui Dumnezeu că e în viață”.
Localnic: „A rămas o noapte acasă, după care s-a speriat și a acceptat varianta autorităților, cea a cortului”.
Islahiye este aproape de granița cu Siria. Autortitățile de acolo estimează că din cei 60.000 de locuitori au pierit 10.000. Și nici nu e de mirare.
Cosmin Stan, corespondentul Știrile PRO TV: „În Islahiye, zeci de clădiri au fost puse la pământ de cutremurul devastator de luni dimineața. Nici clădirile noi nu au rezistat. De exemplu, un bloc ce a fost construit în urmă cu doar pot luni. Betonul poate fi sfărâmat cu mâna”.
Autoritățile estimează că alte sute de clădiri sunt atât de avariate încât nu vor mai putea fi locuite niciodată.