Echipele de salvatori din Turcia și Siria fac minuni. Președintele Erdogan descrie catastrofa drept „tragedia secolului”
„Toată lumea s-a prăbușit peste mine. Asta simt”. Sunt vorbele unui supraviețuitor al cutremurului din Turcia care acum se simte vinovat că el a scapăt, iar cei dragi lui nu.
Oficial sunt aproape 23.000 de morți, inclusiv în Siria vecină. În realitate, inclusiv președintele Erdogan vorbește despre tragedia secolului în țara sa.
În nordul Siriei situația este descrisă drept catastrofală de căștile albe, gruparea de apărarea civilă care nu a primit niciun fel de ajutor din străinătate.
Salvatorii fac miracole
Un bebeluș de 10 zile s-a mai născut o dată după ce a fost găsit, împreună cu mama lui, într-o casă ruinată de cutremur. S-a întâmplat în provincia turcă Hatay.
La fel ca aceasta au mai fost câteva salvări cu adevărat miraculoase, după mai bine de 100 de ore petrecute sub dărâmături.
R: Cum a fost? Cum ai supraviețuit?
Bărbat: „Am fost în baie. Mi-am băut propria urină”.
Salvatorii israelieni, primii străini care au ajuns la Kahramanmaraș, au scos din infern o tânără. Era îmbrăcată cu o pijama cu buline atunci când s-a dezlănțuit cutremurul cel mare, de 7,8. Trei zile a durat calvarul ei. Și sora ei a fost găsită în viață.
R: Mai sperați în adâncul sufletului?
Supraviețuitor: „Credeam că au murit. Ne gândeam cum pregătim înmormântarea”.
Salvatorii au primit informații vitale despre cele două fete de la un bărbat pe care l-au găsit înaintea lor.
Salvator: „Am scos afară un bărbat pe nume Husein, de 65 de ani. Ne-a spus că a auzit voci. Am mai căutat într-o cameră, dar n-am găsit nimic. Totuși, am decis să revenim în acest loc și să continuăm căutările. Poate că omul avea dreptate”.
Calvarul din Kahramanmaraș
Pe harta dezastrului, Kahramanmaraș ar fi colorat în roșul cel mai intens. Acest oraș de munte este foarte aproape de epicentrele celor două cutremure monstruoase care s-au dezlănțuit, luni, la câteva ore unul după altul.
Zeci de mii de sinistrați trăiesc în corturi de câteva zile. Ei au scapăt cu viață. În zona centrală, nouă blocuri s-au surpat cu totul, dezintegrate de la fundație. Deși voluntarii și salvatorii caută peste tot, găsesc cel mai adesea trupuri neînsuflețite.
John Sparks, corespondent Sky News: „Când voluntarii dau peste o saltea, un pat, știu că vor găși și un trup, pentru că primul cutremur a lovit noaptea, când oamenii dormeau”.
Tocmai scoteau dintre dărmături trupul fără viață al unei fetițe de 12 ani. Au învelit-o în pătura de pe patul ei. Unchiul este cel care o coboară de pe mormanul de moloz.
O strigă cu disperare pe nume - Leila.
Tată: „Toată lumea s-a prăbușit peste mine. Asta simt”.
Jalea și durerea lasă loc furiei. Primul excavator a ajuns după mai bine de două zile.
Localnic: „Nu sunt vehicule (utilaje grele), nu e curent electric, nimic nu e. Nu sunt generatoare. Oamenii mor de frig și foame”.
Mustafa a avut noroc după două zile de captivitate printre dărâmături.
Localnic: „Mi-e rușine, mă doare, nu știu ce să fac. Copii mei sunt încă în clădire”.
Localnic: „Erau mai mulți în viață, țipau, loveau în pereți, ca să comunice cumva, dar nimeni nu ne căuta”.
Localnică: „Fratele meu a fost viu. După 15 ore trăia, dar nimeni nu a venit după noi. Fratele meu trăia”.
Supraviețuitorii refuză să accepte situația
În altă parte, într-un orășel din provincia Gaziantep, oamenii refuză să accepte situația. Scormonesc după ce au auzit voci de dedesubt. Așa zăresc un chip. Este chipul lui Halid.
O ambulanță este trasă cât mai aproape. Pături și o targă sunt pregătite. Cineva cere apă pentru tânăr.
Cei din familie așteaptă cu sufletul la gură, dar minunea nu s-a mai produs de această dată. Halid s-a stins înainte să apuce să-l scoată afară.
După căteva momente se aud din nou voci și fug cu toții în spatele clădirii distruse.
Femeie: „Am auzit-o pe sora mea plângând dedesubt”.
Bunicul este dus mai departe, pentru că durerea și teama îl copleșesc.
Bătrân: „A murit? Fie să trăiască, din voia lui Allah!”
Mark Austin, corespondent Sky News: „Oamenii se roagă ca salvatorii să reușească, dar, adesea, speranța lor disperată este înghițită de jale după cei morți”.
Cu chipurile împietrite, localnicii nu se clintesc de lângă casele surpate peste ai lor. Speranța se înfiripă iarăși la sosirea unei echipe străine de salvatori.
Este greu de înțeles spaima unui om care a supraviețuit după ce a căzut casa peste el. Un bărbat salvat acum două zile a cerut o țigară și fuma în timp ce era tras din capcana mortală.
Criză fără precedent
Pus în fața unei crize fără precedent, președintele Erdogan vorbește despre dezastrul secolului.
Un al doilea dezastru pentru sinistrați ar putea afecta și mai mulți oameni, mai ales în Siria.
Locuitorii din orașul sirian Alep cer cu disperare provizii și radiatoare pentru a înfrunta frigul care amenință zeci de mii de oameni rămași fără adăpost.
Un medic care lucrează în Siria spunea că medicamentele și echipamentele abia dacă acoperă nevoile pentru 20% dintre sinistrații din nordul țării.
Asistența umanitară aproape că lipsește, iar livrările sunt complicate de rivalitățile din războiul civil.
Un convoi trimis de administrația autonomă kurdă pentru victimele cutremurului din zonele controlate de rebeli a fost blocat de opoziția siriană.