Cât de sigure sunt blocurile din România. Cum putem verifica dacă apartamentul în care locuim va rezista la un cutremur
Normele tehnice de proiectare și execuție a clădirilor din România, sunt “net superioare” celor din 1977, dar, ca și în Turcia, problema e că unii constructori fac «derogări» de la aceste reglementări.
Pentru cei care doresc să-și cumpere o locuință, există însă câteva soluții pentru a verifica siguranța clădirii, a declarat, pentru emisiunea IBani, Mihai Pavel, inginer proiectant în domeniul construcțiilor civile, specializat în Inginerie Seismică la institutul international de profil din Tsukuba, Japonia.
Pavel ocupă, de asemenea, și funcția de Director Tehnic al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS).
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Cereți dezvoltatorului cartea tehnică a imobilului
Cel mai important document pe care un cumpărător trebuie să-l ceară dezvoltatorului unui bloc nou de locuințe este cartea tehnică a imobilului, care conține toate datele referitoare la proiectarea și construcția clădirii.
Mihai Pavel: “În principiu, vorbind de sistemul calității în construcții, orice construcție proiectată și executată corect, precum și toate documentele care au stat la baza proiectării și execuției trebuie să regăsească într-un material unic - cartea tehnică a construcției. Cum e cartea (de identitate) a mașinii.
Ea, fără doar și poate, este obligatoriu să existe, în special la o casă nouă. Casele vechi, într-adevăr, nu prea au cărți tehnice, din diverse motive. Dar casele făcute astăzi (…) este imposibil să nu aibă carte tehnică, iar cumpărătorul ar trebui să o solicite în mod obligatoriu de la dezvoltator”.
Ștefana Todică: Pot verifica eu, cumpărătorul, sau e musai să apelez la un specialist?
Mihai Pavel: Sunt unii parametri pe care-i poate verifica și cumpărătorul, dar recomandabil și, cu caracter aproape obligatoriu, este apelarea la un specialist. Acesta poate să fie un expert tehnic, verificator de proiect, inginer, poate să fie chiar un prieten de familie care are pregătire în domeniul ingineriei sau al arhitecturii.
Ștefana Todică: La ce ne uităm?
Mihai Pavel: În primul rând, ne uităm dacă există piesele legale, dacă există autorizație de construire, recepția clădirii. După aceea, dacă există proiectul de rezistență, care trebuie să fie complet, - adică să aibă toate planșele, nu să fie parțial, doar pentru autorizarea de construire, și proiectul tehnic de execuție.
“Există aparate, în ziua de azi, cu care putem afla cât fier-beton se află într-un perete sau cât de gros e peretele respectiv”
Pavel atrage atenția că, mai ales în cazul construcțiilor ridicate în regie proprie, documentația este adesea parțială și insuficientă, ceea ce face și mai importantă apelarea la un specialist.
“Există laboratoare, există specialiști, există aparate în ziua de astăzi cu care se poate verifica calitatea materialelor puse în operă, se poate verifica modul de armare, grosimea peretelui” spune Pavel, care atrage însă atenția că datele trebuie interpretate de un specialist, pentru a oferi o imagine relevantă asupra situației clădirii.
Mihai Pavel: “Spre exemplu, dacă eu îmi cumpăr un apartament la etajul 6 al unui bloc și aduc un specialist care doar să scaneze prin perete, și văd că am un perete de beton de 30 de centimetri armat cu patru bare de diametru 16 mm, informația asta nu-mi spune nimic, pentru că trebuie interpretată de un specialist.
În Turcia a fost “o acțiune seismică ieșită din comun”
Mihai Pavel: (În Turcia) e un cumul de factori. Să nu uităm că cele două cutremure care au lovit Turcia în mod succesiv, în interval de mai puțin de o zi, au fost cutremure distructive, de suprafață, care provoacă daune extraordinar de mari, pe o arie restrânsă. Dar pe acea arie pe care provoacă daunele, acestea sunt extensive, sunt foarte, foarte puternice.
Acțiunea seismică din Turcia a fost una ieșită din comun, iar răspunsul clădirilor a fost pe măsură, în sensul că doar acele clădiri care au fost proiectate ținând cont mai bine de reglementările tehnice, cu materiale de calitate și cu un sistem de verificare și de observație mai stricte, au avut o șansă să rămână în picioare, a explicat el.