Catastrofa in Ucraina. Trenul cu corpurile pasagerilor zborului MH17 a parasit gara. Cadavrele, predate Olandei. LIVE UPDATE

×
Codul embed a fost copiat

 21 iulie 2014. Trenul care transporta victimele avionului malaysian prabusit in estul Ucrainei va face 10-12 ore pana in orasul Harkov, dupa ce va trece prin zone aflate sub controlul insurgentilor prorusi, anunta premierul Olandei, Mark Rutte.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

-► O echipa de anchetatori olandezi a examinat luni trupurile neinsufletite ale victimelor

-► Bombardamente in zona garii din Donetk. Civilii, evacuati in microbuze. O parte au fugit pe jos, in grupuri

Citește și
Rusia
Rusii de rand se tem de consecintele prabusirii avionului din Ucraina. "Oare Statele Unite ne vor ataca acum?"

-► Convorbire dintre rebelii prorusi, autentificata de experti americani

-► Separatistii prorusi anunta că 282 de cadavre au fost recuperate de la locul catastrofei

-►Barack Obama: Rusia are obligatia de a facilita accesul la locul avionului prabusit

UPDATE 22:00 Trenul cu vagoane frigorifice a plecat din gara Torez, aflata sub controlul separatistilor, la ora 19.00 (19.00, ora Romaniei). Trenul va trece prin Donetk, dupa care se va indrepta spre Harkov.

"Donetk se afla sub controlul rebelilor. Trenul va ajunge la Harkov. Presedintele Petro Poroşenko mi-a spus ca va dura 10-12 ore ca trenul sa ajunga la Harkov", a precizat Mark Rutte.

Cadavrele victimelor prabusirii avionului malaysian in estul Ucrainei vor fi predate Olandei, a anuntat premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak.

UPDATE 19:30 Cadavrele victimelor prabusirii avionului malaysian in estul Ucrainei vor fi predate Olandei, anunta premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak.

Trenul care transporta corpurile victimelor prabusirii avionului malaysian a parasit gara Torez, din regiunea Donetk, anunta martori citati de AFP.

Trenul urmeaza sa ajunga in orasul Harkov, aflat sub controlul Kievului, unde corpurile vor fi examinate si identificate, dupa care ar urma sa fie trimise in Olanda.

UPDATE 18:20 Rusia trebuie sa exercite influenta pe care o are asupra separatistilor prorusi pentru a facilita accesul la locul prabusirii avionului malaysian, afirma presedintele Statelor Unite, Barack Obama, precizand ca prefera gasirea unei solutii politice la criza din Ucraina.

"Au trecut deja patru zile de la doborarea avionului malaysian. Inimile noastre sunt indurerate din cauza vietilor pierdute, iar gandurile noastre sunt la familiile victimelor", a declarat Barack Obama.

"Prioritatea este recuperarea corpurilor celor pierduti si trebuie sa intelegem ce s-a intamplat, adevarul trebuie sa se afle", a spus Obama, notand ca separatistii prorusi continua sa impiedice accesul la locul dezastrului, tragand focuri de arma si mutand cadavrele victimelor.

"Mutarea cadavrelor este o insulta pentru cei care au pierdut rude apropiate si pentru lumea civilizata", a continuat presedintele SUA.

"Rusia are o influenta extraordinara, Rusia a antrenat separatistii, le-a oferit armament, inclusiv sisteme antiaeriene; data fiind influenta, Rusia trebuie sa ii convinga pe separatisti sa coopereze in  investigatie", a ada ugat Obama.

"Presedintele Vladimir Putin a promis ca va exercita influenta. Cuvintele lui Putin trebuie insotite de fapte", a subliniat Obama.

UPDATE 17:22  "In vagoanele frigorifice se afla 282 de cadavre. Din pacate, 16 victime nu au fost descoperite", a declarat Aleksandr Borodai, "premierul" din autoproclamata Republica Populara Donetk.

UPDATE ORA 17:00 In urma prabusirii avionului MH17 in Ucraina, Marea Britanie, Franta si Germania au avertizat ca noi sanctiuni ar putea fi adoptate marti, la Bruxelles, de ministrii Afacerilor Externe, daca presedintele Vladimir Putin nu obtine de la separatistii prorusi din Ucraina un acces "liber si total" la locul catastrofei.

"UE va fi pregatita sa ia masuri suplimentare, in noi domenii, in special cel al bunurilor industriale sofisticate ce pot avea o dubla întrebuinţare, mai ales în scopuri de apărare", a declarat David Cameron pentru Sky News.

UPDATE ORA 14:00 O echipa de anchetatori olandezi a examinat luni cadavre ale victimelor zborului MH17 depuse la bordul unui tren, la Torez, in Ucraina, in apropiere de locul catastrofei, intr-o zona aflata sub controlul rebelilor, a constatat un jurnalist AFP. Cu fata acopeira de masti, insotiti de reprezentanti OSCE, anchetatorii respectivi au deschis cele cinci vagoane, care ar fi fost refrigerate, dar care se pare ca, de fapt, nu erau.

Unii erau vizibil afectati de mirosul puternic de cadavre aflate in descompunere, inclusiv membri ai "escortei" de rebeli. "Stocarea corpurilor este de buna calitate", a declarat Peter Van Vilet, un expert medico-legal olandez, insarcinat cu coordonarea misiunii din estul Ucrainei, in mijlocul a aproximativ 50 de persoane inarmate, in fata sediului garii de la Torez. Delegatia a anuntat ulterior ca va merge la locul prabusirii. In Olanda, premierul Mark Rutte a declarat ca obiectivul tarii sale este ca trenurile sa plece catre teritoriul controlat de catre Ucraina, de preferinta catre importantul oras vecin Harkov. "Separatistii au spus ca este necesar ca observatori internationali sa fie prezenti la plecarea trenului. Expertii olandezi sunt observatori internationali, ei pot sa indeplineasca acest rol", a adaugat el.

UPDATE ORA 13:35 Premierul australian, Tony Abbott, a cerut ca trupurile persoanelor decedate in urma prabusirii unui avion al Malaysia Airlines in Ucraina sa fie "tratate cu respect" si si-a exprimat temerea ca vor fi distruse probe in continuare, relateaza AFP. Abbott s-a alaturat protestelor indignate ale liderilor din toata lumea, cerand deplina cooperare a Rusiei in ceea ce a devenit o ancheta deosebit de delicata privind prabusirea avionului Boeing al companiei malaysiene, care asigura legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, avand la bord 298 de persoane din aproximativ zece tari. In total, 28 de cetateni australieni si noua persoane cu rezidenta in Australia se aflau la bordul avionului, care ar fi fost doborat joi de o racheta sol-aer, deasupra Ucrainei. Abbott a apreciat ca recuperarea cadavrelor este o prioritate.

UPDATE ORA 13:28 Kievul ordona incetarea luptelor pe o raza de 40 de kilometri in jurul locului prabusirii. "Am ordonat: pe o raza de 40 de kilometri de la locul tragediei, militarii ucraineni sa-si intrerupa imediat operatiunile si sa se abtina de la a deschide focul", a declarat Porosenko, care l-a vizitat luni pe ambasadorul Malaysiei la Kiev.

UPDATE ORA 13:10 Imagini surprinse imediat dupa tragedia aviatica din Ucraina dovedesc faptul ca rebelii au furat din bagajele oamenilor. Liderii pro-rusi si-au indemnat subalternii sa stranga toate dispozitivele de stocare a informatiilor.

Pe de alta parte, un grup de anchetatori olandezi a fost lasat sa inspecteze cadavrele stranse in doua trenuri frigorifice. Pana acum au fost recuperate trupurile a 251 de victime, dintre cele 289 de persoane care se aflau la bordul aeronavei.

Incertitudinea si vestile contradictorii sporesc durerea rudelor:

Mama unui tanar olandez: "Cand stau in pat noaptea, il vad pe fiul meu zacand pe camp. Trebuie sa vina acasa...toata lumea trebuie sa vina acasa."

UPDATE ORA 13:00 Separatistii prorusi anunta ca 247 de cadavre au fost transportate in estul Ucrainei

Cadavrele a 247 dintre victimele avionului apartinand Malaysia Airlines au fost transportate intr-un tren cu vagoane frigorifice la Torez, intr-o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi din estul Ucrainei, a anuntat, luni, un purtator de cuvant al rebelilor, relateaza AFP.

Purtatorul de cuvant al "premierului" din autoproclamata Republica Populara Donetk, Aleksandr Borodai, a anuntat ca, deocamdata, nu este necesar un al doilea tren pentru transportarea cadavrelor, in timp ce Kievul sustine ca un al doilea tren cu patru vagoane frigorifice a plecat spre localitatea Torez.

La randul sau, Andrei Purghin, "adjunctul premierului" din "Republica Populara Donetk" a declarat, citat de agentia Interfax, ca ramasitele victimelor nu vor fi "transferate" la Harkov, zona aflata sub controlul fortelor guvernamentale ucrainene, decat dupa sosirea expertilor internationali la Torez.

Potrivit purtatorului de cuvant al "premierului" Aleksandr Borodai, trei experti olandezi au sosit la Donetk, bastion al separatistilor prorusi, insa nu a precizat daca acestia se vor deplasa la locul prabusirii avionului Malaysia Airlines. O echipa cu numerosi experti olandezi a sosit luni dimineata la Harkov. De asemenea, o echipa de experti malaysieni, sosita duminica la Kiev, este asteptata luni la Donetk, potrivit purtatorului de cuvant al separatistilor.

Pe de alta parte, ministrul malaysian al Transporturilor, Liow Tiong Lai, a anuntat duminica seara, intr-un comunicat, ca autoritatile ucrainene au avertizat ca nu pot asigura securitatea expertilor internationali la locul catastrofei. De asemenea, autoritatile de la Kiev au cerut "acces imediat si fara restrictii la locul tragediei si garantarea securitatii" expertilor straini.

Intre timp, confruntari violente intre fortele separatiste si trupele ucrainene au loc in apropiere de zona in care s-a prabusit avionul Malaysia Airlines, cel mai probabil doborat de o racheta sol-aer lansata, potrivit Washintonului, de rebelii separatisti.

De la prabusirea avionului, nu a fost decretata o incetare a focului in regiune. In gara din Torez, patru rebeli inarmati patrulau luni dimineata, potrivit corespondentilor AFP. Unul dintre acestia verifica zona cu un caine, in timp ce zeci de pasageri asteptau sosirea unui tren. Aflat pe peronul garii, Nikolai, spune ca "a decis sa-si trimita sotia si fiica in Rusia". "In pofida prabusirii avionului, confruntari au loc zilnic. Daca pot trage asupra unor avioane, va imaginati ce ni se poate intampla", spune el.

"Nimeni nu intelege de ce expertii internationali nu sunt inca aici. La patru zile de la prabusirea avionului, cadavrele se afla in continuare pe camp. Este ingrozitor pentru familiile victimelor", adauga el.

UPDATE ORA 12:00 Ucraina este pregatita sa incredinteze Olandei coordonarea anchetei internationale cu privire la prabusirea avionului malaysian, doborat probabil de o racheta, "tara care a suferit cel mai mult", a declarat luni premierul Arseni Iateniuk, relateaza AFP. "Am gasit 272 de cadavre, 251 sunt deja in trenul (cu sistem de) refrigerare (...). Suntem pregatiti sa trimitem toate cadavrele la Amsterdam" in vederea procedarii la autopsiere si in vederea efectuarii expertizelor independente necesare, a adaugat Iateniuk intr-o conferinta de presa. Un tren cu cinci vagoane, prevazute cu sistem de refrigerare, in care se afla cadavre ale victimelor prabusirii, stationa luni dimineata la Torez, nu departe de locul prabusirii, a constat un jurnalist AFP.

UPDATE ORA 11:00 Un bombardament de artilerie avea loc luni in zona garii din Donetk, transmite AFP. Circulatia pe strazile din cartier a fost blocata de catre combatanti separatisti. Civili erau evacuati cu minibuze de transport in comun. Unii locuitori fugeau in grupuri, pe jos. Partea de est a Ucrainei este devastata de peste trei luni de un conflict armat intre separatisti prorusi si autoritatile de la Kiev, care acuza Moscova ca-i sustine pe rebeli.

"Ieri, am inceput sa transferam cadavrele deoarece nu mai puteam astepta, din cauza caldurii si, de asemenea, zonei, in care exista multi caini si animale salbatice", a explicat "premierul" republicii autoproclamate Donetk, in cursul unei conferinte de presa.

"Am transferat cadavrele din respect pentru familii", a continuat el. "O suta cincizeci si sase de cadavre au fost transferate la Torez (un sat situat in apropiere de locul prabusirii) in vagoane frigorifice" si vor ramane in aceasta localitate pana la sosirea expertilor, a adaugat Aleksandr Borodai.

Un jurnalist al AFP a vazut duminica dupa-amiaza cinci vagoane frigorifice stationand in gara Torez. Motorul locomotivei functiona, probabil pentru a alimenta sistemul de racire, in timp ce o angajata a cailor ferate declara ca "asteapta ordine" si nu stie cand ar urma sa plece trenul.

O confuzie persista in legatura cu numarul cadavrelor plasate la bordul trenului, un purtator de cuvant al OSCE anuntand, citandu-i pe rebeli, ca erau 169, in timp ce un oficial ucrainean a evocat "192 de cadavre si opt fragmente de corp".

Liderul rebel nu a oferit informatii despre soarta celorlalte cadavre, in timp ce, potrivit autoritatilor ucrainene, 38 dintre ele ar fi fost transportate la serviciul de medicina legala al unui spital regional. 298 de persoane, dintre care 192 de cetateni olandezi, au murit in urma prabusirii unui avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines.

Borodai s-a aratat surprins ca expertii internationali inca nu au ajuns in zona. "De ce expertii nu sunt aici? Avem contacte cu malaysienii, care ar urma sa soseasca in cursul serii, dar ei sunt singurii", a spus el. Pasagerii zborului MH17 "sunt victime colaterale ale genocidului armatei ucrainene", a mai afirmat liderul rebel.

Referitor la incheierea unui armistitiu in vederea facilitarii recuperarii cadavrelor si muncii expertilor, el a reafirmat ca autoritatile de la Kiev l-au refuzat. "Pentru o incetare a focului, trebuie sa fie doi. Noi suntem pregatiti pentru o incetare a focului, dar armata ucraineana nu este pregatita", a spus el.

O convorbire telefonica ce ii incrimineaza pe rebeli in prabusirea avionului a fost autentificata

O convorbire telefonica intre doi sefi rebeli inregistrata de serviciile de securitate ucrainene, ce arata ca oamenii din subordinea celor doi lideri au doborat un avion civil, a fost autentificata de experti americani, a anuntat duminica Ambasada Statelor Unite la Kiev, relateaza AFP.

"Datele audio furnizate presei de catre serviciul de securitate ucrainean au fost examinate de experti ai comunitatii de informatii care au confirmat ca este vorba de conversatii autentice intre lideri separatisti cunoscuti", a anuntat misiunea diplomatica americana intr-un comunicat.

Potrivit acestui comunicat, teza principala, "bazata pe mai multe elemente", este ca "zborul MH17 a fost probabil doborat de o racheta sol-aer SA-11 (Buk), lansata din teritoriul controlat de separatisti in estul Ucrainei".

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au publicat joi seara interceptarea a ceea ce a fost prezentata drept o conversatie intre doi lideri rebeli dupa examinarea locului prabusirii.

"Baietii de la punctul de control Cernuhin au doborat avionul. S-a dezintegrat in aer", a spus unul dintre ei, "Maiorul".

"Si atunci?", a intrebat celalalt, "Grecul".

"Este un avion civil in proportie de 100%" (...).

"Ati gasit arme?".

"Nu, nimic, doar elemente civile".

"Acte?".

"Exista aici un student indonezian".

Aceasta inregistrare a fost precedata de o conversatie intre seful rebel Igor Bezler, un cetatean rus care vorbeste cu colonelul din serviciile secrete militare rusesti Vasili Gheranin, ofiterul sau de legatura, potrivit Kievului.

"Tocmai am doborat un avion (...) Am plecat sa il cautam si sa facem fotografii", a spus Bezler. Prezentand acest elemente, seful SBU Valentin Nalivaicenko a declarat ca este vorba de conversatii "ale unor ofiteri din cadrul GRU (serviciul secret militar rusesc) interceptate si transcrise in baza legii".

Expertii internationali vor sosi luni la locul prabusirii avionului malaysian, a anuntat Mark Rutte

Expertii internationali vor sosi luni la locul prabusirii avionului malaysian in zona ocupata de catre rebelii prorusi, in estul Ucrainei, a anuntat duminica premierul olandez, Mark Rutte, relateaza AFP.

"OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) vrea sa efectueze misiunea de identificare impreuna cu expertii olandezi maine dimineata", la locul prabusirii, a declarat Rutte pentru jurnalisti, la Haga.

Olandezii vor coordona sarcina dificila de identificare a celor 298 de victime ale accidentului, a anuntat Mark Rutte.

Cameron i-a spus lui Putin ca este "total inacceptabil" faptul ca avionul malaysian a fost doborat

Premierul britanic, David Cameron, i-a spus presedintelui rus, Vladimir Putin, ca este "total inacceptabil" faptul ca avionul malaysian a fost doborat, probabil de catre separatisti prorusi, relateaza AFP.

"Indiciile sugereaza ca separatistii prorusi sunt responsabili si premierul a declarat clar ca daca Rusia vrea sa dea vina pe altii, ar trebui sa-i aduca probe credibile si convingatoare", potrivit unui comunicat publicat de Downing Street dupa o conversatie telefonica intre premierul britanic si presedintele rus.

Cameron l-a sunat pe Putin pentru a-i solicita sa-si exercite influenta pe langa separatistii prorusi in vederea garantarii accesului pentru experti la locul prabusirii zborului MH7, soldat cu moartea a 298 de persoane.

"G7 si Uniunea Europeana au indemnat (...) Rusia sa puna capat ajutorului pe care il acorda separatistilor si sa se alature eforturilor restului lumii in vederea gasirii unei rezolvari pasnice", se arata in comunicat.

"Ministrii europeni de Externe se vor reuni marti, la Bruxelles, pentru a discuta pe marginea unor noi sanctiuni impotriva Rusiei", subliniaza Downing Street.

Credinciosii din Olanda s-au rugat duminica pentru victimele zborului MH17

Credinciosii din Olanda, o tara in doliu, s-au rugat duminica pentru cele 298 de victime decedate in urma prabusirii in Ucraina a zborului MH17, relateaza AFP.

"Ceea ce ar fi trebuit sa fie inceputul unei vacante frumoase a devenit un cosmar", a declarat la congregatia din Meersen, in sudul Olandei, parintele Wim van Meijgaarden.

Dintre cele 298 de victime decedate joi in urma prabusirii unui avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, probabil din cauza unei rachete sol-aer, 80 aveau cel putin 18 ani si 193 erau cetateni olandezi.

"Un avion civil a fost impuscat in cer de catre grupuri militante din Ucraina", a declarat preotul in timpul unei mese transmise in direct la televiziunea olandeza.

"Inimile noastre sunt cu familiile si durerea noastra cu cei care plang moartea lor", a adaugat el, respingand ferm numeroasele apeluri la razbunare exprimate pe retelele de socializare.

"Ce este mai important: sa te razbuni pe vinovati sau sa te gandesti la victime si la apropiatii lor", a intrebat el. In numeroase biserici, cate 298 de lumanari au fost aprinse in memoria victimelor.

Aprinderea unei lumanari permite depasirea sentimentelor de durere si neputinta, a dat asigurari vicarul Jochem Stuiver, la Maarsen, un orasel din centrul Olandei.

Seful episcopilor olandezi, cardinalul Wim Eijk, i-a indemnat, la randul sau, pe credinciosi sa faca tot posibilul pentru a oferi ajutor si sustinere celor aflati in doliu.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Catastrofa in Ucraina. Kievul publica o noua inregistrare cu rebelii, care ar dovedi interesul Moscovei de a controla ancheta
Catastrofa in Ucraina. Kievul publica o noua inregistrare cu rebelii, care ar dovedi interesul Moscovei de a controla ancheta

20 iulie 2014. Serviciile de spionaj americane confirma ca Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, incercand sa aduca echipamentele inapoi pe teritoriul rus dupa doborarea avionului de pasageri malaysian.

Rusii de rand se tem de consecintele prabusirii avionului din Ucraina.
Rusii de rand se tem de consecintele prabusirii avionului din Ucraina. "Oare Statele Unite ne vor ataca acum?"

Rusii de rand se tem ca, in urma prabusirii avionului Malaysian Airlines din Ucraina, prabusire atribuita Rusiei, tara lor ar putea fi atacata de Statele Unite.

"Se rostogoleau deasupra mea. Am crezut ca sunt bombe". Marturiile ucrainenilor din satele unde a plouat la propriu cu oameni

Oameni care cadeau din cer, fum si miros de moarte. Sunt marturiile socante ale satenilor ucraineni din zona deasupra careia avionul malaysian a fost pulverizat in aer.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.