Catastrofa in Ucraina. Kievul publica o noua inregistrare cu rebelii, care ar dovedi interesul Moscovei de a controla ancheta
20 iulie 2014. Serviciile de spionaj americane confirma ca Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, incercand sa aduca echipamentele inapoi pe teritoriul rus dupa doborarea avionului de pasageri malaysian.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
19:00 196 dintre cele 298 de victime ale catastrofei aeriene din Ucraina au fost recuperate si duse intr-un loc necunoscut. Stranse de pe camp de mineri, sateni si angajati ai Ministerului ucranian pentru Situatii de Urgenta, trupurile au fost preluate de rebeli pro-rusi. Confuzia cu privire la destinatia convoiului amplifica furia liderilor occidentali si suferinta rudelor. Mai mult, expertilor internationali inca nu li s-a permis accesul la locul tragediei, iar despre soarta cutiilor negre nu se stie, oficial, nimic.
Alegeri 2024
08:00
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
07:35
Bucuria de la sediile USR și PSD după anunțarea exit-poll-urilor s-a terminat rapid. Călin Georgescu este în turul 2
Pe campul de langa Hrabovo, unde s-a prabusit avionul malaysian, minerii veniti sa stranga cadavrele fac descoperiri atat de infioratoare incat au nevoie ei insisi de asistenta medicala. Oamenii nu au nici pregatirea, nici compasiunea de care ar avea nevoie in asemenea imprejurari. Stranse in mormane la marginea drumului, trupurile au fost apoi mutate intr-un tren frigorific.
Lipsa flagranta de respect fata de victime i-a infuriat pe responsabilii occidentali. Cele mai vehemente reactii vin din Olanda, tara din care provin mai bine de jumatate dintre pasageri.
"Sunt socat de imaginile de la locul tragediei, care tradeaza o lipsa de respect strigatoare la cer. Impotriva tuturor regulilor unei investigatii serioase, oamenii se plimba liberi printre ramasite si obiecte personale si recognoscibile ale victimelor. E de-a dreptul dezgustator", a spus Mark Rutte, prim-ministrul Olandei.
Zona pe care sunt imprastiate resturile avionului si ale victimelor este controlata de rebeli, adica exact aceiasi indivizi despre care se crede ca au si doborat avionul, cel mai probabil din greseala.
Observatorilor OSCE li se ingaduie doar un acces restrictionat in perimetru. Sunt urmariti pas cu pas de rebelii inarmati, iar uneori li se blocheaza inaintarea prin vehicule mari puse de-a curmezisul drumului. Pe de alta parte, in zona umbla netulburati atat localnici, cat si ziaristi.
"Este o experienta stranie, cutremuratoare, sa mergi printre resturile avionului de pasageri. Ramasitele echipajului si ale pasagerilor zac pretutindeni si totusi inca n-a ajuns nimeni aici pentru a incerca sa afle ce s-a petrecut", a spus Phil Black, corespondent CNN.
Daca initial i-au acuzat pe rebeli, oficialii ucraineni invinuiesc acum deschis Rusia. ''Nu teroristii beti controlati de rusi au apasat pe buton. A facut-o cineva bine antrenat, cineva care stie cum functioneaza acest echipament rusesc'', a spus Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei
Mai mult, Kievul a difuzat duminica o noua interceptare a unei discutii intre rebeli. Dateaza de vineri, 18 iulie, si ar dovedi interesul Moscovei de a controla ancheta.
"Este un teritoriu controlat de rusi, rebelii sunt sustinuti de Rusia si e foarte probabil ca tot rusii sa fi furnizat insurgentilor si echipamentul. Rusia nu se poate spala pe maini de povestea asta", a spus Tony Abbott, prim ministrul Australiei.
In tot acest timp, rudele victimelor trec de la deznadejde la furie.
"Cineva mi-a omorat fratele cu o nenorocita de racheta. Nici macar nu imi pasa cine a tras. Chiar daca as sti numele persoanei care a lansat racheta, nu schimba situatia cu nimic", a spus Alexandra Anghel, sora lui Andrei Anghel.
In avion se aflau 298 de oameni, care aveau planuri de viitor si, poate, cariere stralucite in fata. Iar 80 de victime erau copii. Printre pasageri se afla si Karlijn, o olandeza de 25 de ani, doctorand in Statele Unite.
Tragedia din Ucraina a spulberat familii intregi. John Allen, in varsta de 43 de ani, un renumit avocat britanic, se afla in avion alaturi de sotia si cei trei copii ai lor. Plecau intr-o vacanta mult asteptata in Indonezia. Bancherul Andrew Hoare, tot din Marea Britanie, s-a imbarcat si el alaturi de sotie si cei doi copii, in avionul al carui zbor avea sa fie curmat brutal joi seara, in Estul Ucrainei.
18:30 Ucraina nu este in masura sa garanteze siguranta expertilor internationali la locul prabusirii avionului malaysian, zona fiind sub controlul separatistilor prorusi, afirma vicepremierul ucrainean Volodimir Groisman, citat de AFP. "Autoritatile ucrainene nu pot garanta securitatea in aceeasta zona. Iar Rusia nu a luat inca decizia de a garanta securitatea", a declarat Groisman. Statele Unite, Franta, Olanda, Australia, Germania si Marea Britanie indeamna Rusia sa faciliteze accesul la locul prabusirii avionului malaysian, in estul Ucrainei, considerand inadmisibila actuala situatie.
17:30 Un avion al companiei Air India zbura la circa 25 de kilometri de aeronava malaysiana prabusita joi in estul Ucrainei, pilotii incercand in zadar sa ia legatura cu echipajul aparatului de zbor malaysian, informeaza ziarul Times of India. Avionul companiei Air India zbura de la New Delhi spre Birmingham si s-a aflat, deasupra Ucrainei, la 25 de kilometri de aeronava malaysiana care probabil a fost doborata de o racheta. Controlorii de trafic aerian din Ucraina au rugat echipajul avionului indian sa incerce sa ia legatura cu aparatul malaysian, dat fiind ca pilotii acestuia din urma nu mai raspundeau. "Avionul Air India se afla la mai putin de 25 de kilometri de aeronava malaysiana cand aceasta a fost atinsa de o racheta. Pilotii au incercat fara succes sa ia legatura cu echipajul malaysian. Cand au aflat ca avionul a fost doborat, pilotii indieni au fost socati", a declarat o sursa aeroportuara indiana.
16:50 Sistemele de rachete utilizate pentru doborarea avionului de pasageri malaysian in estul Ucrainei erau din Rusia, afirma secretarul de Stat american, John Kerry. "Este destul de clar ca este vorba de un sistem de rachete transferat din Rusia si oferit insurgentilor separatisti din Ucraina", a declarat Kerry intr-un interviu acordat CNN. Secretarul de Stat american a denuntat o situatie "grotesca" la locul prabusirii avionului malaysian. "Ceea ce se intampla este intr-adevar grotesc", a declarat Kerry la postul NBC. "Este ceva ce intra in contradictie cu tot ceea ce presedintele Vladimir Putin si Rusia au spus ca vor face", a continuat seful diplomatiei americane.
Western leaders pile pressure on Russia over #MH17 disaster http://t.co/HAR4nrRDOx pic.twitter.com/KnoAqe8asE
— ITV News (@itvnews) July 20, 2014
16:00 Insurgentii prorusi din regiunea Donetk au anuntat ca au gasit cutiile negre ale avionului de pasageri prabusit joi, informeaza AFP. "Au fost gasite aparate care ar putea fi cutiile negre", a declarat Aleksandr Borodai, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Donetk". Liderul separatist a declarat ca aparatele vor fi predate expertilor internationali. "Noi nu avem specialisti pentru a le analiza si nu avem incredere in expertii ucraineni", a spus Borodai.
14:15 Francois Hollande someaza Rusia sa faciliteze urgent accesul la locul prabusirii avionului
"Presedintele rus, Vladimir Putin, trebuie sa obtină rapid accesul liber si total in zona prabusirii Cursei MH17", a declarat Hollande dupa ce a discutat prin telefon cu premierul britanic, David Cameron, si cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
"Daca Rusia nu va lua imediat masurile necesare, vor exista consecinte din partea Uniunii Europene cu ocazia Consiliului pentru Afaceri Externe programat marti", atrage atentia Presedintia Frantei.
14:05 OSCE: Cel putin 169 de corpuri ale victimelor avionului au fost plasate intr-un tren frigorific
Inspectorii OSCE au fost informati ca trenul in care sunt cadavrele victimelor este stationat in gara Torez, in regiunea Donetk.
Berkut guarding #MH17 bodies are most serious guys I've seen anywhere out east. Total opposite of crash site chaos. pic.twitter.com/mlzfgznysT
— max seddon (@maxseddon) July 20, 2014
Serviciul ucrainean pentru Situatii de Urgenta, citat de CNN, anuntase ca echipele de interventie ucrainene au gasit 196 de cadavre ale persoanelor aflate la bordul avionului Malaysia Airlines prabusit in estul Ucrainei.
The Guardian scrie ca insurgentii separatisti de la fata locului au refuzat sa dezvaluie cate cadavre se afla in tren, iar mecanicul le-a declarat ca nu stie care este destinatia trenului.
"Cautarile sunt ingreunate de prezenta insurgentilor separatisti", explica institutia, precizand ca 380 de angajati participa la eforturile de cautare a celor 298 de pasageri si membri ai echipajului Cursei MH17. Cautarile se desfasoara pe o arie de 34 de kilometri patrati.
13:30 Oficial SUA: Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete rebelilor din Ucraina
"Rusia a oferit sisteme sofisticate de rachete insurgentilor prorusi din estul Ucrainei", declara un oficial din cadrul serviciilor de informatii americane citat de ziarul The Washington Post.
"Credem ca au incercat sa readuca in Rusia cel putin trei sisteme de rachete de tip Buk. Serviciiile secrete americane aveau indicii de circa o saptamana ca astfel de sisteme fusesera aduse in Ucraina", a precizat oficialul american, care a preferat sa ramana anonim.
11:55 David Cameron il someaza pe Vladimir Putin sa faciliteze accesul la locul prabusirii avionului.
"Uniunea Europeana trebuie sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei, daca Moscova nu modifica abordarea in cazul anchetei privind doborarea avionului companiei Malaysia Airlines", a scris David Cameron in publicatia The Sunday Times.
"A venit vremea ca UE sa arate ca puterea, influenta si resursele sale conteaza. UE trebuie sa isi sustina principiile", a adaugat Cameron.
"Daca presedintele Putin nu schimba abordarea fata de Ucraina, atunci Europa si Occidentul trebuie sa schimbe in mod fundamental abordarea fata de Rusia", a atras atentia premierul britanic.
Zece britanici se aflau la bordul avionului malaysian prabusit in Ucraina.
11:30 Echipele de interventie au recuperat 196 de cadavre ale persoanelor aflate in avionul malaysian, scrie CNN
"Cautarile sunt ingreunate de prezenta insurgentilor separatisti", explica institutia, precizand ca 380 de angajati participa la eforturile de cautare a celor 298 de pasageri si membri ai echipajului Cursei MH17. Cautarile se desfasoara pe o arie de 34 de kilometri patrati.
Situatia la locul prabusirii avionului s-a imbunatatit fata de sambata, a declarat Michael Bociurkiw, un purtator de cuvant al Misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.
10:02 Oficialul olandez a spus ca Putin are "o ultima sansa de a dovedi ca vrea sa ajute" dupa o discutie aprinsa cu liderul de la Kremlin, potrivit The Guardian.
"Am fost socat de pozele care arata modul total lipsit de respect in care sunt abordate operatiunile de la locul prabusirii. Este revoltator", a spus Rutte.
Dutch Prime Minister Mark Rutte says Vladimir Putin has ‘one last chance’ to show he wants to help with MH17 crash: http://t.co/czUlpu2CIt
— Yahoo News (@YahooNews) July 19, 2014
Ucraina acuza in mod direct Rusia de doborarea avionului Malaysian Airlines
Ucraina acuza fatis Rusia pentru doborarea avionului cu 298 de oameni la bord. Lansatorul de rachete, echipajul acestuia si ordinul de lansare - toate au venit din Rusia, sustin serviciile de informatii ucrainene.
Mai mult, Rusia incearca acum sa ascunda dovezile incriminatoare, mai spun autoritatile de la Kiev. Suspiciunile sunt alimentate si de faptul ca rebelii pro-rusi care controleaza zona nu coopereaza cu observatorii OSCE.
International monitors trying to secure Ukraine crash site amid worries that it has already been compromised: http://t.co/ddAcxZMKLP
— The Associated Press (@AP) July 20, 2014
Pe campul de langa Grabovo, unde s-a prabusit avionul malaysian, minerii veniti sa stranga cadavrele fac descoperiri atat de infioratoare incat au nevoie ei insisi de asistenta medicala. Oamenii nu au nici pregatirea, nici echipamentul, si nici compasiunea de care este nevoie in asemenea circumstante.
''Suntem socati de informatiile potrivit carora trupurile sunt tarate de colo-colo. Olandezii sunt suparati, furiosi sa auda asa ceva'', a spus Frans Timmermans, ministrul olandez de Externe.
Zona pe care sunt imprastiate resturile avionului si ale victimelor este controlata de rebeli, iar observatorii OSCE au putut doar privi de pe margini ce se intampla. Observatorii au vazut totusi resturi de avion care par sa fi fost mutate din locul initial si bagaje in care este evident ca s-a umblat. Pe de alta parte, nu e clar unde sunt duse trupurile, iar ucrainenii acuza Rusia ca incearca sa ascunda probe.
Rescuers gather dead at Ukraine #MH17 crash site under rebel watch http://t.co/F03EHX8Omw pic.twitter.com/MsVEtQoNzy
— Agence France-Presse (@AFP) July 19, 2014
''Mercenari rusi au incarcat cadavrele in camioane acoperite si le-au dus la Donetk. Avem informatii ca li s-a ordonat sa gaseasca ramasite ale rachetei care a doborat avionul'', a spus Andrii Lysenko, purtatorul de cuvant al Consiliului de Aparare Nationala.
Daca pana acum ii acuzau pe rebeli, oficialii ucraineni acuza acum deschis Rusia de implicare in aceasta catastrofa.
''Cei care operau sistemul BUK M1 erau cetateni rusi si venisera din Rusia, ca si lansatorul de rachete. Nu stim sigur cine a dat ordinul, credem ca GRU (serviciile de informatii militare ruse) sau FSB (serviciile de informatii civile)", a spus Vitali Nayda, seful serviciilor de informatii ucrainene.
''Nu teroristii beti controlati de rusi au apasat pe buton. A facut-o cineva bine antrenat, cineva care stie cum functioneaza acest echipament rusesc'', a spus premierul ucrainean Arseni Iateniuk.
Acuzatii absurde, este replica Moscovei, care cere Ucrainei sa explice unde se aflau lansatoarele sale de rachete in momentul doborarii avionului malaiezian.
''Vrem sa stim cine e vinovat si vrem dovezi. Nu doar cine a apasat pe tragaci, ci si cei care au facut totul posibil'', a mai spus Timmermans.
Dutch PM urges Putin to pressure Ukraine rebels to allow full access to MH17 crash site. http://t.co/S84w9w7rJj
— CNN Breaking News (@cnnbrk) July 19, 2014
Ca si cum Rusia nu are nicio legatura cu rebelii, intr-o discutie la telefon cu premierul Olandei, Putin a subliniat nevoia ca observatorii OSCE sa fie lasati sa-si indeplineasca misiunea.
ANIMATIE GRAFICA 3D cu scenariul doborarii aeronavei Boeing 777.
Un avion Boeing 777, apartinand Malaysia Airlines, care zbura pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prabusit, joi seara, in Ucraina, la granita cu Rusia.
298 de persoane, printre care si un roman, Andrei Anghel, si-au pierdut viata, cele mai multe victime fiind de nationalitate olandeza, 154. Acesta este cel de-al doilea avion pierdut de Malaysia Airlines in ultimele sase luni, dupa aeronava disparuta in Oceanul Indian. Romanul care si-a pierdut viata in Ucraina era student la UMF Cluj.
Vezi AICI cine era Andrei Anghel.
In urma acestui incident, aproape toate companiile aeriene au ales sa nu mai survoleze spatiul aerian ucrainean si sa aleaga rute alternative.
VEZI AICI CUM S-A PETRECUT CATASTROFA DIN UCRAINA
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, prabusire, avion, morti, rachete, Malaysia Airlines,
Dată publicare:
20-07-2014 19:42