Tragedia in care a fost implicat un avion EgyptAir, in urma cu 17 ani. Toti pasagerii de la bord au murit

19-05-2016 17:06

EgyptAir

Zborul EgyptAir 990 circula pe ruta Los Angeles – Cairo, cu escala la New York. In 31 octombrie 1999, aeronava s-a prabusit aproape de coasta estica a Statelor Unite, iar toti cei 217 pasageri au murit.

Avand in vedere ca avionul a cazut in apele internationale, conform Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile, sarcina demarararii unei anchete ii revenea Autoritatii Aeronautice Civile Egiptene, dar cum aceasta nu dispunea de mijloacele necesare, partea americana a inceput cercetarile.

La doua saptamani de la accident Agentia Nationala Americana pentru Siguranta Transportului a descoperit dovezi ce ar sugera un act criminal deliberat si nu un accident sau eroare mecanica si a propus inaintarea dosarului catre FBI. Autoritatile egiptene nu au acceptat aceasta masura, iar ancheta a fost continuata de ANAST.

Pe masura ce dovezile in favoarea unei maini criminale se adunau, Egiptul si-a schimbat la 180 de grade decizia initiala si a deschis propria investigatie.

In final, cele doua anchete au ajuns la concluzii total opuse. Daca cea americana sustinea in continuare faptul ca avionul s-a prabusit din cauza actiunii deliberate a copilotului de rezerva Gameel Al-Batouti, in varsta de 59 de ani, si ca nicio problema tehnica nu ar fi putut justifica modul in care s-a prabusit aeronava, egiptenii dadeau vina pe o serie de defectiuni la sistemul de comanda.

Potrivit unui articol The Guardian din 2002, razbunarea ar fi fost motivul care l-a manat pe Al-Batouti in demersal sau. Acesta primise mustrari pentru hartuire sexuala, iar superiorul care i-a spus ca nu va mai putea zbura pe rutele americane se afla la bordul aeronavei cazute.

Aeronava, un Boeing 767, fusese achizitionata noua de EgyptAir si la momentul accidentului avea o vechime de 10 ani. La bord se aflau 203 pasageri, in mare parte cetateni americani si 14 membri ai echipajului. 

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO