Cât de aproape am fost de un accident nuclear după deconectarea centralei de la Zaporojie
În Ucraina, rușii au deconectat total de la rețeaua electrică centrala nucleară de la Zaporojie pentru prima dată în istorie. Noi fotografii din satelit arată că trupele rusești țin vehicule militare parcate la 60 de metri de reactoare.
La Moscova, Duma de Stat le-a cerut statelor vestice să nu mai livreze arme Ucrainei. În același timp, președintele Vladimir Putin a semnat un ordin prin care creşte efectivele armatei cu 137.000 de oameni.
Pentru prima oară de când a fost construită, centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost deconectată de la rețeaua de alimentare cu energie electrică. De vină au fost incendiile de vegetație izbucnite în regiune, după bombardamentele din ultimele zile. Centrala a continuat să funcționeze pe generatoare cu motorină, ceea ce a împiedicat un eventual accident nuclear.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Dacă generatorul diesel nu ar fi pornit, dacă sistemele automate și tehnicienii noștri nu ar fi lucrat imediat după deconectare, am fi fost nevoiți acum să ne confruntăm cu o urgență radioactivă”.
Locuitorii din orașul Nikopol, aflat pe malul celălalt al râului Nipru, trăiesc în fiecare zi cu teama că s-ar putea întâmpla o tragedie.
Olena Sidoryakina, Nikopol resident: ”O să murim cu toții dacă are loc un accident nuclear. Nu doar noi, în Ucraina, ci întreaga planetă, pentru că e o situație serioasă. Sunt șase reactoare acolo”.
Ucrainenii spun că rușii provoacă incidente la centrala nucleară pentru a forța Kievul să cedeze. Este prima oară când un obiectiv nuclear a ajuns pe linia frontului într-un conflict major.
Michelle Bachelet, comisar ONU: ”Fac apel la președintele rus să înceteze atacurile armate asupra Ucrainei. Centrala de la Zaporojie trebuie să fie demilitarizată imediat”.
Iar reprezentanții Națiunilor Unite le cer rușilor să permită accesul experților Agenției Internaționale la centrala nucleară, pentru a stabili în ce stare sunt echipamentele.
Rafael Grossi, directorul International Atomic Energy Agency: ”Toată lumea e de acord că trebuie să fim acolo, trebuie să mergem cât mai repede. Kievul acceptă, Moscova acceptă. Trebuie să mergem și o să ajungem acolo, sperăm, cât mai repede”.
Mark Wenman, Imperial College London: ”(Specialiștii) vor să vadă sistemele de monitorizare a radiațiilor, vor să vadă dacă mecanismele de protecție funcționează. Și speră să stea de vorbă și cu angajații centralei„.
Centrala de la Zaporojie este relativ modernă, în comparație cu cea de la Cernobîl. A fost construită în anii '80 și a devenit operațională la începutul anilor '90.
Mark Wenman: ”E foarte diferită față de reactorul de la Cernobîl. Și diferența principală e că (reactoarele) sunt izolate într-o clădire, o structură din beton armat extrem de solidă. Pereții au cel puțin un metru grosime. În multe locuri, pereții sunt și mai groși”.
Cu alte cuvinte, clădirea ar putea rezista unui bombardament, dar asta nu înseamnă că nu ar putea avea loc un accident nuclear. Întreruperea furnizării de energie electrică ar putea distruge sistemele de răcire - esențiale pentru funcționarea în siguranță a reactoarelor, iar generatoarele diesel de urgență dau rateuri uneori.
În Estul Ucrainei, crește bilanțul morților în atacul cu rachete rusești asupra gării din orașul Ceaplîne, care a avut loc chiar de Ziua Națională a Ucrainei. Cel puțin 25 de oameni au murit și zeci au fost răniți.
Svitlana Kibits, resident: ”(Rachetele) au căzut în curte. Era un copil de 11 ani acolo, nu știu dacă e viu sau nu. Mă plimb de colo-colo și mă tot gândesc că singura mea speranță e la Dumnezeu. Mă rog să se termine totul cât mai repede. E foarte greu să trăiești așa”.
La câteva minute distanță, o altă salvă de rachete a lovit gara din localitate. Mai multe vagoane de tren au fost distruse într-o clipă.
Olena Budnyk, resident: ”Mă doare sufletul de oamenii ăștia. Când au început să ardă vagoanele... am aflat mai târziu câți oameni au murit și câți au fost răniți. Era și o mașină care trecea pe acolo. Cinci oameni au ars în mașină, printre ei și un copil de 11 ani”.
Pe de altă parte, rușii neagă că ar fi atacat civili în Ceaplîne. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că ar fi distrus un tren militar, plin cu soldați care se îndreptau spre frontul din Donbas.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi in ucraina, centrala nucleara, accident nuclear,
Dată publicare:
26-08-2022 07:55