Cartofi și lapte cu porția, doar un kg pe persoană. Ungaria a introdus raționalizarea în magazine, chiar înainte de Crăciun
În Ungaria sunt tot mai multe rafturi goale în supermarketuri, cu doar câteva zile înainte de Craciun. Oamenii au voie să cumpere doar un kilogram de cartofi și un litru de lapte.
Raționalizarea și penuria sunt urmările deciziei guvernului de la Budapesta de a plafona prețurile alimentelor, cel puțin până în luna aprilie.
Un plan conceput să-i protejeze pe consumatorii ungari de cea mai ridicată rată a inflaţiei din Uniunea Europeană a generat consecinţe nedorite. Retailerul Aldi a decis să introducă o limită de un kilogram de cartofi şi un litru de lapte pentru fiecare cumpărător, ca urmare a creşterii cererii. Alte lanţuri de magazine precum Spar, Lidl şi Tesco au introdus restricţii similare. În aceste condiţii, mulți se întreabă dacă vor putea pregăti bunatățile tradiționale, mai cu seamă rulada cu mac, nelipsită de pe mesele de Crăciun.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Alimentele respective nu lipsesc din magazine, însa este vorba de alternative mai scumpe pentru bunurile ale căror preţuri sunt plafonate. Preţul zahărului a crescut cu 122% comparativ cu luna februarie, în timp ce al laptelui cu un conţinut de grăsime de 1,5% a crescut cu 90%.
György Vamos, secretarul general al Asociației de Schimb Național: „Pentru anumite articole a tot fost penurie, acum lipsesc zahărul și ouăle. Din păcate, trebuie să constatăm că în fața cererii în creștere, unii producători nu sunt capabili să livreze suficient distribuitorilor”.
Eforturile premierului Orban de a plafona preţurile alimentelor de bază fac parte dintr-un program mai amplu, destinat limitării costurilor pentru o gamă largă de produse, de la carburanţi până la credite ipotecare.
Ungaria încheie anul cu o inflatie de 25%, cea mai mare din Uniunea Europeană. Preţurile alimentelor au crescut cu 49% în ritm anual în luna noiembrie, mai mult decât dublu faţă de media din blocul comunitar.