Carles Puigdemont și mai mulți lideri catalani, acuzați de ”răzvrătire”, au părăsit Spania
Preşedintele destituit al Guvernului cataln Carles Puigdemont a părăsit Spania către Bruxelles, porivit unor oficiali guvernamentali spanioli, scrie The Independent. El s-ar afla într-un ”loc discret şi sigur”, potrivit Politico.
Puigdemont este acuzat de ”răzvrătire” de către autorităţile spaniole, după declararea independenţei Cataloniei sub conducerea sa.
Secretarul de stat belgian însărcinat cu Azilul şi Imigraţia Theo Francken a anunţat în weekend că liderul separatist catalan poate cere azil în Belgia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Presa spaniolă scrie că fostul lider este însoţit de unii dintre membri Cabinetului destituit.
Grupul ar urma să facă o declaraţie comună luni.
Procurorul general spaniol José Manuel Maza a anunţat că a depus o plângere la Audienţa Naţională, tribunalul însărcinat cu dosarele cele mai sensibile, apreciind că ”principalii reprezentanţi politici ai Generalităţii Cataloniei (Executivul) au antrenat prin deciziile şi faptele lor o criză care a cpndus la declararea unilaterală a independenţei” de la 27 octombrie.
El cere ca aceştia să fie acuzaţi de ”rebeliune”, ”răzvrătire” şi deturnare de fonduri.
Potrivit legii spaniole, un judecător va analiza plângerea.
Madridul a refuzat să recunoască rezultatul unui referendum de autodeterminare, organizat de către Guvernul catalan pe 1 octombrie, considerându-l ilegal.
După ce Parlamentul regional a adoptat prin vot independenţa, vineri, Executivul spaniol a plasat Catalonia sub tutelă.
Francken face parte din formaţiunea separatistă Noua Alianţă Flamandă (N-VA), care întreţine relaţii apropiate cu mişcarea separatistă catalană.
N-VA pledează pentru independenţa Flandrei şi despărţirea ei de Belgia.
”Catalani care se simt ameninţaţi pot să ceară azil în Belgia. Inclusiv preşedintele Puigdemont. Este 100% legal”, a declarat Francken în weekend pentru postul VRT.