Un ”milion” de persoane, în stradă la Barcelona pentru a susţine rămânerea Cataloniei în Spania. FOTO
Un milion de persoane au fost in stradă, duminică, la Barcelona pentru unitate şi împotriva declarării independenţei Cataloniei, susțin autoritățile spaniole.
Un milion de persoane au manifestat la Barcelona pentru unitatea Spaniei, anunţă autorităţile spaniole, relatează El Mundo. Manifestaţia a avut loc la apelul Societăţii Civile Catalane, sub sloganul “Toţi uniţi - Catalonia este Spania”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un milion de persoane au manifestat duminică la Barcelona în favoarea unității Spaniei, conform unei estimări oferite de prefectură, care reprezintă statul spaniol în regiunea Catalonia.
Poliția locală a estimat că 300.000 de persoane au participat la manifestația la care au fost fluturate mii de drapele ale Spaniei și Cataloniei.
Organizatorii, Societatea Civilă Catalană (CSC), au avansat la rândul lor, la finalul manifestației, cifra de 1,3 milioane de participanți.
Demonstraţia vine a doua zi după cea de la Madrid, de sâmbătă, din piaţa Colon din Madrid, tot pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei.
Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri - cu 70 de voturi la zece şi două abţineri - o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană.
¡No nos engañan, Cataluña es España! canta la calle de Barcelona #TotsSomCatalunya pic.twitter.com/fYaEPR20P5
— ElCatalán (@elCatalan_es) October 29, 2017
Preşedintele destituit al Cataloniei spune că doar Parlamentul îl poate demite şi împinge mai departe confruntarea cu Madridul.
Totusi, i-a indemnat pe catalani să se opună paşnic măsurilor guvernului central.
Cele două tabere au ajuns într-un punct imposibil: fiecare a luat nişte măsuri pe care celălalt nu le recunoaşte. Un dialog al surzilor pe care cei 150.000 de români care locuiesc în regiune îl privesc cu mare îngrijorare.
Deşi demis din funcţie de guvernul de la Madrid, Carles Puigdemont a fost primit la Girona ca preşedintele de drept al regiunii. Politicianul a făcut o baie de mulţime, le-a strâns mâinile şi i-a îmbrăţişat pe susţinătorii săi, dar a refuzat să le răspundă jurnaliştilor care îl întrebau ce va face mai departe.
Mai devreme, el se adresase populaţiei în calitate de preşedinte al Cataloniei, nerecunocând deci demiterea sa.
Carles Puigdemont, liderul demis al Cataloniei: "Acestea sunt hotărâri contrare cu ceea ce au decis cetăţenii ţării noastre la alegeri. Mesajul meu este să aveţi răbdare, perseverenţă şi să gândiţi în perspectivă."
Nu e clar ce vor face mai departe secesioniştii. Principalul ONG care sprijină independenţa le-a cerut celor 27.000 de angajaţi ai guvernului catalan să nu respecte ordinele Madridului. O necunoscută este şi felul cum vor reacţiona poliţiştii dacă noul comandant, numit de Madrid, le ordonă să evacueze oficialii demişi din birourile lor.
Activiştii pro-independenţă fac apel la demonstranţii de masă, greve şi boicoturi.
Cu exceptia unui marş al motocicliştilor unionişti, pe străzile Cataloniei a fost linişte sâmbătă, în prima zi de la declararea independenţei. În funcţie de cel întrebat, totul e la fel sau nimic nu mai e la fel.
Localnic: Nu văd nicio schimbare deocamdată.
Reporter: Vă temeţi de o criză socială, economică?
Localnic: Cred că nu. Politicienii trebuie să rezolve problema, nu se poate altfel.
Localnic: E prima zi a Republicii, suntem foarte fericiţi.
Reporter: Aţi remarcat diferenţe? Vă temeţi de o criză socială, economică?
Localnic: Sperăm să nu se întâmple nimic. Niciun guvern străin nu poate comanda guvernului republicii şi sperăm să nu se întâmple nimic. Oamenii sunt aici să o apere.
O republică pe care Europa nu o va recunoaşte, au repetat răspicat liderii europeni.
Antonio Tajani, preşedintele Paralamentului European
"Nimeni nu va recunoaşte niciodată Catalonia ca stat independent. Referendumul a fost ilegitim, ca şi decizia Parlamentului."
In ceea ce priveste zecile de mii de romani care traiesc acolo, oamenii se tem pentru locurile de muncă.
Sute de firme şi-au mutat operaţiunile în alte regiuni ale Spaniei, iar incertitudinea riscă să pună pe fugă şi altele.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, Madrid, independenta, catalonia, carles puigdemont,
Dată publicare:
29-10-2017 07:35