Ce se întâmplă cu românii de pe „Diamond Princess”. Doi pasageri au murit din cauza coronavirusului

×
Codul embed a fost copiat

Șase români, 2 pasageri şi 4 membri ai echipajului, care au fost la bordul navei de croazieră Diamond Princess au cerut să fie repatriați, căci joi ies din carantină.

Au fost înregistrate, însă, și primele decese din rândul celor debarcati și internați cu coronavirus: doi japonezi octogenari, soț și soție, au murit. 621 de oameni, inclusiv doi români, au fost testați pozitiv pentru Covid-19. Starea lor este bună, susțin autoritățile.

Până acum, șase dintre românii aflați la bordul navei Diamond Princess au cerut să fie aduși acasă. Este vorba de un turist și cinci lucrători.

Ministerul român de Externe a anunțat că „o aeronavă italiană va asigura, în cursul zilei de joi, transferul unui grup de cetăţeni europeni care se află pe vasul de croazieră ''Diamond Princess'' către Uniunea Europeană.”

Despre trei dintre ei se știa încă de miercuri că vor fi preluați din Japonia cu un avion, pe care autoritățile din Italia îl vor trimite pentru a-i recupera pe italienii de pe vas. Apoi, de la Roma, vor fi aduși în București cu un avion Spartan al Ministerului Apărării. De la aeroport, cu o ambulanță de transport victime multiple vor fi duși direct în spațiul de carantină, unde vor sta 14 zile.

Citește și
Poluare în Beijing
Efectul neașteptat al epidemiei de coronavirus. Cu cât s-a redus poluarea planetei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Conform protocolului, membrii echipajului vor purta costume de protecție, iar persoanele aduse din Japonia vor fi ținute în condiții de izolare.

Cel mai probabil și ceilalți trei români vor veni cu aceeași aeronavă.

În total, pe nava de croazieră erau 17 români. La doi dintre ei au ieșit pozitive testele de coronavirus și sunt acum internați într-un spital din Tokyo.

În țară, din fericire, nu a fost diagnosticată nicio persoană.
Din grupul de români aflați la bordul navei, doi au fost diagnosticați cu noul coronavirus și sunt internați în spitalul din Tokyo. Amândoi se simt bine.

În ceea ce-i privește pe cei doi japonezi, soț și soție, trecuți de 80 de ani, care au murit după ce s-au infecatat cu coronavirus pe Diamond Princess, autoritățile spun că ei aveau și alte probleme de sănătate. Erau internați în spital de săptămâna trecută, după ce au fost debarcați de pe navă.

După 14 zile de carantină, de miercuri a început debarcarea pasagerilor care nu au fost infectați, iar joi, alte câteva sute au coborât de pe navă.

Bărbat: „Tot ce vreau să fac este să fac o baie și să dorm."

Bărbat: „Vreau să mă obișnuiesc, treptat, să mănânc un bol de orez și să beau ceai.”

Bărbat: „Mă temeam de fiecare dată când făceau un anunț despre infectările de la bordul navei și au fost foarte multe. Mă întrebam dacă voi fi eu următorul."

Însă, membrii echipajului și cei care au împărțit cabina cu o persoană testată pozitiv pentru Covid-19 sunt nevoiți să rămână în continuare în carantină.

Oficialii japonezi nu au confirmat câte persoane vor rămâne la bord. Nu se știe nici când cei rămași vor putea, în sfârșit, să părăsească nava de croazieră, pe care unii au supranumit-o "închisoare plutitoare" sau "incubator de viruși", de vreme ce sute de oameni s-au infectat la bord.

Reporter: „A fost o carantină eficientă pe Diamond Princess?”

Kentaro Iwata: „Nu cred.”

Reporter: „Ce înseamnă asta, acum că sute de oameni au fost lăsați să debarce?”

Expert: „Eu sunt foarte îngrijorat. Eu am fost înspăimântat de ce am văzut la bordul lui Diamond Princess, pentru că nu există nicio modalitate de stabilire a locurilor unde se află virusul și nimănui nu părea să-i pese de asta. Nu era pe vas nici măcar un specialist în controlul infecțiilor. Doar birocrați se ocupau de carantină.”

Centrul American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor apreciază că toți cei aflați la bord prezintă un risc ridicat de infectare și toți americanii care au fost pe Diamond Princess trebuie să intre într-o perioadă suplimentară de carantină încă 14 zile.

În ciuda controverselor și criticilor, guvernul japonez susține că plasarea în carantină a unui vas pe care se aflau inițial 3.700 de pasgeri și membri ai echipajului a fost eficientă.

Yoshihide Suga, secretal general al Guvernului: „Referitor la măsurile luate de Guvern pentru prevenirea răspândirii infecției pe nava de croazieră, cum am mai explicat, acestea au fost cele necesare și potrivite.”

Între timp, în China, autoritățile au raporat o scădere semnificativă, de la zi la zi, în privința cazurilor noi de infectare cu Covid-19. Bilanțul total pentru China a trecut de 2.100 decese și 75.000 de cazuri confirmate de îmbolnăvire, însă 16.000 de pacienți s-au însănătoșit.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Epidemia de coronavirus. Cum se răspândeşte noul coronavirus
Epidemia de coronavirus. Cum se răspândeşte noul coronavirus

Oamenii de ştiinţă chinezi care studiază epidemia de coronavirus spun că noul coronavirus s-ar răspândi mai mult ca gripa decât ca SARS. 

Efectul neașteptat al epidemiei de coronavirus. Cu cât s-a redus poluarea planetei
Efectul neașteptat al epidemiei de coronavirus. Cu cât s-a redus poluarea planetei

Epidemia de coronavirus, care paralizează activitatea economică în China, ar fi redus emisiile de CO2 ale gigantului asiatic cu cel puţin un sfert, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Un vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi disponibil în câteva luni. Anunțul cercetătorilor
Un vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi disponibil în câteva luni. Anunțul cercetătorilor

Un vaccin împotriva noului tip de coronavirus ar putea fi disponibil în termen de câteva luni, susține un cercetător de la Universitatea din Oxford.

În ce stare se află cel de-al doilea român infectat cu coronavirus pe nava „Diamond Princess”
În ce stare se află cel de-al doilea român infectat cu coronavirus pe nava „Diamond Princess”

Un al doilea român, membru în echipajul pe nava „Diamond Princess”, a fost infectat cu coronavirus.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.