Ce se întâmplă cu românii de pe „Diamond Princess”. Doi pasageri au murit din cauza coronavirusului

Ultima actualizare: 20-02-2020 16:48

Șase români, 2 pasageri şi 4 membri ai echipajului, care au fost la bordul navei de croazieră Diamond Princess au cerut să fie repatriați, căci joi ies din carantină.

Au fost înregistrate, însă, și primele decese din rândul celor debarcati și internați cu coronavirus: doi japonezi octogenari, soț și soție, au murit. 621 de oameni, inclusiv doi români, au fost testați pozitiv pentru Covid-19. Starea lor este bună, susțin autoritățile.

Până acum, șase dintre românii aflați la bordul navei Diamond Princess au cerut să fie aduși acasă. Este vorba de un turist și cinci lucrători.

Ministerul român de Externe a anunțat că „o aeronavă italiană va asigura, în cursul zilei de joi, transferul unui grup de cetăţeni europeni care se află pe vasul de croazieră ''Diamond Princess'' către Uniunea Europeană.”

Despre trei dintre ei se știa încă de miercuri că vor fi preluați din Japonia cu un avion, pe care autoritățile din Italia îl vor trimite pentru a-i recupera pe italienii de pe vas. Apoi, de la Roma, vor fi aduși în București cu un avion Spartan al Ministerului Apărării. De la aeroport, cu o ambulanță de transport victime multiple vor fi duși direct în spațiul de carantină, unde vor sta 14 zile.

Conform protocolului, membrii echipajului vor purta costume de protecție, iar persoanele aduse din Japonia vor fi ținute în condiții de izolare.

Cel mai probabil și ceilalți trei români vor veni cu aceeași aeronavă.

În total, pe nava de croazieră erau 17 români. La doi dintre ei au ieșit pozitive testele de coronavirus și sunt acum internați într-un spital din Tokyo.

În țară, din fericire, nu a fost diagnosticată nicio persoană.
Din grupul de români aflați la bordul navei, doi au fost diagnosticați cu noul coronavirus și sunt internați în spitalul din Tokyo. Amândoi se simt bine.

În ceea ce-i privește pe cei doi japonezi, soț și soție, trecuți de 80 de ani, care au murit după ce s-au infecatat cu coronavirus pe Diamond Princess, autoritățile spun că ei aveau și alte probleme de sănătate. Erau internați în spital de săptămâna trecută, după ce au fost debarcați de pe navă.

După 14 zile de carantină, de miercuri a început debarcarea pasagerilor care nu au fost infectați, iar joi, alte câteva sute au coborât de pe navă.

Bărbat: „Tot ce vreau să fac este să fac o baie și să dorm."

Bărbat: „Vreau să mă obișnuiesc, treptat, să mănânc un bol de orez și să beau ceai.”

Bărbat: „Mă temeam de fiecare dată când făceau un anunț despre infectările de la bordul navei și au fost foarte multe. Mă întrebam dacă voi fi eu următorul."

Însă, membrii echipajului și cei care au împărțit cabina cu o persoană testată pozitiv pentru Covid-19 sunt nevoiți să rămână în continuare în carantină.

Oficialii japonezi nu au confirmat câte persoane vor rămâne la bord. Nu se știe nici când cei rămași vor putea, în sfârșit, să părăsească nava de croazieră, pe care unii au supranumit-o "închisoare plutitoare" sau "incubator de viruși", de vreme ce sute de oameni s-au infectat la bord.

Reporter: „A fost o carantină eficientă pe Diamond Princess?”

Kentaro Iwata: „Nu cred.”

Reporter: „Ce înseamnă asta, acum că sute de oameni au fost lăsați să debarce?”

Expert: „Eu sunt foarte îngrijorat. Eu am fost înspăimântat de ce am văzut la bordul lui Diamond Princess, pentru că nu există nicio modalitate de stabilire a locurilor unde se află virusul și nimănui nu părea să-i pese de asta. Nu era pe vas nici măcar un specialist în controlul infecțiilor. Doar birocrați se ocupau de carantină.”

Centrul American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor apreciază că toți cei aflați la bord prezintă un risc ridicat de infectare și toți americanii care au fost pe Diamond Princess trebuie să intre într-o perioadă suplimentară de carantină încă 14 zile.

În ciuda controverselor și criticilor, guvernul japonez susține că plasarea în carantină a unui vas pe care se aflau inițial 3.700 de pasgeri și membri ai echipajului a fost eficientă.

Yoshihide Suga, secretal general al Guvernului: „Referitor la măsurile luate de Guvern pentru prevenirea răspândirii infecției pe nava de croazieră, cum am mai explicat, acestea au fost cele necesare și potrivite.”

Între timp, în China, autoritățile au raporat o scădere semnificativă, de la zi la zi, în privința cazurilor noi de infectare cu Covid-19. Bilanțul total pentru China a trecut de 2.100 decese și 75.000 de cazuri confirmate de îmbolnăvire, însă 16.000 de pacienți s-au însănătoșit.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO