Capela Sixtina cade victima propriei celebritati. Frescele, amenintate de respiratia turistilor
Vaticanul se gandeste serios sa limiteze accesul turistilor in Capela Sixtina. Prea multi oameni vin sa o admire, iar respiratia si caldura lor ameninta frescele fragile.
A fost instalat un nou sistem de ventilatie, dar daca acesta nu va functiona asa cum spera inginerii, cozile uriase la care stau acum turistii vor ramane o amintire.
Capela Sixtina, una dintre cele mai renumite comori artistice din lume, e vizitata anual de peste 5 milioane de turisti. Frescele intinse pe 510 metri patrati, insumand peste 300 de chipuri, au fost pictate in doar 4 ani de Michelangelo.
Geniul Renasterii si-a imaginat "Judecata de apoi" sau "Crearea lui Adam", iar 20.000 de turisti vin in fiecare zi sa-i admire capodopera.
Insa curiozitatea vizitatorilor ameninta frescele. Vaporii, praful si chiar monoxidul de carbon respirat de oameni duc la deteriorarea vopselelor. Si anul acesta, cand Capela Sixtina a aniversat 500 de ani de existenta, Vaticanul a anuntat ca nu exclude limitarea numarului de vizitatori.
Antonio Paolucci, directorului muzeelor Vaticanului:
"Pun in pericol frescele, iar numarul mare de turisti e o problema pe care trebuie sa o rezolvam".
Dar e o "problema" care aduce anual la bugetul Vaticanului peste 750.000 de euro, doar din vanzarea de bilete.
Iar cum sala este si capela privata a Suveranului Pontif, unii critici acuza Vaticanul ca a pus castigul financiar mai presus de cele sfinte.
Insa Paolucci, care se ocupa de toate muzeele de la Vatican, isi pune sperantele intr-un nou sistem de ventilatie care ar urma sa protejeze capodopera lui Michelangelo. Este vorba de guri de aerisire amenajate in pardoseala si senzori montati discret pe tavan, care sa monitorizeze temperatura si umiditatea. Iar daca sistemul va da rezultatul scontat, atunci turistii vor putea admira in voie faimoasele fresce.