Când s-ar putea ajunge la un acord post-Brexit cu Regatul Unit. Președintele CE, discuție telefonică cu Boris Johnson
Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier le-a spus joi unor eurodeputaţi, în cadrul unei reuniuni, că este „dificil, dar este posibil să se ajungă la un acord” post-Brexit cu Regatul Unit până vineri, potrivit mai multor participanţi.
Barnier a anunţat progrese în cadrul negocierilor, însă a subliniat că există în continuare divergenţe importante cu privire la pescuit, o temă deosebit de sensibilă pentru Franţa şi Olanda, potrivit uneia dintre aceste surse, transmite News.ro.
Negociatorul-şef UE al Brexitului a anunţat de asemenea pe Twitter „progrese bune” în negocieri, însă a subliniat că „rămân obstacole” în continuare, cu două săptămâni înainte de divorţul definitiv între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, potrivit AFP.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
O ieşire a regatului din piaţa unică europeană, în noaptea de 31 decembrie, în baza reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Conerţului (OMC) - adică fără un acord de liber-schimb -, „rămâne rezultatul cel mai probabil”, a declarat presei un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.
Însă negociatorii muncesc în continuare să „acopere divergenţele”, a adăugat el.
Orizontul pare să se degaje, de câteva zile, către un acord, în urma unor progrese reale în cadrul negocierilor, însă pescuitul rămâne principalul punct de blocaj.
„Uneori avem sentimentul că nu vom reuși să ajungem la o soluţie”, a recunoscut miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Regatul Unit, care a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, urmează să părăsească definitiv Piaţa Unică şi Uniunea Vamală la 31 decembrie.
O ieşire fără acord, cu taxe vamale şi cote OMC, ar urma să aibă consecinţe grave asupra economiilor celor două părţi, zguduite de pandemia Covid-19.
Şansele încheierii unui acord comercial cu UE, mai mici de 50%, estimează Michael Gove
Ministrul britanic Michael Gove a estimat joi că şansele încheierii unui acord comercial între Uniunea Europeană şi Regatul Unit sunt mai mici de 50%, afirmând că rămân unele diferenţe ''chiar în centrul'' mandatului de negociere al guvernului de la Londra, transmite Reuters.
„Cred că din păcate este mai probabil să nu ajungem la un acord'', a declarat Gove în faţa parlamentarilor britanici.
El a adăugat că orice eventuală perturbare în porturile britanice după încheierea perioadei de tranziţie, la 31 decembrie, va fi de scurtă durată, potrivit Agerpres.
„Mă aştept ca, după câteva zile sau săptămâni de potenţiale perturbări, lucrurile să se rezolve de la sine şi să ajungem la o nouă normalitate aproximativ la începutul anului viitor'', a menţionat oficialitatea britanică.
Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, le-a transmis joi europarlamentarilor că un astfel de acord în zilele următoare este posibil, dar dificil, mai ales din cauza dosarului pescuitului. Menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, respinsă de Londra, se numără printre chestiunile divergente la aceste tratative, un subiect sensibil în special pentru Franţa şi Olanda.
În absenţa unui acord, relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Spre deosebire de optimismul arătat de europeni, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat joi că o ieşire a Regatului Unit din piaţa unică europeană şi uniunea vamală fără încheierea unui acord de liber schimb până pe 31 decembrie „'rămâne rezultatul cel mai probabil''.
Depăşirea divergenţelor dintre Londra şi UE va fi „foarte dificilă", afirmă Ursula von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat joi seară că „depăşirea" divergenţelor dintre Londra şi UE în negocierile post-Brexit va fi „foarte dificilă", la finalul unei conversaţii telefonice cu premierul britanic, Boris Johnson, notează AFP.
„Am discutat cu Boris Johnson despre stadiul negocierilor dintre UE şi Regatul Unit. Am salutat progrese importante legate de numeroase subiecte. Cu toate acestea, rămân serioase divergenţe, în special privind pescuitul. Depăşirea lor va fi va fi foarte dificilă. Negocierile vor continua mâine", a scris pe Twitter şefa executivului european.
Sursa: Agerpres, News.ro
Etichete: Marea Britanie, ue, michel barnier, acord brexit,
Dată publicare:
17-12-2020 23:12