Acord post-Brexit: Pescuitul, principalul impas în negocieri. Boris consideră improbabil un acord

×
Codul embed a fost copiat

Un eşec al negocierilor comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană rămâne scenariul "cel mai probabil", a avertizat premierul britanic Boris Johnson la scurt timp după ce Bruxelles-ul și Londra şi-au anunţat decizia de a prelungi discuțiile.

În caz de "no deal", de la 1 ianuarie schimburile comerciale dintre Marea Britanie şi UE se vor desfăşura după regulile Organizației Mondiale a Comerțului, ce presupun tarife vamale sau cote.

Aviz celor care obișnuiesc să cumpere de pe site-uri britanice: în lipsa unui acord, la prețurile afișate, se vor adăuga taxe vamale și TVA.

Oficialii de la Londra nu prea lasă loc de optimism.

Boris Johnson, prim-ministrul britanic: „Suntem încă pe poziții foarte îndepărtate pe teme esențiale. Dar unde e viață, e și speranță, așa că vom continua negocierile. Fară îndoială, nu Regatul Unit va fi cel care pleacă primul de la discuții. Dar trebuie să repet, cel mai probabil scenariu în acest moment este că trebuie să ne pregătim de comerț în termenii Organizației Mondiale a Comerțului, după modelul Australiei.”

Citește și
Ursula von der Leyen
Boris Johnson și Ursula von der Leyen consideră că probabilitatea unui acord este foarte mică
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Alok Sharma, ministrul Comerțului britanic: „Vrem un acord după modelul Canadei, adică zero tarife, zero cote. Dar, daca nu se poate, vom funcționa în termenii OMC.”

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală în ultima zi a anului. Fară un acord menit să protejeze 1 miliard de euro anual, bani proveniţi din tarife şi cote, relaţia comercială UE-Londra va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Fabian Zuleeg, șeful Centrului de Politici Europene: „Până la urmă e nevoie de o decizie politică. Cineva va trebui să decidă că anumite condiții, considerate inițial inacceptabile, acum sunt acceptabile. E limpede că asupra Regatului se fac presiuni mai mari, fie și numai pentru că deja sunt vizibile efectele: cozile de camioane în porturi, problemele apărute în lanțul de aprovizionare, nemulțumirea oamneilor de afaceri din cauza incertitudinii.”

Fară acord, Uniunea Europeană va aplica nu doar tarife vamale, ci și standarde vamale, sanitare și fitosanitare, ceea ce înseamnă verificări şi controale şi, implicit, potențiale întârzieri. De asemenea, cetățenii britanicii și europenii vor fi supuşi unor controale suplimentare la frontiere când intră unii pe teritoriul celorlalți.

Lanțurile de magazine din Regat au început să stocheze alimente, medicamente și alte bunuri. De săptămână trecută sunt cozi kilometrice de camioane la Calais și Dover, de o parte și de alta a Canalului Mânecii. Este anticipată o penurie de legume și fructe timp de cel puțin 3 luni.

Pescuitul rămâne unul dintre principalele obstacole în calea unui acord. Pescarii din Regat nu vor ca europenii să aibă acces în apele britanice, lucru solicitat insistent de ţările UE interesate, precum Franța.

Peter Coglan, pescar: „O să fie ca și cum am da înapoi 40 de ani, pe când ei (europenii) nu erau în apele noastre. O să beau, deși n-am mai pus gura pe alcool de 5-6 ani. Dar sigur mă cinstesc cu un rom. Simplu spus, noi nu vrem acord. Ne vrem apele înapoi!”

Semn al escaladării tensiunilor, Ministerul Britanic al Apărării a anunţat că patru nave ale Marinei regale vor proteja zonele de pescuit. Acestea vor avea dreptul să oprească, să controleze şi să sechestreze orice vas din UE intrat în zona economică exclusivă a Regatului Unit, care se poate întinde până la 320 de kilometri de ţărm.

Tobias Ellwood, oficial britanic din domeniul Apărării: „E trist să afli că ne pregătim să încolțim bărci de pescuit ale aliaților din NATO, când, în adâncuri, este activitate a submarinelor rusești, asupra căreia ar trebui să ne concentram cu toții de fapt.”

Parlamentul European este în ''modul aşteptare'' cu privire la negocierile cu Londra

 

Parlamentul European se află în ''modul aşteptare'' cu privire la negocierile comerciale între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, a declarat luni preşedintele PE, David Sassoli, adăugând că eurodeputaţii vor acţiona cu privire la Brexit indiferent dacă va exista sau nu un acord cu Londra, informează Reuters.

''Va trebui să vedem dacă suntem aproape de un acord cu Regatul Unit. În cazul unui acord sau al lipsei unui acord, este clar că Parlamentul va trebui să ia iniţiative - fie pentru a susţine acest aşa-zis acord, fie pentru a susţine măsurile de urgenţă în absenţa unui acord'', a declarat Sassoli într-o conferinţă de presă înaintea sesiunii plenare a PE.

Blocul comunitar a declarat constant că doreşte să apere dreptul PE de a exercita un control democratic prin supunerea la vot a oricărui acord încheiat de negociatorii UE şi ai Londrei. În condiţiile apropierii termenului limită 31 decembrie 2020, acest lucru pare tot mai problematic.

''Aşteptăm mesaje din Regatul Unit şi acum mai este nevoie de puţin timp. Uniunea Europeană a considerat întotdeauna că un acord este mai bun decât lipsa unuia. Parlamentul, în numele cetăţenilor, trebuie să cunoască toate detaliile acordului'', a subliniat preşedintele PE.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
UE și UK au convenit că discuţiile privind acordul comercial post-Brexit vor continua
UE și UK au convenit că discuţiile privind acordul comercial post-Brexit vor continua

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, şi prim-ministrul britanic Boris Johnson au transmis duminică, după convorbirea avută, că discuţiile între cele două părţi privind acordul comercial post-Brexit vor continua, transmite BBC.

Boris Johnson și Ursula von der Leyen consideră că probabilitatea unui acord este foarte mică
Boris Johnson și Ursula von der Leyen consideră că probabilitatea unui acord este foarte mică

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis vineri liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, că probabilitatea unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale cu Regatul Unit este foarte mica.

Cetățenii din Marea Britanie ar putea avea interdicție de intrare în UE de la 1 ianuarie
Cetățenii din Marea Britanie ar putea avea interdicție de intrare în UE de la 1 ianuarie

Cetățenii din Marea Britanie ar putea avea interdicție de intrare în UE de la 1 ianuarie, având în vedere că regulile de călătorie ale Blocului comunitar expiră și intervin restricțiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.