UE si Canada au semnat acordul de liber schimb. Premierul Dacian Ciolos: "Este un moment important pentru Romania"
Uniunea Europeana si Canada au semnat duminica acordul comercial dupa saptamani de incertitudini din cauza opozitiei unei regiuni belgiene, transmite Reuters.
Dacian Ciolos a declarat ca "este un moment important pentru Romania, nu doar pentru ca se deschide accesul romanilor la beneficiile Tratatului comercial intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), dar si pentru ca se elimina ultima discriminare existenta pentru cetatenii romani fata de ceilalti cetateni europeni in chestiunea circulatiei fara bariere pe teritoriul Canadei".
Guvernul Romaniei saluta decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetatenii romani incepand cu 1 decembrie 2017. Aceasta decizie se regaseste in declaratia Summitului UE-Canada si confirma eforturile depuse de Guvernul Romaniei pentru a ajunge la acest rezultat.
In urma discutiilor intense din ultimele luni intre cei doi Prim-ministri, Dacian Ciolos si Justin Trudeau, Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani, incepand cu 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala de la 1 mai 2017.
”Este un moment important pentru Romania, nu doar pentru ca se deschide accesul romanilor la beneficiile Tratatului comercial intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), dar si pentru ca se elimina ultima discriminare existenta pentru cetatenii romani fata de ceilalti cetateni europeni in chestiunea circulatiei fara bariere pe teritoriul Canadei. Consider, de asemenea, ca aceasta liberalizare a regimului vizelor va crea oportunitati importante pentru oamenii de afaceri romani care doresc sa dezvolte proiecte cu parteneri canadieni. Ii multumesc domnului prim-ministru Justin Trudeau pentru implicarea personala in negocierea acestui obiectiv al Romaniei si pentru deschiderea aratata in discutiile pe care le-am purtat in acest an pe tema liberalizarii regimului de vize”, declara Dacian Ciolos, prim-ministru al Guvernului Romaniei.
In perioada de pana la momentul eliminarii depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani eligibili care calatoresc in aceasta tara. Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.
In urmatoarele luni, oficialii romani vor lucra cu omologii canadieni pentru a pregati o tranzitie de succes la regimul de calatorie fara vize si pentru a dezvolta aranjamentele in cadrul carora tarile noastre sa colaboreze mai bine in gestionarea oricaror tendinte negative in domeniul migratiei, daca acestea ar aparea. Asigurarea unei sustenabilitati pe termen lung pentru ridicarea deplina a vizelor reprezinta un obiectiv care este in interesul ambelor tari.
Obiectivul eliminarii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Canada a fost atins dupa un exercitiu diplomatic intens din partea Guvernului Romaniei, cu sprijinul europarlamentarului roman Sorin Moisa, in coordonare cu Comisia Europeana. De asemenea, un rol important pentru atingerea obiectivului eliminarii vizelor l-a avut implicarea cu resurse consistente la nivel tehnic a Ministrului de Interne roman, Dragos Tudorache si a Ministrului canadian al Imigratiei, John McCallum.
Premierul canadian Justin Trudeau si lideri eurpeni au semnat tratatul ce va intra in vigoare mai intai partial, la inceputul anului viitor, cu renuntarea la principalele taxe vamale.
Semnarea CETA a devenit posibila dupa ce Belgia a fost in masura sa isi dea acordul. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat vineri unda verde, dupa ce blocase intreg procesul cu cateva zile inaintea incheierii.
Reprezentantul Permanent al Romaniei la UE, Luminita Odobescu, a semnat sambata Acordul Cuprinzator Economic si Comercial UE-Canada. Astfel, de la sfarsitul anului viitor, romanii vor scapa de vizele pentru Canada.
Odata cu semnarea CETA, romanii " vor putea calatori fara vize in Canada" , a afirmat joi presedintele Klaus Iohannis.
Semnarea acordului reprezinta o veste buna pentru romani. Astfel, de la sfarsitul anului viitor, romanii vor scapa de vizele pentru Canada.
UE si Canada semneaza la Bruxelles Tratatul lor de liber-schimb (CETA), intarziat de dezacorduri interne belgiene, episod care face incerta etapa urmatoare: ratificarea sa obligatorie de catre fiecare dintre diferitele parlamente ale tarilor membre.
"Ce rabdare!", i-a lansat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierului canadian Justin Trudeau, la sosirea sa aproape de amiaza (11:00 GMT) la sediul Consiliului Uniunii Europene.
"Lucrurile dificile sunt dificile, dar s-a putut reusi", i-a raspuns Trudeau lui Juncker. "Bine jucat, bine jucat", i s-a adresat el apoi presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.
Delagatia Canadiana a inceput cu stangul drumul spre Bruxelles. Avionul premierului canadian Justin Trudeau a fost intors din drum la scurt timp de la decolare din cauza unei defectiuni tehnice. Pana la urma oficialul canadian a decolat cu bine spre Europa.
Trudeau a acceptat in ultima clipa sa se deplaseze la Bruxelles pentru a semna acordul pregatit de 7 ani de zile. CETA urmeaza sa fie semnat duminica la Bruxelles intre UE si Canada, in prezenta prim-ministrului de la Ottawa, a presedintelui UE Donald Tusk si a sefului CE Jean-Claude Juncker.
“Nimic nu este simplu in Belgia, dar putine lucruri sunt imposibile”, a comentat sambata, pe Twitter, ministrul belgian al afacerilor externe, Didier Reynders, care a semnat in numele tarii sale acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA) dupa saptamani de disensiuni interne belgiene.
Semnarea documentului s-a desfasurat la Palatul Egmont, sediul Ministerului de Externe de la Bruxelles, in prezenta, printre altii, a comisarului european pentru comert, Cecilia Malmstrom, care a negociat acordul in numele Celor 28.
Dupa ratificarea de catre Parlamentul European, in lunile viitoare, acordul va intra in aplicare partiala si provizorie, cat timp se va afla in procedura de aprobare de fiecare din legislativele nationale ale statelor membre.
Belgia a intampinat mari dificultati in gasirea unei pozitii interne comune asupra tratatului, ceea ce a intarziat semnarea acestuia, programata initial pentru joi, 27 octombrie.
Dupa negocieri intense, belgienii s-au pus in cele din urma de acord asupra unui document comun referitor la CETA. Potrivit textului, Begia va cere Curtii de Justitie a UE un aviz asupra conformitatii mecanismului de arbitraj (ICS) ce va fi instituit prin CETA pentru situatiile de conflict intre un investitor si un stat, dar care nu va intra in vigoare decat dupa ratificarea tratatului de toate parlamentele nationale ale blocului comunitar.