Campania de vaccinare anti-Covid va începe duminică în UE. Presiune tot mai mare pe sistemele medicale

23-12-2020 18:52


În așteptarea campaniei de vaccinare, care va începe duminică, sistemele medicale europene sunt supuse unei presiuni tot mai mari.

În ultimele 24 de ore, numai Germania a raportat încă 25 de mii de teste pozitive și un record de 962 de decese.

În unele orașe, morgile și crematoriile sunt arhipline. Și mai rău stau lucrurile în Statele Unite, unde au fost din nou raportate peste 3 mii de decese, într-o singură zi.

Pe de altă parte, britanicii au descoperit cazuri de infectare cu încă o tulpină a virusului, cu o mutație detectată inițial în Africa de Sud.

Pentru a-i încuraja și convinge și pe alții, a fost imunizat în fața camerelor de luat vederi și doctorul Fauci - principalul expert epidemiolog al administraţiei Trump; menţinut în acest rol şi de preşedintele ales Joe Biden.

Dr. Anthony Fauci: „Ca să le arăt americanilor că am încredere deplină în siguranţa şi eficacitatea acestui vaccin.”

Nu se întrevede însă prea curând sfârşitul crizei sanitare. Ba chiar capătă proporţii înspăimântătoare.

Dr. Joseph Varon, United Memorial Medical Center: „Următoarele șase săptămâni vor fi cele mai negre săptămâni din istoria medicală modernă a Statelor Unite."

- Chiar dacă a început campania de vaccinare anti Covid?

- Absolut! Gândiţi-vă, e nevoie de 6 până la 8 săptămâni pentru dobândirea imunităţii după vaccinare. Şi suntem chiar înainte de Crăciun, când oamenii nu mai ascultă că trebuie să se protejeze.”

O spune cu amărăciune directorul medical al unui mare spital din Houston, Texas, stat în care a explodat numărul îmbolnăvirilor.

Acest bărbat locuiește la o mie de kilometri distanță, dar nu s-a găsit loc pentru el în niciun spital din apropierea casei.

Walter Cuellar: „Am fost la cumpărături cu soția mea și eram singurii care purtau măști.”

Tanna Ingraham, asistentă: „Ca și cum nimeni nu bagă de sema că noi suntem aici, luptând să salvăm pacienții, punandu-ne propriile vieți și pe ale familiilor noastre în primejdie, parcă am fost uitați cu totul.”

Dr Joseph Varon, United Memorial Medical Center: „Pacienții noștri bolesc acasă cu simptome în medie 20 de zile înainte să ajungă la noi. Cum să zic, chiar dacă le dăm apă sfiintita, tot nu ne e ușor să-i facem bine.”

În timp ce criza sanitară se adâncește, pachetul financiar - menit să-i ajute pe americanii afectați de pandemie - este din nou blocat.

Donald Trump: „Cer Congresului să modifice acest proiect de lege și să mărească ridicolul ajutor de 600 de dolari la 2.000 de dolari, sau 4.000 pentru un cuplu.”

Dar preşedinta Camerei Reprezentanților, democrata Nacy Pelosi, i-a replicat că tocmai majoritatea republicană din Congres a decis suma de 600 de dolari, invocând povara prea mare asupra bugetului de stat pe termen lung.

Rand Paul, senator republican Kentucky: „Dacă banii chiar cresc în copaci, de ce să nu dăm mai mulţi bani, că tot e pe degeaba? Şi de mai multe ori! De ce să ne oprim la numai 600 de dolari de persoană?"

Tags: europa, sua, covid-19,


VIDEO PROTVPLUS.RO