Un nou scandal la Washington. Trump nu ar fi avut dreptul să decidă uciderea lui Soleimani

Ultima actualizare: 09-01-2020 14:03

La o zi după tirul cu rachete iraniene care nu a făcut victime în bazele americane din Irak, apele par să se fi liniştit între SUA şi Iran.

În SUA, preşedintele american Donald Trump este, însă, în mijlocul unui nou scandal: mai mulţi congressmeni susţin că acesta nu avea dreptul să dea ordinul de a-l executa pe generalul iranian Qassem Soleimani. Printre ei, câţiva chiar din partidul lui Trump.

Camera Reprezentanţilor votează joi o rezoluţie prin care intenţionează să limiteze puterile preşedintelui american.

La Washington, administrația lui Donald Trump e în mijlocul unui nou scandal, generat de faptul că președintele american nu a cerut acordul Congresului înainte să decidă uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Oficialii de la Casa Albă au lăsat să se înțeleagă că atacul ar fi fost autorizat în baza unei legi vechi de 18 ani, care permitea folosirea forței armate împotriva lui Saddam Hussein. Printre cei care au criticat ideea au fost și senatorii republicani Paul Rand și Mike Lee, doi apropiați ai lui Trump.

Rand Paul, senator republican: „Au justificat uciderea unui general iranian prin faptul că au primit permisiunea Congresului în 2002. E absurd, e o insultă.”

Mike Lee, senator republican: „A fost, probabil, cea mai proastă şedinţă de informare din câte am văzut, cel puţin pe teme militare, în cei nouă ani de când sunt senator american.”

Mulți dintre senatori - inclusiv din partidul lui Trump, nu sunt convinși că existau dovezi serioase care să justifice execuția lui Soleimani.

Pe de altă parte, au fost și voci care au susținut că administrația Trump a oferit informații convingătoare și decisive despre planurile anti-americane ale generalului iranian.

Mark Meadows, congressman republican: „Preşedintele nu doar că a luat decizia potrivită, dar există un pericol clar şi iminent pentru interesele americane şi pentru americani.”

Fostul director al CIA, Leon Panetta, e de părere că și Statele Unite și Iranul au vrut doar să-și dovedească puterea și să obțină un avantaj la masa negocierilor.

Leon Panetta, fost director al CIA: „Cred că Donald Trump a încercat să intimideze Iranul să intre în negocieri cu Statele Unite, iar Iranul a încercat să-l intimideze pe preşedinte să plece din Orientul Mijlociu. Ambele părţi au dat greş”.

În cursul zilei de joi, Camera Reprezentanților, unde majoritatea e deținută de către democrați, va supune la vot o rezoluție care să limiteze puterile președintelui american de a coordona acțiuni militare fără acordul Congresului.

Votul de joi vine la o zi după ce Iranul a bombardat cu rachete două baze militare din Irak în care se aflau militari americani, pentru a răzbuna moartea generalului Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO