Trei sferturi dintre alegătorii americani nu știu unde e Iranul pe harta lumii

Ultima actualizare: 09-01-2020 10:45
harta iran
iStock

Deşi Statele Unite par gata de război cu Iranul, peste trei sferturi dintre alegătorii americani nu pot arăta pe harta lumii unde se află ţară cu 81 de milioane de locuitori, arată un sondaj de opinie Morning Consult/Politico, preluat de DPA.

Ceva mai mulţi se descurcă dacă li se arată o hartă a Orientului Mijlociu.

Doar 23% din cei 1995 de alegători înscrişi pe listele electorale participanţi la sondaj au localizat corect Iranul, între Irak şi Afganistan. Pe harta mai restrânsă a regiunii, au indicat corect republica islamică 28%.

Însă o mare parte din chestionaţi consideră justificată lovitura aeriană ordonată de preşedintele Donald Trump pentru uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Conform sondajului Morning Consult/Politico, 47% din americanii înregistraţi ca alegători susţin atacul cu dronă şi doar 40% îl dezaprobă.

În rândul republicanilor, susţinerea faţă de lovitură este ceva mai mare decât printre democraţi. Proporţia bărbaţilor care au reuşit să indice corect frontierele Iranului a fost dublă faţă de cea a femeilor. Ceva mai puţin de jumătate din cei care au răspuns au declarat că au auzit "multe" despre atac.

Sondajul a fost efectuat înainte de riposta iraniană. Iranul a reacţionat la uciderea lui Soleimani lansând marţi noaptea zeci de rachete asupra a două baze americane din Irak.

Teheranul a susţinut că au fost ucişi cel puţin 80 de americani, dar Washingtonul a dezminţit; Trump a precizat că nu a fost nici măcar rănit vreun militar din forţele SUA.

Susţinerea pentru preşedintele Statelor Unite nu a fost influenţată de operaţiunea din 3 ianuarie, arată un alt sondaj Morning Consult.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO