Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat declansarea unei actiuni in instanta a lui Barack Obama. Tinta finala: demiterea!
Camera Reprezentantilor din Statele Unite, dominata de Partidul Republican, a autorizat miercuri lansarea unei proceduri judiciare contra presedintelui Barack Obama pentru abuz de putere, o procedura neobisnuita, contestata de democrati.
Camera a adoptat cu 225 de voturi pentru si 201 impotriva o rezolutie care il autorizeaza pe presedintele Camerei, John Boehner, sa lanseze o procedura judiciara contra lui Obama pentru incalcarea responsabilitatilor sale constitutionale, prin faptul ca nu a aplicat cu fidelitate legea reformei in sanatate in 2010. Toti democratii au votat impotriva.
"In loc sa depuna plangeri impotriva mea, doar pentru ca imi fac munca, Congresul ar trebui sa-si vada de treaba si sa faca viata americanilor care i-au ales mai buna", a reactionat miercuri Obama, care efectua o vizita in statul american Missouri.
Republicanii l-au acuzat in repetate randuri pe Obama ca a adoptat o serie de ordonante prezidentiale care ar depasi atributiile Executivului, in special reglementari privind situatia imigrantilor, in 2012, intarzieri in aplicarea reformelor in domeniul sanatatii, in ultimii ani, si, recent, eliberarea a cinci talibani de la Guantanamo in schimbul sergentului american Bowe Bergdahl, care era tinut ostatic in Afganistan.
Pe fondul criticilor republicanilor, Curtea Suprema de Justitie din SUA a limitat atributiile constitutionale ale presedintelui Barack Obama de a numi prin ordonante membri ai Administratiei federale.
Barack Obama risca sa fie vizat de o procedura privind demiterea, admite unul dintre consilierii sai
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, risca sa se confrunte cu initierea unei proceduri vizand demiterea, admite unul dintre principalii consilieri prezidentiali, Dan Pfeiffer, in contextul procedurilor judiciare si politice lansate de liderii republicani. "Decizia presedintelui Camerei Reprezentantilor, John Boehner, de a continua actiunea judiciara impotriva presedintelui Obama a deschis posibilitatea celei de-a treia demiteri a unui presedinte din istoria Statelor Unite", a declarat, potrivit USA Today, Dan Pfeiffer, consilier prezidential pentru Afaceri politice. "Procedura vizand demiterea este un lucru foarte grav vehiculat recent de fostul candidat republican la functia de vicepresedinte al SUA Sarah Palin si de altii. (...) Tratam cu seriozitate aceasta situatie si nu cred ca ar fi un lucru bun", a continuat Dan Pfeiffer.
"Dar nimeni nu a formulat vreo acuzatie care sa se apropie macar de ceea ce ar fi in mod normal un argument pentru demiterea presedintelui", a explicat Pfeiffer.
Presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, a respins solicitarile altor politicieni republicani, inclusiv ale lui Sarah Palin, pentru demiterea presedintelui Barack Obama. Michael Steel, purtatorul de cuvant al lui John Boehner, a declarat ca temerile exprimate de Pfeiffer sunt "un exercitiu de colectare de fonduri electorale pentru democrati".
Procedura vizand demiterea incepe prin admiterea de catre Camera Reprezentantilor a acuzatiilor formulate de catre un judecator federal impotriva presedintelui SUA. Presedintele poate fi demis abia dupa ce Senatul american organizeaza un proces impotriva presedintelui.
Doi presedinti americani au fost vizati de proceduri de demitere in Congresul SUA - Andrew Johnson (in anul 1868) si Bill Clinton (in 1998/1999). insa atat Andrew Johnson, cat si Bill Clinton au fost achitati in procesele organizate de Senat. Comisia pentru Afaceri Juridice a admis o procedura de demitere a presedintelui Richard Nixon in anul 1974, dar acesta a demisionat inainte de votul plenului Camerei Reprezentantilor si de eventualul proces din Senat.
John Boehner, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, a intentat o actiune judiciara impotriva presedintelui SUA, democratul Barack Obama, pentru presupusa utilizare abuziva a prerogativelor prezidentiale. "Nu este vorba de o demitere, este vorba de aplicarea cu rigurozitate a legilor acestei tari", a declarat Boehner. "Presedintele nu doar ca ignora legi, dar se si lauda cu asta, avand o atitudine aroganta si incompetenta", a subliniat presedintele Camerei Reprezentantilor. "Din punctul meu de vedere, presedintele nu a aplicat cu rigurozitate legile. In ultimii cinci ani, am observat cu claritate un efort de erodare a puterii legislative", a argumentat Boehner.
Republicanii il acuza pe Barack Obama ca a adoptat o serie de ordonante prezidentiale care ar depasi atributiile Executivului, in special reglementari privind situatia imigrantilor, in 2012, intarzieri in aplicarea reformelor in domeniul sanatatii, in ultimii ani, si, recent, eliberarea a cinci talibani de la Guantanamo in schimbul sergentului american Bowe Bergdahl, care era tinut ostatic in Afganistan.
Pe fondul criticilor republicanilor, Curtea Suprema de Justitie din SUA a limitat atributiile constitutionale ale presedintelui Barack Obama de a numi prin ordonante membri ai Administratiei federale.
Conform unui sondaj de opinie realizat de CNN/ORC, 35% dintre americani sunt favorabili demiterii din functie a presedintelui Barack Obama.
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, suspendare, barack obama, democrati, demitere, republicani,
Dată publicare:
31-07-2014 08:10