Republicanii, furiosi. Casa Alba afirma ca Barack Obama a schimbat doar banalitati cu Raul Castro

Barack Obama, Raul Castro

Casa Alba a afirmat miercuri ca Barack Obama a schimbat doar banalitati cu omologul sau cubanez Raul Castro in timpul strangerii de mana istorice de marti, raspunzandu-le republicanilor care au denuntat gestul, relateaza AFP.

Obama, care se indrepta catre tribuna stadionului Soweto in Africa de Sud marti dimineata pentru a pronunta un discurs in memoria lui Nelson Mandela, a dat mana cu mai multi demnitari pe drum, printre care si Castro. De marti, un consilier al presedintelui american a asigurat ca acest contact nu a fost prevazut dinainte.

Havana a vrut sa vada aceasta strangere de mana, prima publica intre un presedinte american si unul cubanez de jumatate de secol, ca fiind "inceputul sfarsitului agresiunilor Statelor Unite impotriva Cubei", conform unui site oficial cubanez.

Miercuri, purtatorul de cuvant adjunct al presedintiei americane, Josh Earnest, a declarat ca scurta interactiune nu a fost formala.

"Din cate am inteles, de la cei care au vorbit cu presedintele dupa discursul sau, ei (Obama si Castro) nu au avut discutii de fond, substantiale cu privire la chestiuni politice, insa au schimbat mai ales banalitati in timp ce presedintele se indrepta catre tribuna", a explicat Earnest in cursul unei conferinte de presa.

Citește și
Barack Obama, Hugo Chavez
SUA sustin poporul din Venezuela si doresc relatii "constructive". Doliu in Cuba si Ecuador
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Astfel, nu a fost vorba despre o ocazie pentru presedinte sa evoce numeroasele preocupari (ale Statelor Unite) cu privire la incalcarile Drepturilor Omului in Cuba", a adaugat el. Dosarul Alan Gross, americanul arestat in Cuba de patru ani, nu a fost mentionat cu aceasta ocazie, conform Earnest.

De marti, adversarii republicani ai presedintelui Obama au atacat decizia sa de a da mana cu liderul inamic al Statelor Unite.

"De ce sa dai mana cu oameni care aresteaza americani?", s-a intrebat senatorul american John McCain. "La ce bun? Neville Chamberlain a dat mana cu Hitler", a declarat el, ca referire la premierul britanic, sosit la Munchen pentru a se intalni cu Hitler inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, si devenit simbol al renuntarii in fata nazistilor.

Earnest a protestat fata de aceasta comparatie. A-l lega pe Hitler de evenimentele politice prezente "este periculos si in general de nedorit in public", a apreciat el.

"A existat o data un principiu important, de origine republicana, care vroia ca intrigile de partid sa se opreasca la granitele" Statelor Unite si "este pacat ca mai multi republicani l-au criticat pe presedinte pentru ca strans o mana la funeraliile lui Nelson Mandela", a incheiat purtatorul de cuvant.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Gest istoric. Barack Obama a dat mana cu Raul Castro la ceremonia dedicata lui Mandela
Gest istoric. Barack Obama a dat mana cu Raul Castro la ceremonia dedicata lui Mandela

Presedintele american Barack Obama a dat mana cu liderul cubanez Raul Castro, marti, la Soweto, in Africa de Sud.

SUA sustin poporul din Venezuela si doresc relatii
SUA sustin poporul din Venezuela si doresc relatii "constructive". Doliu in Cuba si Ecuador

Barack Obama a declarat ca Statele Unite sustin poporul din Venezuela in contextul mortii lui Hugo Chavez si spera ca vor exista "relatii constructive" cu viitoarea administratie de la Caracas, intr-un "nou capitol" al istoriei acestei tari.

Fidel Castro vrea ca un robot sa conduca SUA.
Fidel Castro vrea ca un robot sa conduca SUA. "E singurul capabil sa evite sfarsitul speciei umane"

Fostul lider cubanez Fidel Castro propune ca un "robot" sa fie numit presedinte al SUA in locul lui Barack Obama, in lipsa unui candidat "capabil sa evite un razboi care ar insemna sfarsitul speciei umane", informeaza AFP.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.